logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GOLDSTAR CK 2128 B - TV przechodzi w tryb AV przy zmianie kanałów, co jest przyczyną?

TELERADIOMECHANIKA 21 Gru 2004 00:14 1122 6
REKLAMA
  • #1 1076357
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Ocena: 204
    Podczas zmiany kanałów za pomocą pilota lub przycisków lokalnych otv przechodzi automatycznie w stan jako monitor video /w tryb av/.Po użyciu przycisku na pilocie vcr jest wszytko OK. Co odpowiada za stan przełączania sygnał z toru sygnałowego i sygnału audio-video? czy to wina procesora czy pamięć może być ubita. Jakie to chassis ?
    Konto firmowe:
    TELERADIOMECHANIKA SERWIS ELEKTRONIKI
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #2 1076690
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Z wszelkiego rodzaju regulacje odbiornika z pilota i przelaczania zrodel sygnalow odpowiada procesor, wymuszajac te stany za pomoca napiec podawanych do odpowiednich kluczy badz ukladow regulacji.

Przelaczanie TV w stan monitor odbywa sie poprzez napiecie wystawiane przez procesor ( obecne na 8 pinie zlacza SCART o wartosci 10 do 12V ).
    Ponizej 10V odbiornik jest w stanie TV.

Symbolu chassis niestety nie znam.

Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 1076752
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    To że procesor to wiem, tylko co jest tym kluczem .
    Najgorsze jest to ,że nie mam schematu. Piszesz o euroscarcie- w tym modelu nie ma gniazda euro tylko jest czinch na wejście /in/
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • #4 1076768
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    W takim razie musisz przesledzic sciezke sygnalu viedo od wejscia chinch, bo to wlasnie powinno wchodzic na ten klucz.
  • #5 1077044
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Właśnie dotarłem do tego klucza.pracuje na układzie TEA 2014A /8pin/.Ale jest ciekawe: na kilku programach przechodzi w stan av.Myśle cały czas o pamięci.W tej chwili tylko na 1 i 6 mam otv na pozostałych av.co to może być????
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1077625
    Marek K.
    Poziom 14  
    Musisz sprawdzić opcje myslę że są złe można też wpisywać do pamięci poszczególne kanału przez odstrojenie na tych co masz tv czyli jak piszesz np 1 nastepnie trochę odstrój i wpisz do pamięci na 2 .
  • #7 1078397
    TELERADIOMECHANIKA

Poziom 30  
    Pojechałem twoja metodą MARKU.Tylko do tej pory -a jestem dociekliwy- nie wiem dlaczego taka sytuacja nastąpiła.Dzięki za pomoc.
    Konto firmowe:
    Szwejka, Lublin, 20-713

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora GOLDSTAR CK 2128 B, który podczas zmiany kanałów automatycznie przełącza się w tryb AV (monitor video). Przełączanie źródeł sygnału oraz regulacje odbiornika realizuje procesor, który steruje napięciem na kluczach przełączających sygnał audio-wideo. Przełączenie w tryb monitor następuje przy napięciu na 8 pinie złącza SCART w zakresie 10-12 V, poniżej 10 V telewizor pozostaje w trybie TV. W modelu brak gniazda euro, jest wejście chinch, co wymaga śledzenia ścieżki sygnału video od wejścia chinch do klucza na układzie TEA2014A (pin 8). Problem występuje na większości kanałów, gdzie telewizor przechodzi w tryb AV, a tylko na niektórych pozostaje w trybie TV. Podejrzewa się błędne ustawienia pamięci kanałów, które można korygować poprzez ręczne odstrojenie i wpisanie kanałów do pamięci. Brak schematu utrudnia diagnozę, ale problem najprawdopodobniej leży w procesorze sterującym przełączaniem sygnałów lub w pamięci kanałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA