logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

seicento 900, rozładowuje akumulator podczas jazdy

boaboy 26 Sty 2012 12:33 1787 5
REKLAMA
  • #1 10450297
    boaboy
    Poziom 2  
    Witam,
    Podczas jazdy rozładowuje mi się akumulator (po 30km gaśnie silnik, wcześniej słabną światła, wycieraczki itp.). Akumulator wymieniłem i nadal dzieje się to samo. Alternator przy naładowanym akumulatorze daje napięcie 14,4V, przy włączeniu wszystkich odbiorników na max (dmuchawa, światła, wycieraczki) spada do około 13V, więc myślę, że jak na seicento to dobry wynik. Po przejechaniu kilku kilometrów napięcie akumulatora spada i ładowanie automatycznie też jest niewielkie. Przy rozładowanym akumulatorze jak ściągnę klemę z akumulatora to alternator podobnie jak po wymianie na załadowany akumulator daje dobre 14,4V i ok 3,5A (zmierzone po zdjęciu klemy[+] pomimo obawy o uszkodzenie alternatora). Wnioskuję zatem, że alternator jest dobry (dodam, że wymieniłem także regulator i szczotki). Styki wyczyszczone (takie samo napięcie na akumulatorze co na śrubie alternatora). Kabel do masy wymieniany w zeszłym roku. Nie mam już pomysłów co może być przyczyną. Może zbyt duży pobór prądu podczas jazdy, a może jest gdzieś zwarcie? Co sądzicie? Jak sprawdzić multimetrem, czy jest zwarcie?
  • REKLAMA
  • #2 10450369
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2157
    Pasek ślizga.P
  • REKLAMA
  • #3 10450525
    boaboy
    Poziom 2  
    viper555 napisał:
    Pasek ślizga.P

może to i pasek, ale piszczy tylko jak zostanie zmoczony np. przez kałużę, tylko dlaczego na postoju alternator daje normalny prąd i napięcie. Podczas jazdy ładowania nie jestem w stanie sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #4 10450534
    archaniol40
    Poziom 21  
    Ocena: 119
    Ściągaj dalej klemę z akumulatora jak silnik pracuje i alternator działa...brawo. Jak dla mnie to uszkodzony alternator. Myślałem że regulator nowy ma już nowe szczotki. Poza tym w alternatorze tylko to się nie psuje. Włącz światła, nadmuch grzanie tylnej szyby, dopiero zmierz napięcie na akumulatorze. To zobaczymy czy masz ładowanie.
  • REKLAMA
  • #5 10450589
    zydanet83
    Poziom 14  
    Ocena: 77
    Kolego z tego co pamiętam regulator napięcia ma zintegrowane szczotki , wiec wspominanie o tym że szczotki wymieniłeś było zbędne ... Moim zdaniem masz uszkodzony alternator ... Ale łatwo sprawdzić pojeździ troszkę autem jakieś 15 min ... Na obciążeniu ( i na boga nie wyłączaj klemów) i sprawdź napięcie ładowania . Fiaty mają to do siebie że po zagrzaniu się ( pod obciążeniem ) przestają ładować ... Fiaty też mają słabe alternatory po kilku latach lubią się sypać . Kup se na allegro nowy alternator i go wymień , poproś kogoś i wymień se pasek bo samemu się ciężko naciąga i problem z głowy ... A nie kombinuj z pomiarami wymianami itp ...
  • #6 10450594
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    boaboy napisał:
    Przy rozładowanym akumulatorze jak ściągnę klemę z akumulatora

3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
REKLAMA