Można tutaj zapytać o markę płyty bo te tanie lubią gubić zawatość, ale ja mam taki problem z niedawno (kilka miesięcy temu) kupioną oryginalną płytą DVD z koncertem: fatima - jest, ale ni ma.
1. Czy płyta została poprawnie nagrana?
2. Co z zamknięciem płyty czy zostało wykonane.
3. Program do odzyskiwania danych z uszkodzonych nośników.
4. Uszkodzona płyta.
Płytę na pewno odczytywano w odtwarzaczu dvd (jest to film, a płytę sprawdzano dzisiaj na tym samym odtwarzaczu), kilka lat temu (2?). Więc płyta była dobrze nagrana i działała. Czy programy do odzyskiwania danych poradzą sobie z płytą, której nie widać w "moim komputerze"? Płyta była w segregatorze w szafie przez ostatnie lata i nikt jej nie ruszał.
Jeśli odtwarzacz (czytnik DVD BD) nie odczyta płyty to żaden program nie pomoże. A do odzysku należy najpierw wykonać kopie płyty w trybie podobnym jaki oferują programy np. CDClone, Ultra ISO czy DVDFab z pominięciem sektorów uszkodzonych.
Pytania bez sensu o model płytki.
Jedyny ratunek to delikatne "zmatowienie" spodu płytki (ja używam mleczka do czyszczenia)- i wtedy zgranie zawartości którymś z wymienionych już powyżej programów. Jeśli to nie pomoże i komputer nie zobaczy płyty to już nic nie wymyślisz.
Szanse są 50/50 ale innego sposobu nie ma.
Użytkownik ma problem z odczytem płyty DVD-R nagranej kilka lat temu, która nie jest rozpoznawana przez żadne z używanych napędów, w tym stacjonarne odtwarzacze DVD. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn i rozwiązań, takich jak sprawdzenie, czy płyta została poprawnie nagrana oraz czy została zamknięta. Wskazano również na możliwość użycia programów do odzyskiwania danych, takich jak IsoBuster, CDClone, Ultra ISO czy DVDFab, jednak podkreślono, że jeśli napęd nie widzi płyty, to programy te mogą być nieskuteczne. Dodatkowo, zasugerowano delikatne "zmatowienie" spodu płyty jako sposób na poprawienie odczytu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.