logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zacisnąć skrętkę z kolorami: żółty, niebieski, czerwony, brązowy?

macoss 24 Sty 2012 08:53 4877 11
  • #1 10440702
    macoss
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Trafiłem na skrętkę która ma kolory: żółty, niebieski, czerwony, brązowy i cztery białe. Jak je odpowiednio zacisnąć?

Wiadomo, że każdy biały będzie parą dla koloru, dowiem się którą zdejmując oplot ale jak ustalić kolejność kolorów i który rozdzielić bo przecież w kablu prostym para zielona/biało zielona jest rozdzielona?
  • #2 10440710
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Jeżeli ta skrętka ma takie kolory to nie jest to skrętka dla sieci LAN. Przy większych odległościach mogą się pojawić problemy z transmisją.
  • #3 10440723
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    To kabel do telefonu.
  • #4 10440726
    macoss
    Poziom 11  
    goldi74 napisał:
    Jeżeli ta skrętka ma takie kolory to nie jest to skrętka dla sieci LAN. Przy większych odległościach mogą się pojawić problemy z transmisją.

nie mam możliwości zmiany kabla, jest zakopany w ziemi i wmurowany w budynek, chciałbym chociaż spróbować skręcić, a może przy odrobinie szczęścia będzie działać.
  • Pomocny post
    #5 10440732
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    To tak na dobrą sprawę przyporządkowanie tych par w stosunku do par UTP/FTP może być dowolne. Możesz jeszcze spróbować porównać sposób skręcenia par tego kabla z kablem LAN. Bo wszystkie cztery pary nie są identycznie skręcone.
  • #6 10440740
    macoss
    Poziom 11  
    jprzedworski napisał:
    To kabel do telefonu.

telefoniczny ma 4 żyły: żółty, czerwony, zielony, czarny.

Mój ma:

- żółty
    - niebieski
    - czerwony
    - brązowy
    - biały
    - biały
    - biały
    - biały

wyglądem przypomina skrętkę, kable są odpowiedniej grubości, kładli ją ludzie pod sieć informatyczną.
  • Pomocny post
    #7 10440744
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Jeśli po odizolowaniu kawałka nie widać żeby kable były skręcone to nie są.

Nie liczył bym że to zadziała, musiałby to być albo bardzo krótki odcinek albo być ustawione we właściwościach kart sieciowych ograniczenie do 10Mbps.
  • #8 10441277
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    Zdejmij izolację z kabla na dłuższym odcinku (ok 20 cm, oczywiście jeśli masz możliwość) i sprawdź, jak kabel jest zbudowany. Istnieje możliwość, że to jest kabel czwórkowy a dokładniej dwie czwórki.
  • #9 10442046
    macoss
    Poziom 11  
    co to oznacza, że kabel jest czwórkowy? Zdjąłem izolacje i każdy biały jest skręcony z jednym kolorem, teraz pytanie jak to zacisnąć?
  • Pomocny post
    #10 10442321
    gliner
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam

Kolory kabli w sumie mogą ci nie przeszkadzać, wszystko zależy od tego abyś poprawnie połączył pary, rozprułeś kabel więc wiesz jak wyglądają pary, teraz tylko jak chcesz to zacisną według jakiego standardu, czy to ma być kabel prosty, czy tzw. "cros" karty 100 używają 2 par przewodu, nieco inaczej jest z kartami 1000 bo one już z 4 . Podaj lub wstaw foto jak wyglądają pary w jaki sposób chcesz to połączyć, najprawdopodobniej 100 może ci obsłużyć ten kabel z gigabitem musisz sprawdzić.

Pozdrawiam
  • #11 10442354
    macoss
    Poziom 11  
    wprowadzono mnie w błąd i dlatego napisałem, że po rozpruciu widać pary, przed chwilą sam sprawdziłem i kable sobie lecą nieposkręcane więc dojście do par jest niemożliwe. Skręciłem kable w systemie biały kolor biały kolor itd. niestety nie działa więc odpuszczam, kabel ma łączyć router z AP na odcinku 80m więc szansa, że zadziała na nie wiadomo jakim kablu jest znikoma. Zostaje wymiana kabla.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z kablem skrętkowym, który ma kolory: żółty, niebieski, czerwony, brązowy oraz cztery białe. Został poinformowany, że kabel ten nie jest przeznaczony do sieci LAN, a raczej do telefonii. Po zdjęciu izolacji okazało się, że kable nie są skręcone, co uniemożliwia prawidłowe przyporządkowanie par. Użytkownik próbował skręcić kable według systemu białego koloru, jednak nie przyniosło to rezultatu. Ostatecznie zdecydował się na wymianę kabla, ponieważ odcinek 80m wymagałby odpowiedniego standardu transmisji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA