logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM T43 - skaczące napięcie CPU w CPU-Z, błąd programu czy płyty głównej?

luk-aszek 23 Sty 2012 22:32 2068 4
REKLAMA
  • #1 10439851
    luk-aszek
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam taki dziwny problem - uruchomiłem CPU-Z v.1.59 na swoim laptopie i skacze mi wartość Core Vid + Mnożnik i taktowanie
    IBM T43 - skaczące napięcie CPU w CPU-Z, błąd programu czy płyty głównej?(obrazek mocno zkompresowany)
    Czym to może być spowodowane?
    błędem programu czy uszkodzoną płytą główną?
    bardzo mnie to zaniepokoiło - ja nie dłubałem w laptopie czy biosie - został kupiony jako w pełni sprawny.
  • REKLAMA
  • #2 10439894
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Zależnie od obciążenia CPU zmienia się mnożnik, a zatem i częstotliwość pracy. Przy niższej częstotliwości pracy CPU można go zasilać mniejszym napięciem - a służy to obniżeniu zużycia prądu przez procesor. Dzięki temu wydłuża się czas pracy na baterii oraz zmniejsza się temp. procesora za czym idzie cichsze działanie chłodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 10439914
    luk-aszek
    Poziom 11  
    hmm czyli w ten sposób sie studzi tak?
    czyli najlepiej na zimnym i zaraz po odpaleniu komputerze wykonać test i wtedy nie powinien skakać?
  • REKLAMA
  • #4 10439927
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Wszystko jest OK.

Jeżeli nie potrzeba pełnej mocy CPU to działa on wolniej, jak jakiś program będzie potrzebował większej wydajności CPU to wróci on do nominalnej prędkości.

Czego nie rozumiesz z mojego opisu?
  • #5 10439966
    luk-aszek
    Poziom 11  
    Nie miałem go na baterii.
    Po prostu widać za bardzo się przejąłem - uwielbiam tego laptopa po prostu - a na stacjonarce obciążonej nie zauważyłem takich skoków przy tym "teście".
    a mam pytanie - czy mógł byś zerknąć na mój temat propo stacjonarki bo chcę jutro dokonać pierwszych zakupów - procesor, płyta i ram link a temat jakoś pozostał bez odzewu
REKLAMA