logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik DC i prądnica DC - wpływ SEM na prąd i siłę elektrodynamiczną

torpeda80 26 Sty 2012 09:02 2422 3
REKLAMA
  • #1 10449596
    torpeda80
    Poziom 10  
    Witam
    Mam pytanie teoretyczne. Proszę o ewentualne sprostowanie.
    Silnik DC
    1. skutkiem zasilania uzwojenie twornika popłynie prąd twornika który oddziałując z polem magnetycznym stojana spowoduje działanie siły elektrodynamicznej która wytworzy moment obrotowy (wirnik zacznie się kręcić). czy w wirniku jak zacznie się obracać zaindukuje sie również SEM rotacji (e=Blv), popłynie dodatkowy prąd. Wydaje mi się ze tak. Jeśli tak to czy ten dodatkowy prąd (wynikiem semu) wzmacnia czy osłabia prąd twornika.

Prądnica DC
    2. Obracając wirnikiem w polu magnetycznym wytworzy się SEM transformacji (e=-dfi/ft) czyli zaindukuje się napięcie. Jak zamkniemy obwód to popłynie prąd. Ale teraz czy jeśli popłynie prąd a wirnik cały czas obracamy to zacznie działać dodatkowa siła elektrodynamiczna? wydaje się ze tak? Jeśli tak to czy ona przeciwdziała sile napędowej czy jest z nią zgodna.

3. Ostatnie pytanie które mnie zastanawia to czy siła elektrodynamiczna jest wynikiem siły Lorentza jest jej uogólnieniem, wywodzi się z niej? Wydaje mi się ze tak.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10449691
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1603
    ad 1. Prąd twornika nie oddziaływuje z polem stojana tylko pole magnetyczne twornika oddziaływuje z polem magnetycznym stojana.
    Jeśli przestaniesz zasilać twornik a będziesz napędzał wirnik lub pozostawisz rozpędzony to możesz zbierać generowany tam prąd (odzyskiwać z energii mechanicznej) czyli masz prądnicę lub wykorzystasz do hamowanie silnika prądu stałego.
    ad 2. Oczywiście prądnica stawia opór podczas wytwarzania prądu. Opór ten czyli zapotrzebowanie na moment obrotowy rośnie wraz z obciążeniem. Dodatkowo prąd płynący w uzwojeniu pod wpływem rezystancji uzwojenia powoduje straty cieplne.
  • REKLAMA
  • #3 10449781
    torpeda80
    Poziom 10  
    ad1. No właśnie w teorii Maszyn Elektrycznych (def. siły elektrodynamicznej) jest ze na przewód z prądem umieszczony w polu mag. działa siła elektrodynamiczna F=I(llxlB) (iloczyn wektorowy długości i indukcji) czyli na prąd twornika w polu stojana działa siła F. Moim zdaniem jest to uogólnienie siły Lorentza (dlatego padło pytanie 3) i wykorzystuje się w praktyce do obliczeń wzór na F.
    "pole magnetyczne twornika oddziaływuje z polem magnetycznym stojana" ale wynika to z prawa Lorentza.
    Ja nie chcę przerywać zasilania twornika. Twornik ma być zasilany. Czy tam również indukuje się napięcie podczas obrotu.
    ad2.
    A co z siłą elektrodynamiczna tez zacznie działać?

Zdanie zaczyna się wielką literą. Proszę o zachowywanie zasad poprawnej polszczyzny i właściwej pisowni jednostek, symboli i nazw technicznych. [retrofood]
  • Pomocny post
    #4 10454824
    kris669
    Poziom 20  
    Ocena: 36
    Tak, w uzwojeniu twornika silnika (zasilanego) indukuje się siła przeciwelektromotoryczna, inaczej ciągle przepływałby prąd rozruchowy, zwykle liczymy ją ze wzoru E=cΦn, gdzie: E - siła przeciwelektromotoryczna, c - stała maszyny, Φ - strumień magnetyczny stojana, n - prędkość obrotowa.
REKLAMA