logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Clio II Awaria kierunkowskazów zawsze mrugają w lewo!

bigiel 13 Sty 2012 23:20 8790 8
REKLAMA
  • #1 10393610
    bigiel
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,

Zupełnie samoistnie (nic nie grzebałem w instalacji elektr.) pojawił się u mnie problem z kierunkowskazami. Posiadam Renault Clio II 1.6 16V a usterka polega na tym że włączając lewy kierunkowskaz mruga lewa strona auta natomiast włączając prawy mruga... RÓWNIEŻ LEWA:), co ciekawe włączając światła awaryjne mrugają obie strony. Światła mrugają z prawidłową częstotliwością co prawdopodobnie wyklucza usterkę przerywacza - chociaż mogę się mylić bo raczej jestem laikiem w tych sprawach.
    Będzie ktoś uprzejmy udzielić fachowej rady...
  • REKLAMA
  • #2 10393722
    sandal7
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    stawiam na pająka w kierownicy lub bsi
  • REKLAMA
  • #3 10435061
    bigiel
    Poziom 11  
    Wymieniłem manetkę kierunkowskazu ale niestety problem nadal się nie rozwiązał. Co ciekawe usterka ustępuje po dłuższym użytkowaniu auta. Wnioskuje że problemem jest wilgoć, która "wysycha" po dłuższym działaniu silnika.
    A może problemem jest brak masy? Tylko gdzie jej szukać?
  • REKLAMA
  • #4 10435078
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4417
    Do sprawdzenia wiązka miedzy pająkiem a BSI.
  • #5 10435097
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10435135
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5105
    borsche napisał:
    Wymień włącznik awaryjnych.

To jeszcze zależy, który rocznik
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #7 10437355
    bigiel
    Poziom 11  
    Dzisiaj pojawiły się kolejne problemy,
    Po tym jak auto stało całą noc pod blokiem i złapało znowu trochę wilgoci problem z kierunkowskazem pojawił się ponownie Pojechałem do mechanika i jakie było moje zdziwienie kiedy przekręciłem kluczyk celem zgaszenia auta i.... auto nie zgasło Zgasło dopiero wtedy kiedy zdjąłem nogę z pedału hamulca.
    Następnie wcisnąłem ponownie hamulec (bez kluczyka w stacyjce) i zaświeciły się wszystkie kontrolki (tak jak bym przekręcił kluczyk o jedną pozycję) No istny cyrk.
    Mechanik obejrzał całe auto, sprawdził wszystkie masy i nic nie znalazł. Auto pochodziło około pół godziny celem zagrzania się i co?... wszystkie usterki zniknęły jak ręką odjął.
    Wiem że jutro wsiądę do auta i zabawa rozpocznie się od początku:/
  • #8 10731870
    lediag
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    Witam. Mam dokładnie ten sam problem. Udało Ci się może usunąc usterkę. Jeśli tak to proszę o podpowiedź co zrobiłeś. Może byc na maila lediag(_at_)vp.pl
  • #9 18002749
    maniek8691
    Poziom 1  
    Witam. To że mruga lewa strona lampki kontrolnej problem może być z masą w którejś z lamp tylnej lub przedniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Clio II 1.6 16V zgłasza problem z kierunkowskazami, które mrugają nieprawidłowo, niezależnie od włączonego kierunkowskazu. Po wymianie manetki kierunkowskazu problem nadal występuje, a usterka wydaje się ustępować po dłuższym użytkowaniu, co sugeruje wpływ wilgoci. Użytkownik podejrzewa również problemy z masą elektryczną. W odpowiedziach sugerowane są kontrole wiązki między pająkiem a BSI, wymiana włącznika awaryjnych oraz sprawdzenie masy w lampach. Dodatkowo, pojawiają się inne problemy z elektryką, takie jak nieprawidłowe działanie świateł kontrolnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA