logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came V600/V700 - poszukuję schematu ideowego by wydłużyć czas auto-zamykania.

piou 23 Sty 2012 22:31 3912 8
REKLAMA
  • #1 10439840
    piou
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam, Czy ktoś posiada schemat ideowy serownika Came V600/700. Potrzebuje wydłużyć czas auto-zamykania drzwi garażowych na jakieś 30min gdzie oryginalnie jest to ok. 2-3 min.
    Z góry dziękuje za pomoc. Piotr
  • REKLAMA
  • #2 10445947
    lulek_83
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam

Schemat w pdf. do siłowników CAME V600/V700 do bramy garażowej.
    Załączniki:
    • V600V700.pdf (666.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 10453610
    piou
    Poziom 10  
    Dzięki za szczere chęci ale jak wspomniałem poszukuje schematu ideowego układu elektronicznego by zwiększyć czas auto-zamykania do ok. 30min np. przez zmianę kondensatora ponieważ oryginalnie mogę go wydłużyć tylko do ok. 2,5min. Może ktoś wie jaki element zmienić by ten czas wydłużyć. Z góry dziękuje za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 10453828
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1478
    piou napisał:
    by zwiększyć czas auto-zamykania do ok. 30min np. przez zmianę kondensatora ponieważ oryginalnie mogę go wydłużyć tylko do ok. 2,5min.

Myślę że nie da się tego zrobić na oryginalnej elektronice , jakimś wyjściem byłoby odpowiednie podłączenie regulowanej fabrycznej czasówki stosowanej w urządzeniach elektroenergetycznych , która przerwie obwód FOTO na odpowiedni dla Ciebie czas .Po przywróceniu połączenia FOTO brama zamknie się .
  • REKLAMA
  • #5 10488433
    biltem
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.

Kolega "machefi" ma rację.

Po co udziwniać i wchodzić w elektronikę -- problem rozwiązać można przekaźnikiem czasowym np. typ PCU-511 wysterujemy zestyk foto co ograniczy nam sterowanie "zamknij " z pilota przed upływem czasu na przekaźniku ,można też przekaźnikiem bistabilnym czasowym który podłączamy pod zestyk "otwórz" przez drugi kanał płyty głównej.
    Czasówka podtrzyma nam otwarcie, a każde naciśnięcie będzie sterować bramą.
  • #6 10538636
    piou
    Poziom 10  
    Faktycznie jest lipa. Szkoda, że producent przewidział max 2,5 min. To stanowczo za mało jak się wchodzi przez duże drzwi garażowe a potem chce się przez nie wyjechać. Stanowczo brakuje czasu. Dziękuje wszystkim za chęć pomocy. Pozdrawiam.
  • #7 10538748
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2107
    To co odpalasz korbą auto, bo wg. mnie pół minuty powinno wystarczyć , by wejść przez otwarte drzwi, uruchomić silnik i wyjechać. Chyba, że czegoś tu nie zrozumiałem.
    Ponadto istnieje możliwość działania automatyki "krok po kroku", czyli otwierasz i brama jest otwarta do kolejnego przyciśnięcia pilota- wtedy zamykasz, jeśli już wyjechałeś. Jedno naciśnięcie więcej rozwiąże Twój "problem".
  • #8 10549313
    biltem
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam.

Wpadłem na jeszcze jeden pomysł.
    Jeżeli kolego chodziło Ci o to by brama była otwarta zanim wyjedziesz z garażu to zamontuj w garażu czujnik ruchu i podepnij go do centrali.

Sprawa rozwiązana
    pozdrawiam
  • #9 10833854
    piou
    Poziom 10  
    Nic innego nie pozostanie jak zainstalowanie dodatkowych czujek ruchu, tak jak kolega biltem wspomina. Dziękuje wszystkim za wypowiedzi i próbę pomocy. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu ideowego dla siłowników Came V600/V700, aby wydłużyć czas auto-zamykania drzwi garażowych z 2-3 minut do 30 minut. Odpowiedzi sugerują, że zmiana kondensatora w oryginalnej elektronice może być niewystarczająca. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie regulowanej czasówki, przekaźnika czasowego PCU-511, lub czujnika ruchu, który automatycznie otworzy bramę przed wyjazdem z garażu. Użytkownik wyraża frustrację z powodu ograniczonego czasu zamykania, co utrudnia korzystanie z bramy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA