logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV LCD 37'' Quelle TL08 Tech Line - brak podświetlania matrycy

czubaka666 16 Sty 2012 07:17 3584 3
REKLAMA
  • #1 10404072
    czubaka666
    Poziom 10  
    Witam.
    Chciałem się podzielić spostrzeżeniami, ewentualnie poradzić odnośnie inwerterów HIU 813 a konkretnie jednego - typu SLAVE i TV LCD 37'' QUELLE TL08 Tech Line.

Otóż telewizor dostałem od znajomego z objawem nie świecącej matrycy.
    Po wymontowaniu inwerterów okazało się, że uszkodzony jest inwerter HIU 813 (SLAVE - ten po prawej od strony "pleców" telewizora).
    Spaliły się 4 tranzystory, bezpiecznik i tyle udało się stwierdzić.
    Po wymianie i włączeniu natychmiast spaliły się 2 tranzystory i bezpiecznik.
    Problemem okazał się układ scalony który to został następnie wymieniony razem z wspomnianym bezpiecznikiem i tranzystorami.
    Po wymianie tv działał przez tydzień, później pojawiły się chwilowe gaśnięcia matrycy i w końcu nie oświeciła się już wcale.
    Myślałem że znowu poszedł scalak ale okazało się że tylko "słynna" para tranzystorów i bezpiecznik.
    Po wymianie znowu podświetlanie raz świeci, raz gaśnie, słychać jakieś przepięcia w głośnikach. Myślałem że to trafo - bo jedynie jeszcze to zostało.
    Czekałem tylko aż padną znowu tranzystory i scalak.
    Zastanawiam się czy przyczyną mogło być to że w tunerze satelitarnym ustawiłem rozdzielczość 1080, a nie 720 (tv jest HD READY).

Różne pomysły już wpadały mi do głowy.
    Wczoraj przełączyłem na tunerze cyfry rozdzielczość/format z 1080 na 720.
    Tv chodził na okrągło przez 2 godziny i ani razu matryca nie zgasła.
    Wcześniej praktycznie zaraz po włączeniu chwilę pochodziła i gasła na moment i tak w kółko.

Dzisiaj testuję dalej. Jeśli będzie działać to przyczyną może okazać się uszkodzenie inwertera przeze mnie przy próbie wymuszania nieobsługiwanej częstotliowści (w końcu jest HD READY a nie FULL HD).
    Ale nie zmienia faktu, że nie powinny się uszkadzać od tego i świaczy to tylko o ich słabej jakości.

Proszę o informację co może być jeszcze nie tak z tym inwerterem i dlaczego ten MASTER nie pada? Może trafko - ostateczność, ale z kolei po symbolu nie mogę go nigdzie znaleźć.

Czy ewentualnie można zastosować jakiś inny inwerter?
    Wybiegam trochę w przód ale przewiduję już czarny scenariusz, czyli to że niedługo znowu inwerter pasnie.
    Zastanawiam się też nad kupnem pary z demontażu... ale nie mam pojęcia jak długo inwertery popracują.

Pozdrawiam i czekam na wszelkie uwagi.

Dodano po 11 [minuty]:

Stwierdzam, że przyczyną nie jest zmiana rozdzielczości. Dzisiaj ekran zaczął migotać, po czym się wyłączył już na stałe. Padły znowu te same 2 tranzystory, możliwe że układ również. Nie mam już pomysłów.

Będę zamawiał inwerter z demontażu, jednak mam tutaj pytanie.
    Czy inwertery należy zmieniać parami? Czy kupić od razu dwa?
  • REKLAMA
  • #2 10404178
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6834
    Na Link_zestaw naprawczy da HIU
    orócz tranzystorów i scalaka wspomniano o kilku pojemnościach.
    Poczytaj Link

W tych inverterach na tym scalaku mienia się oba inv. (dla pewności i zysku tak nakazuje firma) warto sprawdzić czy przy zejsciu z podświetleniem do 92 słychać lekki przydzwięk , jeśli Tak jego dni sa policzone.
    Ponadto w ciągu jednej min. od włączenia NIE należy naciskać żadnych przycisków w pilocie (ten czas jest w "tajnym" zaleceniu od firmy T. dla Regzy),krytyczny moment dla zasilacza i invertera
  • REKLAMA
  • #3 10404578
    czubaka666
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo za radę.
    Spróbuję ostatni raz wymienić wszystko łącznie z tymi kondensatoram, może rzeczywiście to właśnie przez nie pada reszta. A wcześniej nie uwzględniałem ich.

Nic nie słyszałem o tej "tajnej" minucie :-) ale będę się stosował...

Dam znać jak tylko uda się na nowo ożywić TV`ka.
  • #4 12334056
    czubaka666
    Poziom 10  
    Witam.
    Wiem, że temat już raczej przestarzały, lecz dla zainteresowanych informacja, że po drugiej naprawie inwertera HIU-813 SLAVE, telewizor działa już ponad pół roku.
    Na początku wystraszyłem się, ponieważ czasami nie włącza się podświetlanie matrycy, ale po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu, zapala się na nowo i działa.
    Nie słychać żadnych przydźwięków, ani nie gaśnie na krótko podświetlanie, które w efekcie było symptomem zbliżającego się uszkodzenia układu.

Kupiłem sobie 2 dodatkowe inwertery na wymianę, jednak w nich już wykonałem modyfikacje zgodnie z linkiem:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1497469-120.html#11433393

Pozdrawiam
    Maciek
REKLAMA