logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować Logo Siemens do liczenia samochodów na parkingu?

rolnik41 15 Sty 2012 02:42 5028 6
  • #1 10398869
    rolnik41
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Witam.
    Mam za zadanie zaprogramować sterownik tak żeby liczył samochody na parkingu. Tak naprawdę nie jest to parking ale taka mała makieta parkingu zrobiona w celach edukacyjnych ale to nie jest raczej istotne. Dwa czujniki indukcyjne umieszczone na wjeździe na parking i wyjeździe podłączone są do wejścia cnt licznika góra/dół. Jeden czujnik na wyjeździe odwraca kierunkowość naliczania. Z licznika przez styk zwierny ida dwie czerwone diody które zapalają się po przekroczeniu określonej wartosci licznika. Z licznika przez styk rozwierny idzie zielona dioda która gaśnie kiedy czerwone się zapalają. Cały schemat jest bardzo prosty:

Jest tylko jeden problem. Jest możliwość że jeden samochód będzie wyjeżdżał i przełączy kierunkowość zliczania a w tym samym momencie drugi samochód będzie wjeżdżał i sterownik odejmie 1 zamiast dodać. Jak rozwiązać ten problem? Siedziałem nad tym 3h i testowałem różne kombinacje ale nic mi nie przychodzi do głowy. Dopiero zaczynam zabawę z PLC więc proszę o wyrozumiałość.
  • Pomocny post
    #2 10398955
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Nad osobnymi licznikami na wjeździe i wyjeździe się zastanawiałeś?
  • #3 10399750
    rolnik41
    Poziom 10  
    Nie bardzo rozumiem jak miałoby to rozwiązać mój problem. Licznik musi liczyć góra dół a nie tylko w jedną stronę. Zastosowanie licznika na wjeździe i na wyjeździe spowodowałoby że w jednym naliczałby w nieskończoność w górę a w drugim byłoby cały czas 0.
  • Pomocny post
    #4 10399923
    jazda_gazda
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Ja bym zrealizował to tak aby na każdej bramce był jeden licznik ktorych wyniki są sumowane. A czujniki ustawione jeden po drugim tak aby działały jak licznik fazowy A/B.

• Pomocny post
    #5 10399982
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Nie wiem jakie masz logo , bo różnią się funkcjami i nie wiem kiedy ci się te diody mają zapalać.
    Najprościej podłącz czujniki przez AND ze zboczem , mało prawdopodobne że auta wjadą idealnie na czujniki.
  • Pomocny post
    #6 10400379
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Sygnał z czujnika I1 (wjazd) uruchamia timer na krótki czas który przez T003 daje zliczanie w górę
    Sygnał z czujnika I2 (wyjazd) daje przez timer T002 czas na odwrócenie zliczania, a kolejny timer T004 impuls zliczania (tym razem w dół).
    Takie działania na zboczach sygnałów z czujników w znacznym stopniu eliminują Twój sygnalizowany problem. Oczywiście istnieje prawdopodobieństwo (znikome), że czujniki zadziałają jednocześnie (w 0,02 sek)
  • #7 10400581
    rolnik41
    Poziom 10  
    Wielkie dzięki za pomoc. Do pafciowaw: - proste i skuteczne rozwiązanie. Nic dodać nic ująć. Problem rozwiązany, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące programowania sterownika Logo Siemens do liczenia samochodów na parkingu, gdzie dwa czujniki indukcyjne są używane do zliczania wjazdów i wyjazdów. Problem polegał na tym, że w momencie, gdy jeden samochód wyjeżdżał, a drugi wjeżdżał, mogło dojść do błędnego naliczania. Uczestnicy dyskusji zaproponowali różne rozwiązania, w tym zastosowanie oddzielnych liczników dla wjazdu i wyjazdu, co jednak nie rozwiązywało problemu. Ostatecznie zasugerowano użycie timerów do opóźnienia zliczania, co zminimalizowało ryzyko błędów przy jednoczesnym działaniu czujników. Użytkownik potwierdził, że zaproponowane rozwiązanie było skuteczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA