logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes W124 - nagły brak świateł cofania, mgły i spryskiwaczy

17 Sty 2012 18:27 6743 9
REKLAMA
  • #1 10410667
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 10419701
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10419772
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Warsztatów elektromechaniki chyba w Warszawie nie brakuje?
  • REKLAMA
  • #4 10419919
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4424
    Cofania i przeciwmgielne, zobacz wiązkę lampy lewej tylnej. Posprawdzaj też masę na tej lampie. Silniczek spryskiwaczy mógł paść ot, tak sobie. Ewentualnie padły przeciwmgłowe, a silniczek i wsteczne łączy wspólne zasilanie z jednej nitki. Przecież zdiagnozować to auto to 15 minut. Wystarczy zwykła kontrolka.
  • REKLAMA
  • #5 10422078
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10422159
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    ami-sat napisał:
    Szukam i znaleźć nie mogę

Link był wiele razy na forum - słabo szukasz.
    http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Mercedes-Benz/

Pawel wawa napisał:
    a silniczek i wsteczne łączy wspólne zasilanie z jednej nitki

Nie wiem co rozumiesz przez "jedną nitkę" - bo dla mnie są to zupełnie różne obwody. Spryskiwacz i wycieraczka są uruchamiane przy pierwszej pozycji stacyjki (jak radio) a światła biegu wstecznego dopiero przy załączonym zapłonie. Tak więc są to osobne bezpieczniki.
    Czy po naciśnięciu dźwigni manetki (tak jak do załączenia spryskiwacza) ruszają wycieraczki?
    Czy masz w tej chwili regulację ogrzewania? (tzn. jak skręcisz regulatory na panelu ogrzewania na "min" to zaczyna lecieć zimne)?
  • #7 10422851
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4424
    Fakt, źle zapamiętałem, pisałem z pamięci, Gerri masz całkowitą rację. Dwa obwody.

Dodano po 39 [sekundy]:

Przeciwmgielne to całkiem niezależna sprawa.
  • #8 10424024
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10424798
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3609
    Skoro MIN/MAX działą to bezpiecznik od świateł wstecznego działa. Jeżeli to manual, to wyjmij drewienko naokoło lewarka i dojdź do wyłącznika wstecznego. Może to on nawalił (zdarza się) a może nie jest naciskany lewarkiem (też się zdarza)
    Odnośnie spryskiwacza: skoro wycieraczki ruszają, to dokładnie ten sam impuls idzie na spryskiwacz. Czyli zasilanie i manetka są w porządku.
    Tutaj:
    http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Mercedes-Benz/1992/300E/SYSTEM%20WIRING%20DIAGRAMS/4182.pdf

masz odpowiedni schemat z podanego poprzednio linku z "ruskiej strony". Schemat obrazuje wycieraczkę i spryskiwacz w modelu 124.
    Trochę dużo tych usterek... Auto nie ma jakiejś tragicznej historii?
  • #10 10425634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza nagły brak działania świateł cofania, tylnych świateł przeciwmgielnych oraz silniczka spryskiwaczy w Mercedesie W124 200D z 1991 roku. Pomimo sprawnych bezpieczników i żarówek, występujące usterki sugerują problemy z instalacją elektryczną. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wiązki lampy tylnej, masy oraz wyłącznika świateł wstecznych. Dodatkowo, alarm samochodu wykazuje nieprawidłowe zachowanie. Użytkownik poszukuje schematu instalacji elektrycznej dla swojego modelu, aby zdiagnozować problemy.
REKLAMA