logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder lub Tuner DVB - proszę o opis przydatności i wycenę

szahray90 19 Sty 2012 15:13 2553 7
REKLAMA
  • #1 10418924
    szahray90
    Poziom 9  
    Witam

Mam Jedno pytanie.
    Czy wiedzie może co mogę zrobić z dekoderem lub tunerem(bo ogółem nie wiem co to jest) albo za ile mogę go sprzedać bo leży w szafce i nie korzystam z niego. Wiem tyle że to firma DVB. To coś posiada 2 wejścia euro, jedno jakieś service z podobnym wejściem do starych kart graficznych, jedno wejście na czincze(niewiem jak to sie pisze) i dwa podobne wejścia jak do anteny telewizyjnej. Jedno wejście ma podpisane rf in a drugie rf loop through. I nie mam pojęcia na co mam z tym zrobić... Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje to prosze pisać na mój e-mail. oto on szaja90(_at_)gmail.com

Z góry dziekuje:)

a poniżej podaje linki do zdjęć
    https://obrazki.elektroda.pl/1706504000_1326982088.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/9020808800_1326982089.jpg
  • REKLAMA
  • #2 10419215
    matijas999995
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    No wygląda mi to na normalny dekoder DVB. O ile sie orientuję, to z tego dekodera nie da się odbieraż darmowej naziemnej telewizji cyfrowej. Potrzebny do tego jest dekoder STB. A dekodery DVB są w cenie 120 zł ale tego nie znam, raczej starszy model jakieś 50 zł
  • REKLAMA
  • #3 10420188
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    A możesz odczytać z tylnej ścianki lub z dołu skrzynki model i producenta...?
    To jest tuner DVB-T, nie satelitarny, bo nie ma wejść antenowych na złączach F.

Wygląda na dość zabytkowe urządzenie z UK....
  • #4 10421283
    szahray90
    Poziom 9  
    Witam

Znaczy się podam ci informacje z naklejki bo reszta to ostrzeżenia dotyczące prądu.
    WoolWorths
    Set Top Box
    Sku No .: 270C7940
    model No.:STB256
    AC220-240V-50/60hz
    power Consumption: 10 Watts

Woolworths NW1 6JL

A jakiego to producenta to chyba niema, a z przodu jest znaczek DVB tylko.
  • #5 10421394
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2903
    matijas999995 napisał:
    nie da się odbieraż darmowej naziemnej telewizji cyfrowej. Potrzebny do tego jest dekoder STB.
    To tylko część prawdy. Nie tylko STB, wystarczy także dekoder DVB-T.
  • REKLAMA
  • #6 10421448
    szahray90
    Poziom 9  
    Witam

No dobrze, ale co mogę z tym zrobić bo nie wiem. Kupić sobie antenę i próbować czy po prostu sprzedać i liczyć na szczęście żeby ktoś go kupił?? A jeżeli mogę do tego kupić antenę i mieć nadzieje że to coś da i będę mieć lepszy obraz w tv to poproszę o instrukcje co powinienem kupić i jak to podłączyć.

Z góry dziekuje:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 10421986
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    I tak jak się spodziewałem; stary STB z MPEG2, obecnie masowo sprzedawany w UK bo jest zmiana na DVB-T2.
    Możesz go użyć co najwyżej do odbioru multipleksów czeskich i niemieckich, aż one nie zaczną przestawiać się na MPEG4/DVB-T2.
    Nie muszę dodawać że nie można tego "przestroić".....
  • #8 10423253
    szahray90
    Poziom 9  
    Witam

Dzięki. To już wiem co mogę z nim zrobić:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o przydatność i wartość dekodera/tunera DVB, który posiada, ale nie używa. Otrzymuje informacje, że jest to tuner DVB-T, a nie satelitarny, co ogranicza jego funkcjonalność. Użytkownik dowiaduje się, że urządzenie to jest starszym modelem, który może odbierać tylko niektóre multipleksy, a jego wartość szacowana jest na około 50 zł. Wskazówki dotyczące możliwości użycia tunera z anteną oraz ograniczeń związanych z formatem MPEG2 są również poruszane. Użytkownik decyduje się na sprzedaż lub próbę odbioru sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA