logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z nieprzydzielonej partycji na Acer Aspire 7741G?

roblewy 25 Sty 2012 22:14 6664 9
REKLAMA
  • #1 10448631
    roblewy
    Poziom 10  
    Witam.
    Proszę o pomoc. Najważniejsze odzyskanie danych, a później przywrócenie systemu.
    Po uruchomieniu laptopa AcerAspire7741G po wyłączeniu spowodowanym rozładowaniem baterii system Win7 nie uruchomił się. Narzędzie do naprawy systemu pokazało komunikat o uszkodzonym sektorze rozruchowym partycji dysku systemowego.
    Dysk podpiąłem do innego kompa i użyłem testdisk. Po podpięciu do laptopa wybrałem opcję reinstalacji z zachowaniem danych, ale nie zostały one znalezione.
    Jak się okazało partycja jest cały czas widoczna jako nieprzydzielona. W DMDE moje dane są widoczne już po chwili skanowania. Zależy mi na ich odzyskaniu-ok.30tyś plików, więc albo zakupię licencję, albo przesiedzę miesiąc kopiując po jednym pliku, albo jest inny sposób. Na kopię posektorową nie mam miejsca.
    Martwi mnie również wynik SMART, ale proszę o opinię i pomoc fachowców.
    Jak odzyskać dane z nieprzydzielonej partycji na Acer Aspire 7741G? Jak odzyskać dane z nieprzydzielonej partycji na Acer Aspire 7741G?
    Załączniki:
    • lba_0_2949.bin (1.44 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 10450317
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Cytat:
    Dysk podpiąłem do innego kompa i użyłem testdisk. Po podpięciu do laptopa wybrałem opcję reinstalacji z zachowaniem danych, ale nie zostały one znalezione.

W ten sposób załatwiłeś informacje poprzednie i teraz będzie trzeba pracy detyktywistycznej.

Po jakiego grzyba uruchamiałeś TestDisk bez analizy i to na uszkodzonym dysku.

W DMDE usuń partycje Boot i wpisz partycje Acer.

Lub wgraj w sektor 0 załączony plik tak jak w linku :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html

Jak odzyskać dane z nieprzydzielonej partycji na Acer Aspire 7741G?
    Załączniki:
    • lba_0_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 10454344
    roblewy
    Poziom 10  
    Naczytałem się o linuxie i testdisku, że to takie proste, a nie trafiłem na forum elektrody. W testdisk zrobiłem zapis po analizie oraz naprawę MFT.
    Po wgraniu przysłanego pliku dysk się pojawił pod Win, skopiowałem część danych ale wyskoczył błąd i znów jest niedostępny. Przesyłam obraz z DMDE 2.2.2 i 2.4.0 (błąd danych CRC).
    Jak odzyskać dane z nieprzydzielonej partycji na Acer Aspire 7741G? Jak odzyskać dane z nieprzydzielonej partycji na Acer Aspire 7741G? Jak odzyskać dane z nieprzydzielonej partycji na Acer Aspire 7741G? Jak odzyskać dane z nieprzydzielonej partycji na Acer Aspire 7741G?
  • REKLAMA
  • #4 10454578
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    12 sektorów niestabilnych więc takich komunikatów może być co najmniej 12.
  • #5 10454597
    roblewy
    Poziom 10  
    OK. Ale co najlepiej zrobić żeby skopiować resztę danych i czy to oznacza fizyczne uszkodzenie dysku?
  • REKLAMA
  • #7 10454870
    roblewy
    Poziom 10  
    SMART w poście powyżej, na kopię posektorową nie mam mozliwości
  • #8 10543445
    roblewy
    Poziom 10  
    Dane mam zgrane.
    Po podłączeniu dysku z powrotem do laptopa uruchomił się automatycznie proces przywracania do stanu fabrycznego, ale wyskoczyły błędy "fail to copy NAPP7.exe (WIMGAPI.dll) to ram". SMART jest w poście wyżej.
    Proszę ponownie o pomoc:
    1. czy dysk jest uszkodzony fizycznie (jest na gwarancji więc mogę nie tracić czasu tylko odesłać do reklamacji)?
    2. Czy jest to jakiś błąd logiczny do usunięcia?
    3. Czy to zupełnie inne przyczyny?
    3. Jakie najlepsze kolejne kroki?
  • #10 10802678
    roblewy
    Poziom 10  
    Dla zainteresowanych odpowiem, że uszkodzony okazał się dysk i został wymieniony w ramach gwarancji.
    Mimo, iż Acer pisze o gwarancji 12miesięcznej, to przy zakupie przez osobę prywatną gwarancja wynosi 24miesiące.
    Naprawa przez serwis w Czechach od momentu zgłoszenia do dostarczenia laptopa z powrotem trwała 7dni roboczych. Po każdym etapie otrzymywałem informacje mailem i smsem. Jestem pod wielkim wrażeniem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer Aspire 7741G napotkał problem z odzyskaniem danych z nieprzydzielonej partycji po awarii systemu Windows 7 spowodowanej uszkodzeniem sektora rozruchowego. Po podłączeniu dysku do innego komputera i użyciu narzędzia TestDisk, dane nie zostały odnalezione, a partycja pozostała nieprzydzielona. Użytkownik próbował różnych metod, w tym analizy MFT i wgrania pliku do sektora 0, co pozwoliło na częściowe odzyskanie danych, ale napotkał błędy CRC. Po dalszych próbach i analizach, w tym sprawdzeniu SMART, okazało się, że dysk jest fizycznie uszkodzony. Użytkownik wymienił dysk w ramach gwarancji, co trwało 7 dni roboczych, a serwis zapewnił dobrą komunikację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA