logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAECO Xsmall - trudności z montażem bloku kawy po czyszczeniu, co robić?

janek6014 22 Sty 2012 17:06 34811 12
REKLAMA
  • #1 10433376
    janek6014
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mój problem jest taki, iż nie mogę włożyć z powrotem bloku kawy. Kombinuję już 30 min i nic. Może ma ktoś jakieś porady?? Jest to nowy Ekspres, ma dopiero 3 miesiące. Raz czyściłem blok kawy i udało się włożyć go normalnie, natomiast teraz nie mam już na niego siły. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 10441146
    metti
    Poziom 1  
    Ocena: 11
    Ja również mam taki problem. Po wyłączeniu ekspresu, wyjęłam blok kawy zgodnie z instrukcją. Następnie wypłukałam go i teraz nie mogę go z powrotem włożyć. Znaczki trójkątów na bloku (przy literze N) delikatnie odbiegają od siebie.
  • REKLAMA
  • #3 10443462
    micho2103
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Witam
    Te znaczki muszą być na przeciwko siebie.
    Można to ręcznie ustawić.
  • #4 12323616
    xyz1000
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Czy komuś udało się rozwiązać samodzielnie ten problem? Właśnie mam to samo.
  • #5 13717402
    krisan1
    Poziom 9  
    Ocena: 42
    Miałem ten sam problem. Jego pojawienie się świadczy o jednym: coś złego dzieje się z mikro włącznikiem współpracującym z kołem bloku kawowego odpowiedzialnym za zatrzymanie we właściwym miejscu. Aby się z tym rozprawić najlepiej pozbyć się z młynka kawy, pojemnika z wodą, fusiarki i dalej rozkręcić wszystkie widoczne torx’y obudowy pod blokiem kawowym, odkręcić i wysunąć kruciec wodny, wysunąć rozkręconą obudowę. Pod obudową widać trzy mikro włączniki: jeden od pojemnika z fusami, drugi od bloku kawowego i trzeci współpracujący z kołem bloku kawy. W moim przypadku wykruszył się zawias mocujący dźwigienkę. Miałem kupić cały włącznik ale jak zobaczyłem, że kosztuje ponad 5 dych zdjąłem kółka zębate(szare pośrednie i główne z osią bloku kawy) i przytrzymując silnik potelepałem ekspresem z otwartymi drzwiczkami dopóki nie wyleciała dźwigienka. Następnie kurs po wiertło 0,6, wkręt ze starej komóry i już włącznik ma dźwigienkę, Teraz ustawiasz koło na znaki (na obudowie i kole) przytrzymując by się nie ruszyło wkładasz koło pośrednie, zakładasz obudowę, skręcasz, lejesz wodę i co dalej to już chyba wiadomo.
  • #6 13923416
    lazyq
    Poziom 2  
    Ocena: 27
    Miałem podobne problemy z włożeniem bloku kawy. Podczas spieniania mleka ekspres się przegrzał i wyłączyłem go, w tym momencie wyskoczył blok kawy i nie chciał się zamontować. Po długiej walce, włączyłem ekspres bez włożonego bloku z nalaną wodą i zamontowanym pojemnikiem na fusy. Ekspres zaczął się sam przestawiać, czerwona lampa z wykrzyknikiem się paliła. Po zakończeniu pracy, wyłączyłem go i blok kawy zamontował się bez problemu.
  • #7 16691098
    modzel84
    Poziom 2  
    Ocena: 55
    W moim przypadku udało mi się nastawić trzpień bloku kawy w trochę łatwiejszy sposób a mianowicie nalałem wody do zbiornika , włożyłem pojemnik na fusy , nacisnąłem zpadke czujnika bloku ( zdjęcie w załączniku ) , zamknąłem drzwiczki i sam ekspres nastawił trzpien. Dopiero wtedy mogłem włożyć blok kawy :) .
    Załączniki:
    • SAECO Xsmall - trudności z montażem bloku kawy po czyszczeniu, co robić? IMG_20170910_100937.jpg (2.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 17250139
    yasou
    Poziom 9  
    Dzięki udało mi się. Zrobiłam tak jak napisane. Włożyłam wszystko oprócz bloku, navisnełam zapasie i zamknęłam. Włączyłam ekspres, poustawiało się i dopiero sądziłam blok.
  • #9 17618127
    Margot1985
    Poziom 1  
    Witam,
    Również mieliśmy problem.Po oczyszczeniu tacy nie mogłam jej z powrotem włożyć,bo w bloku zaparzającym coś się przestawiło...Dziwne..Blok zaparzający po wyciągnięciu nie chciał wskoczyć na miejsce.Dwa dni nam to zajęło.
    Pomógł post z podpowiedzią naciśnięcia czujnika. :)
  • #10 17764986
    kkk1
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Pomóżcie, próbuję wcisnąć zapadkę czujnika, jak na zdjęciu, nie pomaga. Co dalej, w którą stronę trzeba wcisnąć? Próbuję w prawo.
  • REKLAMA
  • #11 17765125
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3325
    kkk1 napisał:
    Pomóżcie, próbuję wcisnąć zapadkę czujnika, jak na zdjęciu, nie pomaga. Co dalej, w którą stronę trzeba wcisnąć? Próbuję w prawo

Za tą ścianką jest mikrowłącznik w takiej pozycji jak na foto, trzeba go wcisnąć, pamiętając że drzwi także mają swój mikrowłącznik.
    SAECO Xsmall - trudności z montażem bloku kawy po czyszczeniu, co robić?
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #12 17766476
    kkk1
    Poziom 2  
    Ocena: 10
    Już rozwiązałam, tego wyłącznika nie da się wcisnąć, bo klika i wraca do tej samej pozycji. Odkrecilam wszystkie śrubki i doszłam, że gruby bolec, który trafia w żółte kółko z bloku zaparzajacego musi być w odpowiedniej pozycji, przedstawiam, poskrecalam i działa😁😁😁

Dodano po 16 [godziny] 53 [minuty]:

Jednak nie do końca się udało, raz zadzialalo, i dalej otwiera drzwiczki i blok zaparzajacy raz udało mi się włożyć a teraz już nie, coś blokuje. Czy coś próbować, czy smarowanie bloku coś może dać, czy do serwisu?
    Czy saeco ma door to door naprawy gwarancyjne
  • #13 21353357
    waldij28
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    U mnie było tak samo, nie mogłem włożyć zaparzacza, męczyłem się do chwili, aż znalazłem ten post. Też włożyłem kawałek grubej tektury, żeby włączyć mikroprzełącznik od zaparzacza, pozamykałem wszystko, włączyłem ekspres, zrobiłem małą kawę na tackę, wyłączyłem ekspres i założyłem zaparzacz bez problemu i kawkę robi jak przedtem. Dzięki za podpowiedź🍺🍺🍺

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy ekspresu SAECO Xsmall zgłaszają trudności z ponownym montażem bloku kawy po jego czyszczeniu. Problemy często wynikają z nieprawidłowego ustawienia znaczników na bloku, co można skorygować ręcznie. Wiele osób sugeruje, aby przed próbą montażu włączyć ekspres bez bloku kawy, co pozwala na automatyczne dostosowanie elementów. Inne rozwiązania obejmują naciskanie czujnika bloku kawy oraz sprawdzenie mikro włączników, które mogą być uszkodzone. W przypadku dalszych problemów, użytkownicy rozważają smarowanie bloku lub kontakt z serwisem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA