logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały używane w obudowach ATX - skład chemiczny i nietypowe materiały

Nitronet 23 Sty 2012 16:44 2561 4
  • #1 10437669
    Nitronet
    Poziom 10  
    Witam.

Chciałbym się zapytać Was jako specjalistów od wszelkiego rodzaju sprzętu komputerowego ( zwykle tyle wazeliny nie daje) o jedną rzecz związana z obudowami do komputerów.

1) A mianowicie czy można gdzieś znaleźć skład chemiczny metalu z jakiego składa się konkretna obudowa komputerowa,

2) I czy oprócz metalu do konstrukcji obudów komputerowych używa się innych materiałów, osobiście o drewnie już wiem, może jakieś inne ?

3) Jaką najdziwniejsza obudowę widzieliście w swoim życiu (jeśli chodzi o materiał wykonania ).
  • Pomocny post
    #2 10437836
    kondziu jah
    Poziom 33  
    Ocena: 122
    2. front panele są z tworzywa sztucznego i mogą zawierać przeróżne materiały - zależnie od fantazji projektanta.
  • Pomocny post
    #3 10438132
    andrzej3393
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Wielu modderów robi fronty (a nawet całe budy) z szerokiego zakresu materiałów:
    - styropian
    - szpachla
    - pianka montażowa
    - gips
    - wspomniane przez ciebie drewno
    - różnego rodzaje blachy.
    - karton
    Może obudowa (?) która mnie najbardziej zdziwiła nie była dziwna, ale mnie dość zaskoczyła - mianowicie komp został zawieszony na ścianie:)
    O skład chemiczny, jak to nazwałeś, możesz próbować pytać u producenta obudowy, może, ale nie musi udzielić takich informacji. Ewentualnie możesz zainwestować worek kasy, i zlecić badania w jakimś laboratorium:)
  • Pomocny post
    #4 10438790
    wlw_wl
    Poziom 38  
    Ocena: 148
    Konstrukcja nośna to zazwyczaj blacha stalowa SECC -, elektrogalwanicznie powlekana cynkiem i gięta na zimno. Plastiki (w tym fronty) to przeważnie ABS.
    Mniej popularne i droższe są obudowy z konstrukcją aluminiową.
REKLAMA