logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVT 2309 - Napięcie 15,5 V na wyjściu, problem z regulacją potencjometrem

Milox1987 22 Sty 2012 18:15 631 0
REKLAMA
  • #1 10433659
    Milox1987
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam!
    Zlutowałem zestaw AVT 2309 i mam następujący problem:

1. Układ daje jakieś 15,5 V na wyjściu bez podłączonego akumulatora a jak podłączę akumulator to daje tyle samo. Kręcenie potencjometrem PR1 powoduje zmianę napięcia jedynie o jakieś 0,25 V. Akumulator który podłączyłem jest akumulatorem 12 V 7 Ah ( typ RBC8 firma APC ). Czy napięcie 15,5 V nie jest za wysokie aby ładować akumulator 12 V?

2. Postanowiłem obniżyć wartość R4 do 1 k w celu przystosowania układu do ładowania akumulatorów 9 V i 6 V ( tak mi napisał serwis AVT jak się zapytałem ich osobiście ) i dalej układ daje na wyjściu 15,5 V nawet jak podłączę wyżej wymieniony akumulator a kręcenie potencjometrem PR1 dale zmianę napięcia zaledwie o 0,25 V.

Jako transformator zasilający dałem transformator TS 40/016 ( aby uzyskać 12 V połączyłem uzwojenia wtórne szeregowo ) a układ zmontowałem zgodnie ze schematem jaki załączam z tym, że w szereg przed rezystory ustalające prąd ładowania dałem DIP switch na osobnej płytce.

[Proszę skorzystać z wyszukiwarki. Temat był wielokrotnie omawiany. Regulamin, punkt 3.1.16 (dawniej 14). Mariusz Ch.]
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
REKLAMA