logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator do BIOS-u dla początkującego? Opinie o Willem Pro4 ISP

Kubik26 14 Sty 2012 16:00 2137 5
REKLAMA
  • #1 10396074
    Kubik26
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam. Po wielkich udrękach używania metody "Hot Flash" w programowaniu biosów u kolegów i koleżanek postanowiłem kupić jakiś w miarę prosty programator do wykonywania tej czynności, przy okazji chłonąc wiedzę w tej dziedzinie. Szperając po internecie m.in. allegro - jako początkujący - większość programatorów "niby" spełnia moje oczekiwania, ale chcę się was poradzić co byście polecali? Z tego co zauważyłem godną polecenia jest firma Willem. A oto co oczekuję od programatora:
    - W miarę prosta obsługa (najlepiej w języku polskim)
    - możliwość zaprogramowania biosów w obudowach PLCC, DIP8 i inne stosowane do przechowywania BIOS-ów
    - w miarę zdobywania umiejętności chciałbym, aby zaprogramował mi nowsze wlutowywane układy bios, w laptopach i komputerach stacjonarnych

Znalazłem taki oto programator, czy wystarczy dla kogoś, kto pierwszy raz zaczyna się bawić w tego typu rzeczy?
    http://allegro.pl/programator-willem-pro4-isp-programowanie-bios-i2038343400.html

Wszystkie uwagi mile widziane. Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 10407410
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    Problem w tym że wilem nie obsłuży współczesnych pamięci szeregowych (chociaż dzisiejsze płyty główne mają zazwyczaj dual bios i ciężko na nich uszkodzić bios ). Musisz też pamiętać że wilem działa przez złącze lpt, a to jak się okazuje w dzisiejszych czasach coraz większy problem. Według mnie nie warto wydawać pieniędzy na ten sprzęt (choć i ja od niego zaczynałem ) Osobiście polecam któryś z programatorów vellon.

pozdrawiam
    Mirek
  • REKLAMA
  • #3 10407576
    Kubik26
    Poziom 14  
    Dzieki za konkretną odpowiedź :) a polecasz jakiś konkretny model?
  • REKLAMA
  • #4 10410152
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 182
    Myślę że VP290 wystarczy, pamiętaj jeszcze o adapterze do piamięci szeregowych.
  • REKLAMA
  • #5 10416755
    Kubik26
    Poziom 14  
    To ten VP290 obsłuży więcej kości niż willem pro 4?
REKLAMA