logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SL PG 580A - CD Player nie rozpoznaje dysku po dłuższym nieużywaniu

Jan Dobrowolski 21 Gru 2004 00:46 1813 7
REKLAMA
  • #1 1076430
    Jan Dobrowolski
    Poziom 11  
    Od czsu do czsu używam tego CD. Po dłuższym okresie nie używania CD po włożeniu dysku wyświetla się komunikat "no disk". Słyszę jak dysk się rozpędza i nic. Parę razy go rozbierałem i czyściłem styki na tasiemkach złączkach itp, skręcałem całośc i działał., ale nie chcę tego robić za każdym razem jak chcę posłuchać muzyki. Co robić aby działał cały czas?
  • REKLAMA
  • #2 1076525
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Nalezaloby wyczyscic laser w pierwszej kolejnosci. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 1080439
    Jan Dobrowolski
    Poziom 11  
    pytanie do Tik_tak
    Co to jest CDM12.1 lub VAM1201?
    i co trzeba zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 1080454
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    To jest laser jaki chodzi w tym odtwarzaczu nalezy go wymienić i będzie jak nowy.
  • #6 1080490
    mm200
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    najpierw wyczyśc laser sprawdz czy nie ma przy oczku włosów jak tak to usuń je pensetą może pomoże
  • REKLAMA
  • #7 1082208
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    To jest fakt wyczyśc go najlepiej jakimś izopropanolem jeśli niemasz to wodą z mydłem i patyczkiem do uszu tylko niewlej tam odrazu całego wiadra.BROŃ BOŻE ŻADNYM SPIRYTUSEM!!!!!!zniszczysz sobie soczewke.Jednak jeśli przeskakiwanie się powtórzy można ostatecznie pokręcić potencjometr o jakieś 10-30 ohm ale to niedaje dobrego rezultatu na dłuższy okres,wtakim przypadku najlepiej wymienić.
  • #8 1089967
    Jan Dobrowolski
    Poziom 11  
    Pomogło czyszczenie soczewki. Dziękuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Technics SL PG 580A po dłuższym nieużywaniu wyświetla komunikat "no disk" mimo rozpędzania się płyty. Problem najczęściej wynika z zabrudzonego lasera lub uszkodzonego modułu laserowego. Zaleca się najpierw dokładne wyczyszczenie soczewki lasera, najlepiej izopropanolem lub wodą z mydłem, unikając spirytusu, który może uszkodzić soczewkę. Należy także sprawdzić, czy w okolicy lasera nie ma włosów lub innych zanieczyszczeń. Jeśli czyszczenie nie przyniesie trwałego efektu, rozwiązaniem jest wymiana lasera na modele CDM12.1 lub VAM1201, które są kompatybilne z tym odtwarzaczem i przywracają jego pełną funkcjonalność. Regulacja potencjometru lasera może dać krótkotrwałą poprawę, ale nie jest zalecana jako długoterminowe rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA