logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Software dla XP na uzyskanie w otoczeniu siec. folderów na hasło

artaa 13 Sty 2012 20:41 1185 4
REKLAMA
  • #1 10392639
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Witam czy jest jakiś sposób/program na uzyskanie funkcjonalności folderów sieciowych z hasłem, tak jak to było z Windows98?

Jest sieć kilku komputerów Xp sp3, każdy udostępnia dwa foldery, wszystkie mają jednego użytkownika z prawami administratora user i to samo hasło xxx ( i tak ma zostać).
    Istnieje potrzeba stworzenia na 1 komputerze udostępnionego folderu widocznego w otoczeniu sieciowym, ale dostępnego tylko po podaniu hasła.

Jakieś działające i pewne sposoby?
  • REKLAMA
  • #2 10393797
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Utwórz użytkownika z potrzebnym hasłem, i udostępnij ten folder tylko dla niego, plus włącz "odmowę logowania lokalnego".
  • REKLAMA
  • #3 10413026
    artaa
    Poziom 43  
    Platon napisał:
    Utwórz użytkownika z potrzebnym hasłem, i udostępnij ten folder tylko dla niego, plus włącz "odmowę logowania lokalnego".

Odpowiedź, przy próbie wejścia przez otoczenie sieciowe (XP pro Sp3):

\\FA\dy nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień...

W uprawnieniach udziału jest tylko Test (nazwa konta) z pełną kontrolą.

Odmowy logowania lokalnego jeszcze nie wprowadziłem, a już nie działa. ;-)
  • REKLAMA
  • #4 10413185
    riki007
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Nie nie działa, tylko właśnie działa. Folder taki jeśli przy wejściu nie prosi o uprawnienia, to żeby się do niego dostać musisz uruchamiać explorator jako użytkownik (który ma uprawnienia), i dopiero próbować dostać się do folderu, albo folder podmontować jako dysk sieciowy z innymi danymi logowania (jak pamiętam w kreatorze montowania dysków jest opcja innych poświadczeń logowania). Ale z tego co zrozumiałem, dla ciebie chyba tylko pierwsze rozwiązanie będzie satysfakcjonujące.
  • #5 10413216
    artaa
    Poziom 43  
    Jak pisałem wyżej, musi działać podobnie do W98.
    Czyli tak aby na komputerze klientów łaczących się do komputera usdostępniającego folder, pojawiało się pytanie o hasło, hasło nie może być przechowywane na ich komputerach bo mają tam uprawnienia administracyjne więc zawsze mogliby sobie grzebać.

Precyzując na każdym PC (XP Sp3) są dwa konta z upr. adm:
    Admin i user (na te konto wszyscy się logują)
    Na jednym PC zakładamy trzecie konto Test i nadajemy hasło oraz udostępniamy folder, który ma być dostępny przez sieć tylko dla znających hasło.
REKLAMA