logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zablokować strony erotyczne na routerze Freesco?

kmieciu 19 Gru 2004 12:44 7681 11
REKLAMA
  • #1 1072058
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Witam. Chciałbym zablokować w routerze freesco dostęp do stron z treścią erotyczną. Proszę o dopisywanie adresów IP.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1072173
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nie ma czegoś takiego jak adresu IP stron erotycznych. Takie serwisy pojawiają się i znikają jak grzyby po deszczu. Dodatkowo istnieje coś takiego jak możliwość stawiania wirtualnych serwerów, wtedy kilka stron (nawet z całkiem inną nazwą domenową) jest uruchomionych na jednym adresie IP.
  • REKLAMA
  • #3 1072541
    adam_ols
    Poziom 15  
    niestety co prawda to prawda!
    te serwery rosna jak grzyby po deszczu!
    jedyny sposób na ich filtrowanie o filtracja na pozimie nazwy.
    wpisujemy i filtrujemy strony z odpowiednimi adrsami czy tez odpowiednim ciagiem znaków w adresie!

powodzenia
  • #4 1072960
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Kiedyś znalazłem opis transparentnego squida z opcją blokowania stron po nazwach. Niestety teraz jak potrzebuję to nie mogę go odszukać. Jeżeli ktoś z szanownych kolegów mógłby mi pomóc to byłbym wdzięczny.

Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

Mam jeszcze jeden pomysł. Może wystarczy poszukać zewnętrznego serwera proxy z blokowaniem stron xxx. Proszę o pomoc. Zapewne nie jestem jedynym który chce ustrzec dzieci przed tymi stronami.
  • #5 1075204
    plewcio
    Poziom 10  
    no wlasnie mi bys sie strasznie przydal taki program...
    bo takie strony naprawde pojawiaja sie z dnia na dzien a najgorsze jest to ze wymyslaja coraz gorsze adresy np ostanio chcialem wejsc na wp.pl a przez przypadek dalem wwo.pl i wyskoczyla mi taka strona i momentalnie sciagnal mi sie dialer :/l
  • #6 1075216
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Możesz zablokować strony ale na kompie z windowsem 2k/xp mozesz to zrobić tak wchodzisz w windows>system32>drivers>etc>hosts (otwierasz w notatniku) podajesz adres IP strony (możesz spawdzić w wierszu polecenia wpisujac komendę ping np. www.xlaski.pl ) potem wpsujesz stronkę która ma wchodzić zamiast np. www.xlaski.pl To juz chyba wszytsko.
  • REKLAMA
  • #7 1075240
    Kapsis
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    galaxy_938 napisał:
    Możesz zablokować strony ale na kompie z windowsem 2k/xp mozesz to zrobić tak wchodzisz w windows>system32>drivers>etc>hosts (otwierasz w notatniku) podajesz adres IP strony (możesz spawdzić w wierszu polecenia wpisujac komendę ping np. www.xlaski.pl ) potem wpsujesz stronkę która ma wchodzić zamiast np. www.xlaski.pl To juz chyba wszytsko.

no wlasnie..bardzo pomyslowo,a potem odszukujemy kolejny miliard stron xxx i tak samo robimy jak wyzej
  • REKLAMA
  • #9 1075536
    longines
    Poziom 26  
    Ocena: 38
    Łopatologiczne dopisywanie "zakazanych" IP jest mozliwe dzięki:

http://www.fiokware.com/netcraft.php

Dla przykładu www.xlaski.pl
    ++++++++++++++++++++

Dane właściciela klasy adresowej:

klasa: 213.218.96.0 - 213.218.127.255
    nazwa klasy: ECS-IPNET
    opis: Energis Polska
    National IP backbone

kraj: PL

Ustawiasz zakres klas i po sprawie. Gorzej gdy na tej puli IP działa "ktoś" z właściwą treścią - wtedy też jej nie zobaczysz :-(
    Ale jest to jakieś rozwiązanie.
  • #10 1076863
    scOti
    Poziom 12  
    ale po co po IP blokowac?

Polecam po slowach kluczowych.Na KAZDEJ stronie 'erotycznej' w kodzie w slowach kluczowych bedzie umieszczone slowo SEX , czy nie latwiej w ten sposob zablokowac ? Sa programy ktore wlasnie tak blokuja. Polecam google.

Michal
  • #11 1078587
    adam_ols
    Poziom 15  
    wszystko cacy z tym blokowaniem stron poslowach na nich zawartych... ale po słowach na stronie nie mozna blokowac bo strona o adresie www.wp.pl www.onet.pl itd. równiez zawieraja zrot sex wiec zostaniemy tylko z google...

Podsumowanie tematu

✨ Blokowanie stron erotycznych na routerze Freesco poprzez adresy IP jest nieskuteczne ze względu na dynamiczne zmiany serwerów oraz stosowanie wirtualnych serwerów, gdzie wiele domen działa pod jednym IP. Skuteczniejszą metodą jest filtrowanie na poziomie nazw domen lub ciągów znaków w adresach URL. Proponowane rozwiązania obejmują użycie transparentnego serwera proxy (np. Squid) z funkcją blokowania po nazwach, zewnętrznych serwerów proxy z filtrowaniem treści oraz edycję pliku hosts w systemie Windows, gdzie można przekierować niepożądane domeny na inne adresy IP. Blokowanie na podstawie słów kluczowych w treści stron jest problematyczne, ponieważ popularne portale również zawierają takie słowa, co prowadzi do nadmiernej blokady. Wskazano także możliwość blokowania zakresów adresów IP przypisanych do podejrzanych serwerów, jednak jest to ryzykowne, gdyż może ograniczyć dostęp do legalnych stron. W dyskusji pojawił się link do narzędzia Netcraft do identyfikacji zakresów IP oraz do serwisu banita.pl oferującego proxy z filtrowaniem, choć skuteczność tego ostatniego nie została potwierdzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA