logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyświetlić obraz z kamery IP przez RTSP na stronie WWW?

2pacjg 13 Sty 2012 17:03 6027 5
REKLAMA
  • #1 10391413
    2pacjg
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, mam kamerę IP połączoną przez wifi z routerem. Na routerze przekierowany port http i rtsp. Jest stale IP i 1,5mb upload'u.

A wiec:

kamera przez internet działa normalnie (po wpisaniu w przegladarke ip stałego i przekierowanego portu http)

Chciałbym mieć obraz z tej kamery na www. Jakie znacie możliwości zrobienia tego? Chcialbym to zrobić bezpośrednio z kamery przez router do internetu bez zadnych serwerów FTP. Dodam, że skrypt z VLC działa ale często się zawiesza ;/

Chciałbym zrobić żeby obraz był wyświetlany ok 1-2 klatki na minute (jak fajny pomysł to może być żadziej i może być częściej nie ma specjalnych ograniczeń) chodzi o to żeby było to mało awaryjne i żeby kilkanaście osób naraz moglo to oglądać na stronie.

Jakieś pomysły? Każda najmniejsza myśl pomoże.
  • REKLAMA
  • #2 10391802
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Przemas;-) napisał:
    t taka opcja jak dyndns ale jest darmowy tylko przez okres próbny chyba miesiąc

Chyba nie bardzo zrozumiałeś o co chodzi autorowi wątku...

Pozostaje chyba tylko coś na kształt appletu komunikującego się z kamerą raz na jakiś czas i odświeżającego obraz "u siebie".
  • REKLAMA
  • #3 10391819
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Zwykle się to robi przy użyciu zewnętrznego serwera. Dzięki temu nie ma specjalnych ograniczeń co do ilości użytkowników.
    Jeśli nie planujesz dużego ruchu na stronie to ten pośredniczący serwer nie jest konieczny. Musisz jednak dysponować kamerą, która ma możliwość pobrania pojedynczego obrazka np. w formacie JPEG. Nie we wszystkich kamerach jest to możliwe.
  • REKLAMA
  • #4 10393808
    2pacjg
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Ok skonfigurowałem kamerę z serwerem ftp. Klikam jej test połączenia z ftp i pokazuje że ok. Łączę się z serwerem ftp i sprawdzam zawartość katalogu podanego w konfiguracji kamery i są tam pliki tekstowe o nazwie test (w ich zawartości jest że test komunikacji urządzenia z serwerem jest ok)

Więc później ustawiłem funkcję "snapshot" w kamerze i żeby wysyłała obraz na ftp i robila to co 60sec. zaznaczyłem też opcje overvrite file żeby plik co 60 sec zamieniało. daje zastosuj i niby jest ok.
    Niestety po zalogowaniu się na ftp nie mam żadnego obrazka ;/ może pomysł gdzie problem?
  • REKLAMA
  • #5 10426930
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    I jak działa? naprawiłeś?
    Może nie masz praw do tworzenia plików?
  • #6 10427931
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    2pacjg napisał:
    Klikam jej test połączenia z ftp i pokazuje że ok. Łączę się z serwerem ftp i sprawdzam zawartość katalogu podanego w konfiguracji kamery i są tam pliki tekstowe o nazwie test (w ich zawartości jest że test komunikacji urządzenia z serwerem jest ok)

Po tym wnioskuję, że prawa są właściwe.
REKLAMA