logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lexmark PRO205, Linksys WRT54GL, Windows 7, nie drukuje przez wifi

Rychu_87 26 Sty 2012 14:57 4201 4
REKLAMA
  • #1 10450911
    Rychu_87
    Poziom 10  
    Witam,
    mam sprzęt w konfiguracji jak wyżej i niestety laptop nie widzi drukarki przez wifi.
    Postępowałem zgodnie z instalatorem dołączonym na płycie od drukarki. Podczas instalacji drukarka chyba złapała sieć bo lampka wifi na drukarce zmieniła się z pomarańczowej na zieloną i wydrukowała dane sieci - obrazek.

Lexmark PRO205, Linksys WRT54GL, Windows 7, nie drukuje przez wifi

Jednak gdy instalator chciał połączyć się z drukarką z poziomu laptopa to wyskakiwał błąd i propozycja instalacji przez usb - po zainstalowaniu drukraki przez usb wszystko chodzi dobrze.
    Zależy mi jednak na wifi bo nie mam gdzie ustawić drukarki.
    ktos potrafi pomoc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10453064
    gliner
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam

Komputer się komunikuje z drukarką ? ping i adres drukarki , sprawdź czy nic cię nie blokuje, dodaj drukarkę ręcznie :

Panel sterowania -----> urządzenia i drukarki (lub wyświetl urządzenia i drukarki)------>u góry masz Dodaj drukarkę ----> dodaj drukarkę sieciową ----> wybierasz ze drukarki nie ma na liście ---> zaznaczasz opcję "Dodaj drukarkę używając adresu TCP/IP lub nazwy hosta" ----> wpisujesz IP -->i albo wybierasz uniwersalny sterownik albo sterownik z płytki

tak dodasz drukarkę pod warunkiem ze komputer ja widzi czyli drukarka odpowiada na ping.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10474306
    Rychu_87
    Poziom 10  
    Witam,
    Pingi nie przechodzą jeżeli i laptop i drukarka są podłączone przez wifi.
    Podłączyłem laptopa bezpośrednio do routera przez kabel sieciowy i drukarka drukuje normalnie (musiałem zmienić z "Gateway" na "Router" w Advanced Routing) ale przestaje wtedy działać internet przez wifi na wszystkich komputerach.
    Czy jest możliwe podłączenie w tej konfiguracji może ktoś ma taki router i wie co należy zmienić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 10474375
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Nie masz czasem włączonej opcji izolacji klientów po wifi na routerze??
    Pingi muszą przechodzić i to jest ptiorytet.
    Na routerze Geteway musi pozostać i to nie robi łaski bo w takim trybie musi działać drukarka poza tym warto przypisać IP do MAC drukarki jeśli DHCP w routerze na to pozwala lub ustawić na sztywno IP w drukarce by nie zginęła.
  • #5 10478659
    Rychu_87
    Poziom 10  
    Tak, było włączone AP isolation na routerze potem musiałem zmienić tylko w ustawieniach drukarki na "Printer port" bo chyba przez podłączenie LAN-em przeskoczyło na IP.
    Problem rozwiązany.
REKLAMA