logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Yamaha RX-V 661 współpracuje z anteną do odbioru cyfrowego?

mariuszbanc 13 Sty 2012 18:19 3851 8
REKLAMA
  • #1 10391808
    mariuszbanc
    Poziom 2  
    Witam :D czy amplituner yamaha rx v 661 będzie współpracował z anteną do odbioru cyfrowego ??? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10392153
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 642
    Nie ma anten wyłącznie do odbioru cyfrowego.
  • REKLAMA
  • #3 10468312
    mariuszbanc
    Poziom 2  
    Witam serdecznie
    Podłączyłem antenę dookolną instalując ją na dachu bloku - odbiór można ocenić na 3= , kupiłem też antenę dookolną z zasilaczem i po podłączeniu skutek taki sam. W odległości około 30 km od mojego miejsca zamieszkania niedawno został uruchomiony nadajnik cyfrowy - może są jakieś anteny, które umożliwiłyby jakiś dobry odbiór sygnału???. A jeszcze jedno w bliskiej odległości od mojego bloku dach jednego z dużych budynków został pokryty blachą miedzianą czy to może mieć wpływ na jakość sygnału radiowego ???
    Proszę o pomoc jak sobie z tym problemem poradzić.
    Pozdrawiam
  • #4 10468676
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 10469238
    seba65310
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Jeśli takie anteny nie przyniosły efektu to pozostają tylko profesjonalne :Link
  • REKLAMA
  • #6 10469348
    Adi01
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Z tego co wiem anteny dookólne spisują się raczej nieszczególnie, dlatego tymczasowo mam taką Link (do nadajnika ok. 35km) i spisuje się w miarę przyzwoicie a docelowo po wielkich trudach udało się zdobyć AR3/CCIR/UKF-FM. Normalnie jest niedostępna i nie wiadomo kiedy znowu będzie w sprzedaży.
    mariuszbanc, pozostaje Ci tylko AR9 lub zamiennik AR3 Link - ma praktycznie te same parametry. Dziś miałem kupować 3RZB ale mieli jeszcze ostatnią AR3, której oficjalnie nie ma już od jakiegoś czasu :D
  • #7 10471585
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    mariuszbanc napisał:
    Podłączyłem antenę dookolną instalując ją na dachu bloku - odbiór można ocenić na 3= , kupiłem też antenę dookolną z zasilaczem i po podłączeniu skutek taki sam.

Mało danym a tak wymienione anteny o niczym nie świadczą.
    --- To tak jakbym zapytał Ciebie " kupiłem samochód i słabo jedzie - dokupiłem mu lepsze paliwo i dalej słabo, Co zrobić " ---
    Cytat:
    W odległości około 30 km od mojego miejsca zamieszkania niedawno został uruchomiony nadajnik cyfrowy - może są jakieś anteny, które umożliwiłyby jakiś dobry odbiór sygnału???

Wszystkie anteny odbierają każdą emisję a sygnał "analogowy" czy "cyfrowy" to tylko emisja sygnału i aby odebrać (zdekodować) taką emisję, należy mieć poprawny dekoder i już.

Regulamin pkt 3.1.15 .

Pozdrawiam.
  • #8 10472066
    mariuszbanc
    Poziom 2  
    Antena dookólna z zasilaczem, o której pisałem to kupiona na allegro cyt. ( Antena radiowa UKF / FM z wzmacniaczem zewnętrzna dookólna radiowa "HOKEJ AKTYWNA"). Z tego co producent zapewniał opisując tą antenę przeznaczona jest ona do odbioru słabych sygnałów radiowych w zakresie UKF i FM wokół swojej osi. Przystosowana jest do eksploatacji w otwartej przestrzeni. Przez odpowiednie ułożenie ramion dipola półfalowego i jednego z najlepszych, a zarazem najmniej podatnego na zakłócenia wzmacniacza, antena ta ma znakomity zysk energetyczny. Rezystancja wyjściowa anteny wynosi 75 Ohm ale jak już wspominałem u mnie się ona nie sprawdziła.
    Zastosuję jeszcze jedną z anten, którą proponujecie tj. profesjonalną.
    Dzięki serdeczne za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #9 10473071
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    Witam.
    mariuszbanc napisał:
    Antena dookólna z zasilaczem, o której pisałem to kupiona na allegro cyt. ( Antena radiowa UKF / FM z wzmacniaczem zewnętrzna dookólna radiowa "HOKEJ AKTYWNA").

Jeszcze tylko chciałbym pokazać koledze mariuszbanc co i jak potrafi "zrobić" REKLAMA.

Przykłady :

Cytat:
    Z tego co producent zapewniał opisując tą antenę przeznaczona jest ona do odbioru słabych sygnałów radiowych w zakresie UKF i FM wokół swojej osi.

Słowa " zakresie UKF i FM ..." (UKF to faktycznie wycinek pasma ale FM to tylko typ emisji nie mający nic wspólnego z anteną)
    Cytat:
    Przez odpowiednie ułożenie ramion dipola półfalowego i jednego z najlepszych, a zarazem najmniej podatnego na zakłócenia wzmacniacza, antena ta ma znakomity zysk energetyczny.

I tu sam producent się "zapomniał" pisząc bzdury. Ogólnie antena Dipol ma zysk 0dBd a to Wzmacniacz ma mieć ten znakomity zysk energetyczny a nie Antena.

Jak czytam takie Reklamy to w około 90% są one sprzeczne z tym co tam napisano a i po prostu kłamią.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Yamaha RX-V 661 nie jest dedykowany do współpracy z antenami wyłącznie do odbioru cyfrowego. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi antenami dookólnymi, w tym z anteną radiową UKF/FM z wzmacniaczem, która nie przyniosła oczekiwanych rezultatów. Wskazano, że jakość odbioru sygnału może być wpływana przez czynniki zewnętrzne, takie jak blacha miedziana na dachach pobliskich budynków. Użytkownicy sugerują rozważenie profesjonalnych anten, które mogą lepiej radzić sobie z odbiorem sygnału cyfrowego. Wskazano również, że sygnał analogowy i cyfrowy to różne emisje, a do ich odbioru potrzebny jest odpowiedni dekoder.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA