logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dostępu do drukarki HP 2600n przez WiFi w sieci Linksys WRT54GC

synzbycha 28 Cze 2008 21:10 13515 14
REKLAMA
  • #1 5295003
    synzbycha
    Poziom 11  
    Mam sieć w domu opartą o ruter Linksys-a WRT54GC. Net pochodzi z kablówki (modem podpięty do rutera) przez kabel podpięte są jeszcze stacjonarny komp i drukarka z wbudowaną kartą sieciową HP 2600n. Pod WiFi chodzi drugi stacjonarny komp i laptop. Komp podpięty przez lan IP 192.168.1.101 widzi drukarkę która ma przypisane IP 192.168.1.103 ale ani laptop IP 192.168.1.101 ani drugi komp tez przez WiFI nie. Komputery widzą się miedzy sobą w otoczeniu sieciowym, mogę swobodnie wymieniać się plikami itp. net też na wszystkich chodzi ale próba pingu kompa podpiętego do lan-u i drukarki nie udaje się. Pisząc wprost nie mam dostępu sieci wlan do lan. Męcze się już kilka dni. Bardzo proszę o pomoc

P.S. To mój pierwszy post na forum, witam wszystkich uzytkowników
  • REKLAMA
  • #2 5295030
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 5295182
    synzbycha
    Poziom 11  
    wszystkie komputery maja ta sama grupę robocza widzą się w otoczeniu sieciowym, nie wiem jaka grupę roboczą ma drukarka, na wydruku konfiguracyjnym nie ma o tym słowa. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie mogę ping-ować z laptopa i kompa podpiętego przez wifi drukarki i kompa podłączonego przez LAN. Zapobiegawczo wyłączyłem firewall-a żeby wykluczyć to że one blokują mi dostęp. Co do konfiguracji to nie bardzo wiem co ma to do rzeczy, laptop to ThinkPad r61 ma wbudowana sieciówkę WiFi, drugi komp stacjonarny ma kartę pod USB Linksysa, trzeci ma wbudowaną sieciówkę jest to jakiś dell z odzysku i jest podpięty bezpośrednio do Linksysa WRT54GC. Na wszystkich kompach jest WinXP Home
  • REKLAMA
  • #4 5295344
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Grupa robocza i udostepnianie to mit z czasow W98 - mam u siebie dwa kompy w roznych grupach roboczych i dziala bez problemu ;]

Zobacz czy izolacja klientow nie jest wlaczona, ja bym probowal z resetem WRTa do ustawien domyslnych.
  • #5 5295773
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    A co się dzieje jak wpiszesz w pasku adresu \\192.168.1.103 ?
    Lub co się dzieje jak wpiszesz w "polecenie uruchom" ping 192.168.1.103 ?
  • REKLAMA
  • #6 5295900
    synzbycha
    Poziom 11  
    przy pingu mam przekroczono limit czasu a gdy wpisze to w pasku adresu to nic się nie dzieje, zaznaczam że z kompa podłączonego przez kabel drukuje bez problemu. Problem pojawia się tylko na kompach podłączonych przez radio
  • #7 5296098
    tomy000
    Poziom 11  
    może być problemem z samym XP, do pracy sieciowej przewidziany jest XP Pro, z tym pierwszym są częste problemy ale sprawdź czy w samej drukarce jest włączony moduł WIFI, samo ustawienie adresu IP może nie starczyć.
    Pozdro
  • #8 5296136
    synzbycha
    Poziom 11  
    Drukarka nie ma WiFi jest podłączona kablem sieciowym
  • REKLAMA
  • #9 5297421
    synzbycha
    Poziom 11  
    To może zapytam inaczej, powiedzmy że zresetuje ruter do ustawień fabrycznych i wszystkie kompy będą miały czyste systemy postawione od początku jak mam wszystko skonfigurować?? Wiem że idę na łatwiznę ale skoro nikt nie potrafi mi powiedzieć co mam źle to może dobra droga
  • #10 5609388
    ixo
    Poziom 2  
    Ja miałem ten sam problem z drukarką Lexmarkx4650. Zainstalowałem ją na komputerze stacjonarnym w trybie WiFi. Instalacja nadała numer IP 192.168.1.126 (ja mam sieć ustawioną w 192.168.1.1). Po przypisaniu Ip inne komputery wpięte w sieć WiFi nie widziały drukarki. Zrobiłem więc instalację na laptopie z płyty dostarczonej przez producenta z tym, że wybrałem instalację drukarki bez oprogramowania i w wersji aktualizacji (bez ponownego instalowania drukarki w sieci). Po wgraniu z płyty komputer sam znalazł drukarkę w sieci wifi i skonfigurował dostęp. Myślę, że to najprostszy sposób.
  • #11 5609486
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Poprawnie masz skonfigurowaną drukarkę w Panel sterowania -> Drukarki i faksy ?
  • #12 5609804
    ixo
    Poziom 2  
    Tej drukarki nie dodajesz z pozycji panel sterowania>drukarki. Instalator tworzy swój port dostępu. Przynajmniej jak ręcznie dodawałem port to drukarka była widoczna lecz nie aktywna.
  • #13 5611331
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Drukarkę dodajesz w panel sterowania -> drukarki ->dodaj drukarkę wybierasz drukarka lokalna i jako port Standardowy port TCP/IP następnie podajesz adres IP drukarki i powinno działać (z drukarkami HP nie powinno być problemu).
    Sprawdź ustawienia bramy i maski w komputerach i drukarce.
    To, że komputer jest podłączony przez WiFi nie ma żadnego znaczenia, radio jest tylko medium (zamiast kabla).
    Najlepiej drukarce przypisz statyczny adres IP spoza zakresu DHCP routera (o ile adres drukarki jest przydzielany przez router) unikniesz możliwej zmiany adresu IP drukarki gdyby była długo nie włączana.
  • #14 5611505
    Ficu
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Piotras_C , a nie powinniśmy czasem wybrać drukarki sieciowej? Tak jak podałeś wyżej to konfiguruje się drukarki podłączone do prinservera w np. routerze.
  • #15 5613913
    Piotras_C
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Ficu napisał:
    Piotras_C , a nie powinniśmy czasem wybrać drukarki sieciowej? Tak jak podałeś wyżej to konfiguruje się drukarki podłączone do prinservera w np. routerze.

Nie. Wybieramy właśnie lokalną tylko zmieniamy port na Standardowy port TCP/IP podajemy adres IP a XP-ek wykrywa HP JetDirect na porcie 9100 i śmiga aż miło.

Pozdrawiam

Piotr

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dostępu do drukarki sieciowej HP 2600n podłączonej kablem LAN do routera Linksys WRT54GC w domowej sieci, gdzie komputery podłączone przez WiFi nie mogą pingować ani uzyskać dostępu do drukarki i komputera podłączonego przez LAN, mimo że komputery widzą się wzajemnie i mają dostęp do internetu. Wykluczono blokady firewall oraz problem z grupą roboczą. Sugerowano sprawdzenie, czy w routerze nie jest włączona izolacja klientów WiFi oraz reset routera do ustawień fabrycznych. Wskazano, że problem nie wynika z konfiguracji grupy roboczej ani systemu Windows XP Home, choć XP Pro jest bardziej stabilny w sieciach. Zalecano dodanie drukarki w systemie Windows jako drukarki lokalnej z portem Standardowy port TCP/IP i podaniem statycznego adresu IP drukarki, najlepiej spoza zakresu DHCP routera, aby uniknąć konfliktów adresów. Podkreślono, że brak dostępu z WiFi do LAN może wynikać z ustawień routera, a samo medium (WiFi vs LAN) nie powinno ograniczać komunikacji. Przykładowo, instalacja sterowników i konfiguracja portu TCP/IP na komputerach WiFi umożliwiła dostęp do drukarki w podobnym przypadku z innym modelem drukarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA