logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki procesor, zasilacz i karta graficzna do GA-870A-USB3L pod Diablo 3?

bezdebitowy 24 Sty 2012 15:24 1605 6
REKLAMA
  • #1 10441939
    bezdebitowy
    Poziom 9  
    A więc nie ukrywam, że do zmiany starego truchła, które ledwo już zipało pod Windowsem 7, skłonił mnie Blizzard. Pamiętam modemowe czasy Diabła pierwszego, neostradowe Diabła drugiego i teraz chcę pograć w część trzecią. Naturalnie jak mnie coś zainteresuje po drodze, to nie będę marudził i też z chęcią pogram. Ale założenie jest takie, że nie chcę grać w BF3 na maks detalach, czy też rozwijać kompa do absurdalnych podkręceń za mnóstwo zielonych. Zestaw więc budżetowy, z potencjałem do rozwoju w przyszłości (jak ram, procki i grafiki stanieją, bo wejdzie ich siedemnasta generacja), choć zdaję sobie sprawę z ograniczeń płyty (brak crossfire bądź sli, tylko 8gb ramu).

Przeglądałem, czytałem i kombinowałem, aż w końcu za dość niewielkie pieniądze nabyłem GA-870A-USB3L (http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3801). Ram potrafię sam sobie dobrać (2x2GB w dualu, 1333), dysk sata mam. Zostaje święta trójca w postaci zasilacza, procka i grafiki. Limitu kosztu nie ma, bo chodzi o kompa pod konkretne zadanie (średnie detale w Diablo 3 na podstawie obecnych przewidywalnych wymagań), którego, jeśli płyta wytrzyma, za 2 czy 3 lata ulepszę nieco. Stąd mam takie pytania:

1) Czy jeśli zainwestuje w nieco potężniejszy zasilacz dzisiaj, to za 2/3 lata jego sprawność nie spadnie do jakichś absurdalnie niskich i będzie się go opłacało trzymać z potężniejszą grafiką i procesorem? Są jakieś testy robione zużywalności zasilaczy i spadku sprawności po 3 latach powiedzmy?

2) Jeśli opłaca się zasilacz tyle trzymać (czyli plan na 4 lata powiedzmy), to, wróżąc z fusów i zgadując, ile watów potrzebuję przyszłościowo? Przewiduję, że za 3 lata mój zestaw będzie odpowiednikiem topowego dzisiejszego zestawu (choć to zależy jak szybko grafika i procesory będą lecieć z cen).

3) Odpowiednikiem intelowego Core 2 Duo 2.4 GHz co będzie dla AMD? Ewentualnie jakaś propozycja z mały zapasem? Niekoniecznie do OC, bo przyznaję, że mam jakieś wewnętrzne opory przed naruszaniem parametrów, które poleca producent. : )

4) Jaka grafika będzie sensowna jeśli w wymaganiach jest "NVIDIA® GeForce® 260 or ATI Radeon™ HD 4870"?

Dzięki serdecznie za propozycje oraz uwagi. Będę wdzięczny za każdy komentarz.
  • REKLAMA
  • #2 10442026
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Odp na pytania.
    1. Jeszcze nie znamy całej konfiguracji więc nie wiadomo jaki będzie optymalny. Z reguły nie ma sensu kupować zasilaczy przekraczających 500W mocy. Powyżej tego to już bardziej do "extremalnych" zastosowań. Zasilacze z reguły potrafią pracować bezawaryjnie kilka lat, zależy od warunków w jakich pracują, obciążalności itd. Dużo pisania ogólnie.
    2. Na przyszłość też wystarczy 500W - w sumie zależy jaki komputer składamy, jeśli dla przeciętnego kowalskiego to 500 wystarczy z dużym zapasem.
    3. Tego nie rozumiem, C2D miały premierę kilka lat temu - chyba nie chcesz się cofać do poziomu ich wydajności ?
    4. Każda o wydajności zbliżonej do tych kart.

W skrócie zaproponuję takie zestawienie:

AMD Phenom II X4 960T - 490zł
    Ram dowolny 2x2GB ale polecę Patriot
    grafika MSI HD6770 - 410zł
    Zasilacz Corsair CX430V2 lub ciut drożej OCZ StealthXstream 2 500W na zapas.
  • REKLAMA
  • #3 10442189
    bezdebitowy
    Poziom 9  
    Odnośnie punktu trzeciego - C2D 2,4 ghz (nądź 2,8) to optymalne wymagania diablo 3 jakie przewijały mi się podczas googlania. Stąd właśnie moje pytanie o jego odpowiednik pod AMD. Mi nie przeszkadza używanie technologii "wczorajszych". To mój świadomy wybór.

Aczkolwiek jeśli coś pomieszałem, bądź się mylę to chętnie zrewiduję swoje poglądy. :)

Czy ten Phenom to jednak nie jest nadmierny naddatek w stosunku do moich wymagań?

A co do zasilacza to kombinowałem w stronę Be quiet! Pure Power L7-530W BN106
  • REKLAMA
  • #4 10442355
    wariato
    Poziom 43  
    Lepiej mieć zapas wg mnie mając na uwadze że masz zamiar siedzieć na tym kilka lat. Taniej i mniej wydajniej to Phenom II X 555 - poziom mniej więcej Core 2 Duo E7200. Ale chyba nie masz zamiaru za pół roku zmieniać procesora bo okaże się za słaby do jakiejś innej gierki ?

Phenom X4 to będzie możliwie najlepszy wybór wg mnie.

BeQuiet to też dobre zasilacze jednak ten zaproponowany przez Ciebie ma mniejszą obciążalność na linii 12V niż OCZ SXS 500W.
  • #5 10444682
    bezdebitowy
    Poziom 9  
    Ta pamięć styknie - http://www.morele.net/pamiec-patriot-2x2gb-1333mhz-ddr3-non-ecc-cl9-dimm-psd34g1333k-244700 ? I jaka jest szansa na to, że nie będzie współpracować jednak z moją płytą? Czy bez podkręcania jest jakikolwiek sens brania lepszego ramu?

A przy ewentualnym cięciu kosztów jak dwukrotnie tańszy Aerocool AEROPGSVP-450 będzie odstawał i czy Phenoma czwórkę jeszcze uciągnie? Czy jest on porównywalnym z Korsarzem CX430V2 czy raczej cena mówi o jakości?
  • #6 10444721
    wariato
    Poziom 43  
    Styknie. Dlaczego zakładasz że nie będzie współpracowała ? Obecnie chyba nie ma aż takich problemów z kompatybilnością pamięci.

Ten Aerocool to możliwie najtańszy, nowy zasilacz z jakąś marką jednak do Korsarza mu brakuje. Nie ta półka. Od biedy wystarczyłby.
  • REKLAMA
  • #7 10445040
    rafal131313
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Gra ma takie wymagania

Core 2 Duo 2.4 GHz, 1 GB RAM (1.5 GB dla Vista/7), karta grafiki 896 MB (GeForce GTX 260 lub lepsza), 12 GB HDD, Windows XP/Vista/7

I tak pewnie na słabszym kompie będzie chodziła na maksa to nie BF3

Kup ATI Radeon HD 5830
    http://allegro.pl/karta-graficzna-ati-radeon-his-hd-5830-i2076534022.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje budżetowego zestawu komputerowego do gry Diablo 3, z zamiarem przyszłej rozbudowy. Wybór padł na płytę główną GA-870A-USB3L. W dyskusji zaproponowano procesor AMD Phenom II X4 960T oraz kartę graficzną MSI HD6770, z zasilaczem Corsair CX430V2 lub OCZ StealthXstream 2 500W. Użytkownik rozważa również pamięć RAM Patriot 2x2GB 1333MHz. Wskazano, że wymagania Diablo 3 to Core 2 Duo 2.4 GHz, 1 GB RAM oraz karta graficzna GeForce GTX 260 lub lepsza. Zasugerowano także kartę ATI Radeon HD 5830 jako alternatywę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA