logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Parametry linii telefonicznej do użycia w symulacji

carter 14 Sty 2012 10:13 2107 4
REKLAMA
  • #1 10394452
    carter
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam,
    chciałbym wykonać symulację w Matlabie jak wpływa długość linii telefonicznej na tłumienie sygnału i szumy,
    Czy zna ktoś jaką wartość tłumienności przyjmuje się dla linii telefonicznej? Oraz czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć w jaki sposób wyznaczyć szumy? Czy mogę przyjąć 600Ohm i wyliczyć szumy cieplne? Oraz czy na tłumienie sygnału ma wpływ tylko odległość od centrali czy także odległość między centralami??
  • REKLAMA
  • #2 10397575
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    Nie jest to najnowsza publikacja, ale może Ci wystarczy: Link
  • REKLAMA
  • #3 10398463
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    To jest dla 1kHz -a o ADSL/VDSL i telewizji nikt nie słyszał jak ta norma powstawała. A dla sygnału multimedialnego czyli sygnał WCZ to już zupełnie inna bajka -google. Im większa prędkość to większe tłumienie kabla.przesłuchy ,impedancja itd...
    73!
  • REKLAMA
  • #4 10399370
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    dipol napisał:
    To jest dla 1kHz -a o ADSL/VDSL i telewizji nikt nie słyszał jak ta norma powstawała. A dla sygnału multimedialnego czyli sygnał WCZ to już zupełnie inna bajka -google. Im większa prędkość to większe tłumienie kabla.przesłuchy ,impedancja itd...
    73!

Oczywiście, zgoda, ale autor tematu nic o tym nie wspomniał, że chodzi o ADSL i inne sposoby transmisji. Dlatego podsunąłem dane dla czystej transmisji głosowej w kanale naturalnym.
    Vy73!
  • #5 10399593
    carter
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    chodzi o przesylanie danych zmodulowanych PAM/PCM. probkowanych 8kHz, z tego wszystkiego przyjalem ze sie wpisuje parametry jednostkowe R L C G i na tej podstawie wyliczane jest tłumienie, przesuniecie fazy zakładam że pochodzi jedynie od skończonego czasu propagacji, natomiast nie mam pojecia jak założyć szumy, termiczne nie maja sensu...
REKLAMA