logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Excel 2007: Jak dodać przycisk makra do filtrowania nazwisk?

Julian B. 23 Sty 2012 19:07 4168 8
REKLAMA
  • #1 10438382
    Julian B.
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich!
    Mam mały problem; mianowicie
    Próbuję w pierwszym zeszycie ustawić makra tzn chcę wpisać nazwiska osób aby po ich naciśnięciu otrzymać odpowiednie osoby w odpowiednim zeszycie.
    czy jest to możliwe? i jak to zrobić lub może zna ktoś inny sposób takiego wprowadzania danych?
    Z góry wielkie dzięki za pomoc!!! :D :D :D
  • REKLAMA
  • #2 10438439
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Czegoś nie kumam ...
    Chcesz aby po wpisaniu nazwiska i kliknięciu na nie otwierał się inny zeszyt/obszar z danymi pracownika ?

Do tego wystarczy hiperłącze do tego samego dokumentu ale do innego arkusza/obszaru.
  • REKLAMA
  • #3 10438505
    Julian B.
    Poziom 11  
    Chcę aby po ustawieniu w zeszycie 1 wymaganych nazwisk i kliknięciu na wybrane nazwisko przechodziło makro do kolejnego wymaganego przypisanego zeszytu np zeszyt 2 gdzie mam zastosowane listy rozwijane formatowania warunkowe czy inne wymagane funkcje.
  • #4 10438688
    paweliw
    Spec od komputerów
    Hiperłącze wystarczy, możesz wybrać do jakiego arkusza i jakiej komórki ma nastąpić przejście.

Załącz przykład, będzie łatwiej coś doradzić.
  • REKLAMA
  • #5 10441088
    Julian B.
    Poziom 11  
    Czy możesz mi podać e-mail??? :arrow: paweliw :arrow: paweliw czy możesz podać swój e-mail bo nie mogę dorzucić załącznika
    załącznik wyśle e-mailem będzie łatwiej.
  • Pomocny post
    #6 10441773
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Jak masz kłopot ze wstawieniem to spakuj to zipem

A na temat zrób tak jak radzi paweliw wstaw hiperłącza odwołujace się do tego samego dokumentu i już
    Załączniki:
    • Zeszyt.xls (13.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 10442465
    Julian B.
    Poziom 11  
    Tak jest to z pewnością dobre rozwiązanie (również o to mi chodziło) i dzięki bardzo!!!!
    Jednak uważam że my jako "fani" użytkownicy EXCEL-a jesteśmy tu po to aby iść do przodu i takie makro powinno być pestką!
    Dziś nie wiem tego jutro będę już o krok dalej i szukać kolejnych rozwiązań.
    Więc czy ktoś zna takie makra?
  • #8 10443206
    paweliw
    Spec od komputerów
    Julian B. napisał:
    Czy możesz mi podać e-mail??? paweliw paweliw czy możesz podać swój e-mail bo nie mogę dorzucić załącznika
    załącznik wyśle e-mailem będzie łatwiej.

Załącznik możesz przesłać e-mailem a nie da się go wstawić na elektrodę ? Coś kręcisz ...
    Założyłeś temat na ogólnodostępnym forum i tylko na nim możesz otrzymać rozwiązanie.
    Także dlatego, żeby inni mogli również skorzystać z proponowanego rozwiązania.

Julian B. napisał:
    Jednak uważam że my jako "fani" użytkownicy EXCEL-a jesteśmy tu po to aby iść do przodu i takie makro powinno być pestką!

Tylko po co robić coś "naokoło" zamiast korzystać z najprostszych rozwiązań ?
    Jak koniecznie chcesz makro to sobie je nagraj, zmodyfikuj dla własnych potrzeb i po kłopocie. Myślę, że jako fan-użytkownik Excela nie będziesz miał z tym problemu.
    W razie czego służymy pomocą o ile pokażesz co do tej pory zrobiłeś.
  • REKLAMA
  • #9 10445321
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 483
    Popieram to co pisze kolega paweliw. Nie wyważa się otwartych drzwi.

Julian B. napisał:

:) dla kogo pestką dla tego pestką

No ale jak już sie uparłeś ...
    Rozwiązań z makrem może być bardzo wiele. Mogą być różne koncepcje podejścia do problemu.
    Np. za pomocą zaznaczenia danej komórki przechodzisz do danego arkusza.

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Ale uważam że w tym zagadnieniu hiperłacze jest najlepszym rozwiązaniem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na dodanie przycisku makra w Excelu 2007, który umożliwi filtrowanie nazwisk i przechodzenie do odpowiednich danych w innym zeszycie. Odpowiedzi sugerują, że zamiast makra, można użyć hiperłączy do przechodzenia między arkuszami w tym samym dokumencie. Użytkownicy podkreślają, że nagranie makra jest również możliwe, ale najprostszym rozwiązaniem są hiperłącza. Wskazano również na możliwość użycia kodu VBA do przełączania arkuszy na podstawie zaznaczenia komórki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA