logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HT-DB120 nie czyta DVD, CD działa – wymiana lasera SOH-DH2, kalibracja?

MaG_ 20 Gru 2004 01:15 4989 13
REKLAMA
  • #1 1074102
    MaG_
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    nie czyta DVD, CD czyta. Wyczyscilem optyke i troche mu sie poprawilo (zaczal krecic plyta) ale dalej nie czyta. Podejrzewam laser SOH-DH2. Gdzie to mozna kupic i czy przy wymianie trzeba cos przestawiac w trybie serwisowym???
  • REKLAMA
  • #2 1107841
    jarockis
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    jestem w stanie pomoc w zalatwieniu modulu optyki lub wymianie a w promocyjnej cenie istnieje mozliwosc uruchomienia VCD
    pozdrawiam
  • #3 1260451
    zapinator
    Poziom 11  
    nie wiem czy to ten sam problem, ale HT-DB 300 przestal widziec filmy DVD:( kreci i miele i wyskakuje "no disc" reszte czyta bez problemu tzn audio i mp3. prosze o pomoc
  • #4 1263027
    jarockis
    Poziom 13  
    jest to bardzo mozliwe tj. uszkodzenie czytnika ponieważ taki czytnik jest dwutorowy tzn. innym kanalem jest prowadzona wiazka powrotna w przypadku DVD a innym w przypadku audio/mp3/VCD.
    nic innego jak tylko podstawic drugi czytnik niestety no jeszcze konserwacje mozna przeprowadzic tylko ostroznie na powloke antyrefleksyjna,
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1268711
    zapinator
    Poziom 11  
    W takim razie, gdzie moglbym kupic taki laser i za ile? i jak on sie nazywa i jak sie do tego wszystkiego zabrac? chyba ze moze ktos pomoc?
    dziekuje
  • REKLAMA
  • #6 1269630
    jarockis
    Poziom 13  
    Ja Ci za wiele nie pomogę, bo jestem z Wa-wy, ale Ty chyba z Czestochowy wiec masz serwis Samsunga na Kościuszki 10/12 tel:365-43-92. Zapytaj ile chcą za naprawę lub za sprowadzenie czytnika.
    Paradoks polega na tym, że cały DECK-DVD czyli moduł DVD razem z silnikami no i oczywiście z czytnikiem jest tańszy niż sam czytnik.
    To jest nawet lepsze, bo taki czytnik w mechanice osadzony jest juz skalibrowany i nie ma z nim kłopotów.
    Poszukaj może jakiegoś sklepu z częściami elektronicznymi.
    Za cały DECK zapłacisz zapewne razem z marżą jakies 150-160 PLN.
    Załatwić to można taniej, ale do mnie daleka droga...
  • REKLAMA
  • #7 1272431
    zapinator
    Poziom 11  
    Dzieki bardzo za adres ale bylem w tym serwisie i podziekowalem im szybko bo pan kazal mi poczekac na samo sprawdzenie 2 tygodnie! a pozniej powiedzial (mimo ze jeszcze nie mowilem o co chodzi) ze ponizej 300PLN to sie nie zrobi, a pozniej sie jeszcze dowiedzialem, ze niekiedy jak sie w tym serwisie rezygnuje z wymiany to moge pewne czesci zaginac:) chyba poszukam jakiegos znajomego elektronika albo wymienie na wlasna reke, bo skoro piszesz ze to caly deck jest to chyba dam rade. tylko nie wiem jak dokladnie nazywa sie ten laser i gdzie to sprawdzic. dzieki za pomoc a po naprawie dam znac. pozdrawiam
  • #8 1272706
    jarockis
    Poziom 13  
    Przykro mi bardzo, że tak Ciebie potraktowali ale to dobrze wiedziec bo my mozemy tych czeskow troche przyciac bo oni naszczescie sa zalezni od nas...
    poszukaj na sklepach internetowych albo na jakiejs gieldzie elektronicznej, czytnik tam siedzi o modelu SOH-DH11, dla serwisu to juz wazna informacja, a cały moduł z laserem nazywa się DECK-MECHA ASSY
  • #9 1278490
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    Czytając wasze opinie mam wrażenie ,że kol.Mag szukając oszczędności moż popaść w koszty wieksze niż ocenił serwis.
    Nie dziwi mnie cena naprawy podana przez serwis autoryzowany- cena lasera,robocizny i podatku= ok. 300 zl. poza tym udzielaja gwarancje na naprawę i ryzykują w razie wady lasera itp.
    Z Twojego opisu wynika,że nie masz doświadczenia z naprawą DVD,więc szukanie "znajomego elektronika" może być trudne tym bardziej,że znakomita większość ludzi nie mających styku z naprawami gwarancyjnymi nie ma zbytniego pojecia o DVD (chociaż wielu twierdzi że naprawia:).
    Jeżeli nie masz w okolicy innego serwisu autoryzowanego to radzę dogadać się prywatnie z technikiem który tam pracuje-zawsze będzie taniej niż oficjalnie i gwarancja na naprawę !
  • #10 1283702
    zapinator
    Poziom 11  
    **marioer masz racje, najlepiej zaniesc do serwisu, tylko ze mi akurat serwis w czestochowie nie odpowiada, a do innego juz dosc daleko:( poki co szukam innego wyjscia, a dojscia do serwisanta tez nie mam no i nigdzie nie moge znalezc czesci. Pomotam sie jeszcze, popytam troche (daje sobie tydzien) i cos zdecyduje
  • #11 1284233
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 195
    jarockis napisał:
    ... my mozemy tych czeskow troche przyciac bo oni naszczescie sa zalezni od nas...

Czyżby prywatna vendetta na komercyjnym forum elektrody.

Co do ceny to uważam że jest jak najbardziej słuszna.
  • #12 1313873
    zapinator
    Poziom 11  
    laser wymienilem i wszystko gra! tzn caly naped ze sklepu internetowego podanego w poscie powyzej, troche sie pomeczylem ze zworka technologiczna ale sie udalo. teraz nawet czyta plyty, ktore w ogole nie chcialy ruszyc!
    Dziekuje wszystkim bo bardzo pomogliscie i serdecznie pozdrawiam
  • #13 1964524
    patij
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    witam
    mam podobny problem - moje dvd przestalo czytac cokolwiek
    jednak w tym sklepie powiedzieli mi ze nie bedzie pasowac ten mechanizm do tego modelu dvd
    prosze o info czy mam to kupic i nie sluchac porady ze sklepu?

pozdrawiam
  • #14 1967237
    patij
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Panowie,
    czy nikt z Panów nie zagląda na te stronę?

Może ktoś zna się na tym i potwierdzi że wskazany laser pasuje i mozna go zakupić.

Podsumowanie tematu

✨ Samsung HT-DB120 nie czyta płyt DVD, natomiast odtwarza CD. Po wyczyszczeniu optyki problem częściowo się poprawił, ale DVD nadal nie jest odczytywane. Podejrzewa się uszkodzenie lasera SOH-DH2, który jest częścią dwutorowego czytnika optycznego. Wymiana lasera lub całego modułu DECK-MECHA ASSY (zawierającego laser i mechanikę) jest rekomendowana, gdyż sam laser jest trudny do kalibracji i serwisowania. Moduł DECK z laserem jest często tańszy i fabrycznie skalibrowany, co ułatwia naprawę. Ceny części i napraw w autoryzowanym serwisie mogą sięgać około 300 PLN, co obejmuje laser, robociznę i podatek, a serwis udziela gwarancji. Alternatywnie można poszukać części na giełdach elektronicznych lub sklepach internetowych, jednak wymaga to doświadczenia i ostrożności, zwłaszcza przy obchodzeniu się z powłoką antyrefleksyjną lasera. Wymiana lasera wymaga użycia zworki technologicznej, ale nie jest konieczne przestawianie parametrów w trybie serwisowym. Użytkownik potwierdził skuteczność wymiany lasera zakupionego przez internet, co przywróciło pełną funkcjonalność odtwarzacza. W dyskusji pojawiły się także wzmianki o modelu HT-DB300 z podobnym problemem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA