logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goldstar CKT-2128B - brak zapamiętywania kanałów i ustawień kolorów

ivorpl 13 Maj 2005 16:51 2443 12
REKLAMA
  • #1 1489480
    ivorpl
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Witam, mam problem z TV Goldstar CKT-2128B. Tzn. można na nim ustawić jeden program, potem drugi, a jak ustawimy trzeci to te dwa wcześniejsze znikają = nie sa zapamiętane, mimo że wcześniej były. Do tego ustawienia kolorów, jasności kontrastu zmieniają się przy przełączaniu kanałów i np. po wyłączeniu i włączeniu TV mam inne kolorki ;( .Wydaje mi sie, że to pamięć. Tylko jest teraz pytanie czy mogę włożyć nową czystą czy trzeba ją zaprogramować?? Czy moze to coś jeszcze oprócz pamięci??
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1489552
    Contax
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Na początek trzeba sprawdzić obecność 20V na trzeciej nodze pamięci.
    Można włożyć czystą pamięć ale trzeba poustawiać opcje serwisowe.
    Procesor też jest podejrzany.
  • #3 1489629
    ivorpl
    Poziom 21  
    Hmmm, na elektrodzie jest schemat tego TV. http://www.elektroda.net/download.php?file=service/TV2004/CKT2128.PDF .Czyli musze wrzucić wsad do nowej pamięci?? a ma ktoś może??

Dodano po 53 [sekundy]:

Czy w jaki sposób mam ustawic te ustawienia serwisowe??

Dodano po 21 [minuty]:

Na trzeciej nodze pamięci jest 19,13 V z tym że tak sobie skacze 19,12 ; 19,13 i co może być nie tak??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1489841
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6512
    To jest właściwie dobrze chociaż powinno być 20V.
    Co do zaprogramowania pamięci to opcji do tego TV nie mam. Ale proponuję, jeżeli już wymienisz to przed wymianą spisz ustawienie na tarej i takie samo wpisz na nową MDA2062. Oto sposób:
    Dla procesora SAA1293A-03:
    Do wejścia w tryb serwisowy potrzebny jest przycisk SV(Serwis).
    W starszych egzemplarzach NZS2032 na płytce drukowanej znajduje się
    odpowiednie pole stykowe (na samym dole środkowej kolumny, pomiędzy
    "wyciszanie" a "wyłączanie") - zwiera pin 15 i 23 SAA1250.

Po włączeniu telewizora:
    1. nacisnąć SV - na wyświetlaczu musi pojawić się CH
    2. nacisnąć drugi raz SV - na wyświetlaczu pojawia się OP
    3. nacisnąć "głośność + " - na wyświetlaczu pojawia się obraz 1 bajtu opcji
    Każde naciśnięcie "głośność + " powoduje przejście do następnego bajtu (wersja z A) lub SV (wersja bez A)
    Są 4 bajty, w każdym możliwość przełączania 8 bitów.
    Lewe pole wyświetlacza wskazuje numer bajtu, świecenie lub nie, segmentów
    prawego pola obrazuje włączenie lub wyłączenie kolejnych bitów opcji.
    Każdy segment prawego wyświetlacza włącza się lub wyłącza przyciskami cyfr
    1 - 8 (7 segmentów i kropka dziesiętna).
    Jeżeli w poszczególne opcje wchodzi głośnością to z A i zapamiętanie
    przez M (pamięć) po ustawieniu każdej opcji i wyłączenie, jeżeli w opcje
    wchodzi przez Serwis to bez A i zapamiętanie przez wyłączeniu na koniec.
  • #5 1490175
    ivorpl
    Poziom 21  
    OK jak kupię pamięc to spróbuję, dzięki za info.
    Jak sądzisz cos jeszcze mogło sie zepsuć prócz tej pamięci i ew. procka...??
    Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

Z tym że nie bardzo wiem o co chodzi z tą wersją z A czy bez A ?? ja niestety nie mam przycisków żadnych doadtkowych ani na pilocie ani na plycie czołowej TV...
    procesor to dokładnie ten SAA 1293...
    może ktos jeszcze coś wymyśli...
    będę wdzięczny za pomoc...
  • Pomocny post
    #6 1491169
    DiZMar
    Poziom 43  
    ivorpl napisał:
    ...
    Z tym że nie bardzo wiem o co chodzi z tą wersją z A czy bez A ?? ja niestety nie mam przycisków żadnych doadtkowych ani na pilocie ani na plycie czołowej TV...
    procesor to dokładnie ten SAA 1293...
    może ktos jeszcze coś wymyśli...

O wersję z A czy bez A to chodzi o to czy Twój procesor SAA1293-03 czy SAA1293-A03 i chodzi o tą literke A przed 03.
    Co do przycisków to należy wyprowadzić z pilota najlepiej dwoma kablkami z pin15 i pin23 scalaka i to będzie przycis serwisowy SV.
  • #7 1491204
    ivorpl
    Poziom 21  
    Witam, dzięki za rozjaśnienie sprawy.
    Co do pilota to zamieszczam poniżej zdjęcie, może doradzisz mi jak wogóle nim to wykonać. A procesor sprawdze pozniej.
    Załączniki:
    • Goldstar CKT-2128B - brak zapamiętywania kanałów i ustawień kolorów pilot goldstar ckt-2128B.JPG (89.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1491263
    DiZMar
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    ...
    Co do przycisków to należy wyprowadzić z pilota najlepiej dwoma kabelkami z pin15 i pin23 scalaka i to będzie przycisk serwisowy SV.

Tak jak pokazano na załączonym fragmencie Twojego pilota. Czerwone linie to przewody które trzeba dolutować do w/w nóżek scalaka tak jak na zdjęciu i zwierając ich końce będziesz wysyłał rozkaz przycisku serwisowego SV.
    Załączniki:
    • Goldstar CKT-2128B - brak zapamiętywania kanałów i ustawień kolorów pilot goldstar ckt-2128B z SV.jpg (20.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1491302
    ivorpl
    Poziom 21  
    Witam, z pinami no wiem wiem z tym że nie do końca wiem który z guzików na pilocie to pamięć? <> z daszkiem u góry chyba?? bo ten B/S to zmiany systemu jest chyba, nie bardzo wiem bo koleś który mi go przyniósł sam nie wiedział . -><- ten jest od szukania recznego kanału, a ten ->|<- od strojenia automatycznego.
    Jak kupię pamięć to z nim powalcze i dam znać co z tego wyszło.
    Dzięki wilkie za pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1491352
    DiZMar
    Poziom 43  
    ivorpl napisał:
    ... na pilocie to pamięć? <> z daszkiem u góry chyba?? bo ten B/S to zmiany systemu jest chyba, nie bardzo wiem bo koleś który mi go przyniósł sam nie wiedział . -><- ten jest od szukania recznego kanału, a ten ->|<- od strojenia automatycznego.

Trochę to nie tak. Rzeczywiście ten <> z daszkiem pod głośność - obok B/S to pamięć a ten -><- + lub -(pod jaskrawością + - słoneczko) to strojenie ręczne Natomiast B/S to wybór zakresu ( I lub III lub U). W ty TV nie ma strojenia automatycznego. Przycisk ->|<- to powót do zapamiętanych parametrów głosu i obrazu czyli tzw. normalizacja.
  • #11 1491371
    ivorpl
    Poziom 21  
    No właśnie czyli jak naciskam ->|<- to on mi ustawia programy,ale np.na 1 raz polsat , raz wrocławską, itd. czyli jednak ma coś w pamięci, dziwna sprawa. muszę się jeszcze z nim pobawić, moze ten z daszkiem <> trzeba dłużej trzymać np.5 sekund?? zeby zapamiętał kanał?? dziwne...
  • Pomocny post
    #12 1491403
    DiZMar
    Poziom 43  
    W tym TV klikanie a nie trzymanie aby zapamiętać. Jeżeli ->|<- zamiast normalizacji wykonuje coś inngo to oznacze nie uszkodzenie pamięci ale złe ustawienie opcji poszczególnych bajtów. Trzeba mieć zczytane właściwe np.ze srawnego TV o tym samym modelu i wpisanie do Twojego. Sposób powyżej. Wymiana pamieci MDA2062 nic nie da. Masz 2 wyjścia:
    1.Założyć nowy temat z prośbą o opcje pamięci do Twojego TV. Może ktoś ma spisane lub zczyta z posiadanego TV.
    2.Kupić pilota NZS2032 (koszt ok.15PLN) i ustawić opcje pamięci do tego pilota (a takie mam). Wtedy TV będzie słuchał się pilota NZS2032. Z Twego pilota będzie prawidłowo wykonywał przełączenia programów cyframi i regulacje analogowe obrazu i głosu oraz wyłączenie. Pozostałe funkcje z Twojego pilota będą prawdopodobnie działały niezgodnie z opisem (tak jest jak widzę obecnie).
    Na pilocie NZS2032 są wszystkie funkje potrzebne do obsługi Twojego TV z ewentualną telegazetą.
    Jeżeli podasz czy Twój procesor to SA1293-03 czy SAA1293-A03 i czy jest TXT to podam ustawienia pamięci do pilota NZS2032
  • #13 1491509
    ivorpl
    Poziom 21  
    Hej witam, powalczyłem z tym TV i jednak coś z nim jest nie tam. Ale jest OK. tzn. naciśnięcie przyciska <> z daszkiem inie powoduje zapamiętania programu, ale za to przytrzymanie tego przycisku parę sekund zapamiętuje. tak więc na razie zostawię go tak jak jest. Ale dzięki wielkie za szczegołówą opis i pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Goldstar CKT-2128B, który nie zapamiętuje ustawionych kanałów oraz parametrów obrazu (kolor, jasność, kontrast). Po ustawieniu trzeciego programu wcześniejsze znikają, a ustawienia kolorów zmieniają się po przełączaniu kanałów i ponownym włączeniu TV. Podejrzewana jest uszkodzona pamięć MDA2062 lub niewłaściwe ustawienia opcji serwisowych. Sprawdzenie napięcia na trzeciej nodze pamięci wykazało około 19,13 V (powinno być 20 V). Wymiana pamięci wymaga wgrania odpowiedniego wsadu i ustawienia opcji serwisowych, co można zrobić poprzez tryb serwisowy procesora SAA1293A-03 (lub SAA1293-A03). Tryb serwisowy aktywuje się przyciskiem SV, który można wyprowadzić z pilota poprzez dolutowanie przewodów do pinów 15 i 23 układu scalonego SAA1250. Przyciski pilota mają określone funkcje: przycisk z symbolem <> z daszkiem służy do zapamiętywania kanałów (wymaga przytrzymania przez kilka sekund), B/S zmienia zakresy, a ->|<- służy do normalizacji ustawień. W przypadku braku oryginalnego wsadu do pamięci można spróbować spisać ustawienia z działającego egzemplarza lub użyć pilota NZS2032, który umożliwia pełną obsługę i ustawienie opcji pamięci. Wymiana samej pamięci bez odpowiedniego zaprogramowania i ustawienia opcji serwisowych nie rozwiąże problemu. Możliwe jest również uszkodzenie procesora, jednak głównym podejrzanym jest moduł pamięci i jego konfiguracja.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA