logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zły programator do pralki Whirlpool FL 243-500 - co zrobić?

sebudin 21 Gru 2004 19:37 1497 7
REKLAMA
  • #1 1078118
    sebudin
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam
    Zakupiłem w autoryzowanym serwisie whirpoola programator.
    Kiedy tam dzwoniłem koleś pytał się o model (podałem FL 243-500)
    sprawdził że jest tylko jeden rodzaj programatora i powiedział że kosztuje 215 zł i że zamówi w centrali i będzie za tydzień. Dziś ojciec odebrał i okazuje się że jest to coś zupełnie innego - jakiś badziew 2xmniejszy który otwory ma zaklejone PAPierem, oczywiście jest nowy ale ma za dużo rzędów i pinów poprzecznie ułożonych zapakowany w papierową torbę i pudło!. Niestety nie zdązyłem już się dziś z nimi kontaktować.
    Prosze o pomoc, czy to programator do tej pralki czy jakiś może uniwersalny,ale niema opisów pinów ani nic. Nie dostałem tez żadnego paragonu czy też gwarancji (czy programnatory są objęte gwarancją ?).
    Proszę o pomoc, boję się że koleś jutro powie że to pasuje ale podłączyć musi serwisant który ma rozpiske pinów i pokombinuje i dołoże może jeszcze ze 200 zł , a może moge żądać oryginalnego lub zwrotu pieniędzy.
    Foto zakupionego programatora poniżej.
    Pozdrawiam
    http://www.antywirus.net/p1.jpg
    http://www.antywirus.net/p2.jpg

Dodano po 8 [minuty]:

oto oryginalny (troche mało widać) ale ma 2 rzędy mniej , inaczej ułozone piny , jest większy i plastikowy.
    http://www.antywirus.net/p3.jpg

oto pralka :
    http://www.antywirus.net/p4.jpg

Co robić ??
    (!!)- ozdobnik?[h]
  • REKLAMA
  • #2 1078275
    Michczar
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Reklamowac,Reklamowac,a w celu sprawdzenia jezeli jest to mozliwe udac sie do konkurencji.Zobacz jaki programator tam zaproponuja.U mnie serwis zamontowal w lodowce inny kompresor niz powinien byc odwolalem sie do producenta i wymienili mi lodowke na nowa.
  • REKLAMA
  • #3 1078432
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 1078458
    sebudin
    Poziom 13  
    chodzi o to że dzwoniłem na serwisową infolinie ze strony whirpoola i podałem model pralki , chciałem podac symbole programatora ale oczywiście człowiek rzekł że nie trzeba bo ten model ma tylko jeden rodzaj programatora i prześle go za tydzień do odzziału w moim mieście , prosił jeszcze tylko o nr.telefonu , ale jak odebrałem to na pudle było nazwisko Zych (zamiast Zys ) i telefon jakiś dziwny stacjonarny a ja takowego niemam i komórkę podałem - Może tu sui ę walnęli ! ,
    I jeszcze jedno czy powinienem na niego dostać gwarancję ??
  • #5 1078505
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 1079074
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Nie chcialbym Cie denerwowac przed swietami ale jaka bedzie Twoja mina gdy dostaniesz dobry pasujacy programator i w dalszym ciagu pralka nie bedzie dzialac? ;) Jestes pewien ze to byl uszkodzony programator? ;)
    Pozdroowki

.................................................................................................

SORRY, teraz dopiero spojrzalem na Twoj poprzedni post, wszystko jasne :)

PS
    Ludzie bardzo czesto probuja sami naprawic sprzet i pozniej ta naprawa kosztuje 2x wiecej...
  • REKLAMA
  • #7 1079385
    jacekrybak
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Z gwarancją to jest tak, że części ją mają, owszem, ale do momentu kiedy sie zepsują. W przypadku samodzielnego montażu możesz się znaleźć w kłopotliwej sytuacji. Padnie pytanie: a kto zakładał programator? Jeśli masz rachunek z jakiegos serwisu lub od kogoś kto prowadzi działalność w zakresie naprawy sprzetu agd, to może jeszcze przyjmą i wymienią reklamowany towar. W przeciwnym razie możesz miec kłopoty, niestety.
  • #8 1079762
    sebudin
    Poziom 13  
    dzwoniłem, powiedzieli że to odpowiednik (zamiennik) i niema gwarancji na biego jeśli go sam montuje. Co do pinów powiedział że to niewżne że ma prawie 2x więcej i inaczej ułożone, wystarczy że podłącze tak jak stary wg opisów (rzędy są oznaczone cyframi i lierami z boku) - spróbuję podłączyć zobaczymy co wyjdzie :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zakupiony w autoryzowanym serwisie Whirlpool programator do pralki model FL 243-500 okazał się niezgodny z zamówieniem – jest mniejszy, ma inne rozmieszczenie pinów i brak oznaczeń. Użytkownik nie otrzymał paragonu ani gwarancji. Serwis twierdzi, że to zamiennik bez gwarancji przy samodzielnym montażu, a różnice w pinach można zignorować, podłączając według starego programatora. W dyskusji zalecane jest reklamowanie towaru, domaganie się oryginalnej części lub zwrotu pieniędzy. Podkreślono, że gwarancja obowiązuje przy posiadaniu dowodu zakupu, a samodzielna instalacja może utrudnić ewentualną reklamację. Użytkownicy ostrzegają przed dalszymi problemami i sugerują konsultację z innym serwisem lub producentem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA