Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stabilizacja czestotliwosci

boboo 13 Jun 2003 21:48 15976 44
    boboo
    Level 12  
    Witam

Mam pytanie czy ktos robil moze stabilizacje czestotliwosci (chyba nazywalo to sie FLL)?Schemat widzialem kiedys w konstrukcjach Janeczka.

Pozdrawiam Wojtek
    Anonymous
    Anonymous  
    PiRoman2
    Level 20  
    Janchar się nie pomylił istnieją układy FLL (frequency looked loop) i PLL (phase), czyli synchronizacja częstotliwości lub fazy. Ten drugi przy stałym błędzie fazy zapewnia 0 błąd częstotliwości. Układ FLL był opisany w którymś RE (dość dawno temu)
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

janchar wrote:
    Chyba chciales powiedziec PLL. To takie ustrojstwo, co porownuje czestotliwosc z nadajnika z czestotliwoscia wzorcowa. To tak w b.duzym skrocie. Tak na szybko przychodzi mi do glowy, ze trzy typy syntez. Moim skromnym zdaniem PLL jest najlepsza.

boboo wcale się nie pomylił !
    Układy FLL stosuje się do poprawienia stabilności VFO , natomiast układy PLL są to pętle fazowe stosowane w syntezerach częstotliwości.

Odnośnie układów FLL , polecam książkę A. Janeczka "Konstrukcje krótkofalarskie dla zaawansowanych" . Temat FLL został tam jasno i szeroko omówiony i podparty praktycznymi schematami.
    boboo
    Level 12  
    Jezeli chodzi o synteze to zrobilem na ukladzie saa 1057.Dziala ale musze troche dopracowac VCO.To tak przy okazji.
    Ale chodzi mi o to , czyktos zbudowal uklad FLL np. ten z konstrukcji i jak sie to sprawuje?
    Karol Gajewski
    Level 12  
    Zarówno petle FLL i PLL służą do stabilizacji częstotliwości generatorów VCO i do syntezy częstotliwości. Różnica polega na tym, że pętle FLL zmniejszają dynamiczny błąd częstotliwości między częstotliwością generatora VCO i generatora wzorcowego, a pętla PLL zmniejsza błąd fazy między tymi generatorami (pośredni i częstotliwość).

Aby zneleść schematy pętli PLL możesz wejść na stronę np. Motoroli i tam oni mają Aplikation notes i tam wszystko jest opisane łącznie ze schematem aplikacyjnym.

Karol
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

silvvester wrote:
    do C2H5OH prawda książka p.Andrzeja Janeczka :D zresztą autora bajeranckich konstrukcji jest ok ale przypominam ze to było kilka lat temu , i radze zapomnieć o układach PLL i FLL """wymienionych w tej książce""" do dzisiejszych zastosowań ponieważ albo ich już nikt nie produkuje albo w polsce są niedostępne o czym się przekonałem a tak pozatym książka jest exxtra da się z niej nauczyć a na dzisiejsze czasy dla hobbystów polecam syntezery Motorolli :idea:
    bez programatora proste

Pytanie dotyczyło konkretnie FLL , więc odpowiedziałem , gdzie takie rozwiązanie można znaleść.
    Po drugie , nie sądzę , by układy 74LS93 i 741 były niedostępne bądź nie produkowane , a właśnie na nich (plus 4 tranzystory , parę rezystorów i kondensatorów ) jest zbudowana ta pętla FLL. (uwaga ! płytka w książce ma pomniejszone wymiary )
    Po trzecie , syntezy motoroli żeczywiście są dobre dla początkujących w tej dziedzinie elektroniki ( osobiście buduję i preferuję układy DDS ).
    Tak więc , autor pytania sam musi zdecydować jaki układ stabilizacji częstotliwości jest mu potrzebny i jakiej oczekuje pomocy przy budowaniu takiego układu. A przy takiej iliści znawców tematu , nie będzie miał kłopotów z żadnym układem. Sam też się pewnie wiele nauczę czytając tak ciekawe posty.

.
    boboo
    Level 12  
    Spodziewalem sie takich podpowiedzi :(
    Pytam czy ktos zrobil FLL , a w odpowiedzi otrzymuje "zrob na scalaku motololli".Jezeli bym chcial to nie pytal bym sie o FLL.
    Anonymous
    Anonymous  
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

Nie wiem , czy moderatorzy nie potraktują tego jako "odjechanie" od tematu , w ramach rozwiania wątpliwości sprawę trzeba wyjaśnić.
    Tak więc tutaj można się zapoznać z budową prostego układu DDS :

http://home.swipnet.se/~w-41522/minidds/minidds.html

Natomiast z zasadą pracy petli FLL można się zapoznać w wymienionej lekturze.
    :arrow: boboo osobiście nie wykonywałem tego układu , ale parę lat temu , robili go moi koledzy z klubu krotkofałarskiego . Opinie były pozytywne , układ działa . Były tylko problemy ze skalą płytki drukowanej zamieszczonej w książce , poza tym , okazało się , że układ 7493 i 7474 muszą być z serii LS , albo lepiej HC.
    Dykus
    Level 27  
    boboo wrote:

Pytam czy ktos zrobil FLL , (...)

Zrobiłem kiedyś (nawet dwa) układ FLL opisywany w 'Konstrukcjach...", przy czym jeśli dobrze pamietam, to płytka wymagała małego przeprojketowania i drugą wersję tego układu zrobiłem na zmodyfikowanej płytce. Układ nawet działa, dosyć dobrze, przy czym może być sytuacja, że trzeba będzie się pobawić z doborem stałej integratora, by uzyskać odpowiednią szybkość ustalania częstotliwości, czasami warto też poprzeliczać nieco i dobrać odpowiedni krok dla FLL. Z tego co pamiętam, to rezystory przy tranzystorach (33k?) - wzmacniacze VFO i BFO, trzeba podłączyć między bazę a kolektor, a nie bazę i '+' - tak też może działać, ale daj mniejsze wzmocnienie. U siebie dałem układy LS i stwierdzam, że układ jest dosyć prądożerny, a jako, że prądy duże to i cyfrówka sieje mocno. Niedawno pojawiła się w Świecie Radio wersja FLL na CMOSach (podobna do tej publikowanej kiedyś w Radioelektroniku) - polecam. Domyślać się można, że będzie wprowadzała mniej zakłóceń...
    boboo
    Level 12  
    (Pamietam kiedys zrobilem skale na 74... zaklucenia byly potworne.)Mysle ze z zamiana dzielnikow i przerzutnikow na cmosy nie bedzie problemow.Dzieki jezeli to dziala to mysle ze zrobie taki uklad.

Pozdrawiam Wojtek
    silvvester
    Level 25  
    uouuuuu spoko :oops: chodziło mi tylko o to że kiedyś próbowałem zrobić syntezer na układach SP firmy Plessey oblazłem wszystkie sklepy giełde i nic za stare układy mi powiedzieli - nikogo nie mam zamiaru obrazić a jak coś można zrobić na jednym układzie a nie na pięciu to tak właśnie będę innym sugerował
    boboo
    Level 12  
    Jezeli chodzi o uklady plessey to fakt.Ponoc od jakiegos czasu juz nie produkuja.
    Jarol
    Level 12  
    Jak ktoś ma schemat tej syntezy FLL to bardzo bym prosił o wrzucenie, bo z tego co widze jest prosty do wykonania i na elementach dostępnych.Mi chodzi o to żeby czestotliwość była stabilna, bo mam taki nadajnik że częstotliwość normalnie stoi, ale gdy się otworzy okno to spływa :) . Pozdrawiam
    boboo
    Level 12  
    Jutro zescanuje ten schemat.
    Dykus
    Level 27  
    Jarol wrote:
    częstotliwość normalnie stoi, ale gdy się otworzy okno to spływa :) .

Pytanie zasadnicze: na jaką częstotliwość jest ten nadajnik? Układ FLL prezentowany w 'Świecie Radio', czy 'Konstrukcjach...' przystosowany jest do urządzeń KF, z generatorem o częstotliwości max. 30MHz (wynika to z użycia na wejściu układów 74LS...) - mogę się trochę mylić. Jak planujesz tym stabilizować bezpośrednio sygnał generatora UKF to musisz zastosować jakieś dodatkowe dzielniki na układach, którę będą pracowały przy tak wysokich częstotliwościach, albo prościej - zastosować powielacz częstotliwości generatora.
    majonezz
    Level 19  
    Dykus wrote:

Pytanie zasadnicze: na jaką częstotliwość jest ten nadajnik? Układ FLL prezentowany w 'Świecie Radio', czy 'Konstrukcjach...' przystosowany jest do urządzeń KF, z generatorem o częstotliwości max. 30MHz (wynika to z użycia na wejściu układów 74LS...) - mogę się trochę mylić. Jak planujesz tym stabilizować bezpośrednio sygnał generatora UKF to musisz zastosować jakieś dodatkowe dzielniki na układach, którę będą pracowały przy tak wysokich częstotliwościach, albo prościej - zastosować powielacz częstotliwości generatora.

Slyszales o 74F... ? :wink:
    boboo
    Level 12  
    Tu jest schemat z ksiazki Konstrukcje Krotkofalarskie dla zaawansowanych A.Janeczka.Opis jest w formacie Word document
    Jarol
    Level 12  
    Nadajnik jest na ukf-ie, ale jakoś sobie poradzę, wielkie dzięki! Pozdrawiam
    Dykus
    Level 27  
    majonezz wrote:
    Slyszales o 74F... ? :wink:

A widziałeś to w sklepach? Słyszeć to ja o wielu rzeczach słyszałem, ale nie mam zamiaru sprowadzać tego przez całą Polskę, czy z zagranicy.

Przyznaję jednak, że o tym nie słyszałem. :) Jakieś szybkie (F jak Fast)? :) Jeśli tak, to jest kompromis - szybkość w zamian za większe zakłócenia - zakładam, że pobierają większy prąd niż LSy.
    Dykus
    Level 27  
    Jarol wrote:
    Jak ktoś ma schemat tej syntezy FLL to bardzo bym prosił o wrzucenie

Ode mnie FLL na CMOSach, na wejściu z SN74S... pracuje do 40MHz. Schemat ze Świata Radio 4/2003. Opisu brak. :(
    Jarol
    Level 12  
    spróbuje zrobić tą co jest tutaj i trochę pokombinować i może jakoś będzie chodziła na UKF-ie na częstotliwości 93 Mhz.
    majonezz
    Level 19  
    Dykus wrote:

A widziałeś to w sklepach? Słyszeć to ja o wielu rzeczach słyszałem, ale nie mam zamiaru sprowadzać tego przez całą Polskę, czy z zagranicy.

Przyznaję jednak, że o tym nie słyszałem. :) Jakieś szybkie (F jak Fast)? :) Jeśli tak, to jest kompromis - szybkość w zamian za większe zakłócenia - zakładam, że pobierają większy prąd niż LSy.

http://www.semiconductors.com.pl/temat1.html . Ten sklep mam 500m od siebie ;-). Mozna jeszcze wstawic CMOSy serii AC albo ACT. Co do poboru pradu, to moze byc wiekszy. Zaklocenia?? Hmm.... Wszystko sie da odfiltrowac. Trzeba blokowac kazde zasilanie ukladu logicznego pojemnoscia do masy. Jak jeszcze beda zaklocenia, to zaekranowac. Jak dalej beda, to dac separator, jak i to nie pomoze - osobne zasilanie, itd... :spoko:
    majonezz
    Level 19  
    boboo wrote:
    ...Jezeli chodzi o synteze to zrobilem na ukladzie saa 1057.Dziala ale musze troche dopracowac VCO.To tak przy okazji...

Tez mam synteze do nadajnika na tym, tylko soft, ktory tym steruje nie obsluguje wyjscia "LOCK", na ktorym mi zalezy. Wie cos kolega na ten temat?
    Anonymous
    Anonymous  
    boboo
    Level 12  
    Rozumiem , ze chodzi o nozke test(pin 18) .Aby sygnalizowala out-lock , in-lock
    trzeba ustawic bity t0=1, t1=0, t2=1, t3=0 w drugim bajcie sterujacym.
    Proponuje poczytac note aplikacyjna.

Poczatkowo wykorzystywalem soft Napisany przez SP1WSW, pozniej napisalem sam program w bascomie .Jest troche w powijakach ale sterowac syntezerem bylo mozna. Jednak VCO przestrajalo sie w bardzo waskim zakresie.Moze kiedys sie za to wezme i uruchomie.

Pozdrawiam Wojtek
    boboo
    Level 12  
    Nozka nr 18 , jakas buzka z tego wyszla.

Do moderatora:
    Bardzo przepraszam za post pod postem, zapomnialem sie.
    majonezz
    Level 19  
    Ja mam sterowanie tego 1057 na pic'u. Wykorzystuje uklad opracowany przez czeskiego kolege - http://pira.cz/pll.htm . Zbudowalem go, bo ustawianie F jest proste - na jumperach - zero LCD, klawiatur, bajerow, itp. Czech twierdzi, ze to wyjscie 'LOCK' nie za bardzo dziala i nie umiescil stosownej procedury w sofcie. Dlatego pytam, czy to zdaje egzamin. Uklad jest stosowany glownie w odbiornikach w heterodynie, wiec tam jest generowana sama nosna. Byc moze przy modulacji uklad glupieje i sygnalizuje 'unlock'. Wiesz moze jak z tym jest?