logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA-6 - błąd zasilania, mrugająca dioda, akumulator 3 lata, co robić?

pawszka 26 Sty 2012 16:08 15236 15
  • #1 10451204
    pawszka
    Poziom 11  
    Ocena: 43
    witam,
    wszystko działa od 3 lat - więc akumulator chyba nie jest zbyt stary?
    Pojawił mi się błąd zasilania (mruga dioda zasilania i awarii), a zgodnie z opisem to "zbyt niskie napięcie na akumulatorze.."
    Centralka jest cały czas pod napięciem (klawiatura jest podświetlona, ale nie świeci dioda zasilania na zielono), a ostatnio nie było przerw w zasilaniu.
    Po wyłączeniu zasilania i ponownym załączeniu po chwili, centralka uzbraja się. Po kilku chwilach znowu pojawia się błąd.
    Co może być przyczyną?
  • #2 10451267
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 10451485
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Pomierz napięcie na zaciskach akumulatora podczas zasilania z sieci230V,potem wyłącz na chwile zasilanie 230V (wyjmij bezpiecznik) i zobacz jakie masz napięcie na akumulatorze (najlepiej tak po ok 30min) jeśli do tego czasu system przetrwa.Akumulatory robione kiedyś a teraz to duża różnica w jakości i co się rozumie trwałości.
  • #4 10452378
    pawszka
    Poziom 11  
    aby to sprawdzić musiałbym przejść w tryb serwisowy (przede wszystkim żeby dostać się do środka, ni i żeby syrena nie wyła). Ale czy w trybie serwisowym układ zasilania zachowuje się normalnie? Czy po odłączeniu akumulatora zginą mi ustawienia np. zegara itd.?
  • #5 10452452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 10452856
    pawszka
    Poziom 11  
    sharp napisał:
    można zablokować linię sabotażu obudowy centrali, jeśli takowa występuje

czy myślisz o ustawieniu FS25=00 dla wejścia na którym jest styk obudowy centralki?
    Fizycznie jest on podłączony więc czy ten parametr powoduje tylko pominięcie kontroli stanu wejścia, a może jest jeszcze inna możliwość blokady linii sabotażu?

Znalazłem jeszcze możliwość "Blokowanie wejścia strefy- [ HASŁO ][*][4]"

Czy oba sposoby są możliwe, jeśli centralka sygnalizuje awarię?
  • #7 10453085
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 10455162
    pawszka
    Poziom 11  
    Miałem problem z blokowaniem, czyli funkcją [haslo]*4.
    Centralka przechodziła w "stan serwisowy". Ale to jeszcze mały problem.

Zmierzyłem napięcie na akumulatorze i jest 13,7V. Po odłączeniu akumulatora od płyty, napięcie jest takie samo i spada baaaardzo powoli. Zasilacz daje 20V.
    Podłączyłem z powrotem aku. do płyty i wyłączyłem zasilanie.
    Alarm oczywiście zaczął wyć, podświetlenie manipulatorów (mam 2) zgasło.

Co jeszcze ciekawe to, że po załączeniu zasilania alarm się wyłącza, a diody na manipulatorze wskazują naruszenie stref 1 oraz 6 i alarm zaczyna się uzbrajać. Pytanie czy wskazywane strefy 1 oraz 6 w jakiś dziwny sposób się aktywują (są to jedyne czujniki ruchu) czy "1" i "6" traktować jako komunikat błędu - awaria zasilania manipulatorów?

I jeszcze jedno: po wyłączeniu i załączeniu zasilania manipulator zachowuje się normalnie, tj. świeci zielona dioda zasilania. Ale po ok. 5-10 minutach znowu zaczynają mrugać zasilanie oraz awaria.

Mam dwa pytania:
    1. Zasadnicze to, co jeszcze mogę sprawdzić w sprawie błędu zasilania?
    2. Co zrobić aby w przypadku braku zasilania sieciowego alarm nie załączył się (mam dwa sygnalizatory z własnym zasilaniem) bo sąsiedzi mnie "wyniosą"? Zwłaszcza w nocy, bo wtedy najczęściej są jakieś przerwy w zasilaniu.
  • Pomocny post
    #9 10455660
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    Wymień ten akumulator i nie kombinuj 50zł to nie majątek a 3 lata to już trochę jest Co z tego że aku ma 13 volt jak wydajności prądowej nie ma i dlatego wszystko Ci gaśnie.
  • #10 10455691
    pawszka
    Poziom 11  
    a jaki aku kupić? Mam teraz firmy Alarmtec.
    Czy żelowy będzie dobry, jakaś firma konkretna?
  • #11 10456792
    NOOKIA
    Poziom 28  
    Ocena: 37
    Cokolwiek kupisz na dwa lata na pewno masz spokój, a potem to już nie wiadomo. Będziesz widział po cenie jeden będzie kosztowała 50zł drugi 70zł itd.

Alarmtec bym sobie darował pomyśl może o CSB 7,2Ah lub EaglePower
  • #12 10464163
    pawszka
    Poziom 11  
    Wymieniłem aku. na EUROPOWER 9Ah, wcześniej miałem Alarmtec 7Ah.
    Po podłączeniu aku. i wyłączeniu zasilania nie mam problemy z załączaniem się Alarmu !!
    Po kilku minutach (pewnie aku. się podładował) zgasła dioda sygnalizująca awarię.
    Mam nadzieję, że ten aku. wytrzyma trochę dłużej.

Pozostaje jeszcze dla mnie nie rozwiązany problem, co w przypadku braku zasilania i jeśli aku. się rozładuje? Czy sygnalizatory będą "wyć" do rozładowania ich wewnętrznych aku.? Jak temu zaradzić?
  • #13 10464239
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 10464328
    pawszka
    Poziom 11  
    Sygnalizatory mam oba z aku. Fotka poniżej.
    Pytanie czy syrenę można tak zablokować, aby w przypadku braku napięcia zasilającego nie aktywowała się?
    Satel CA-6 - błąd zasilania, mrugająca dioda, akumulator 3 lata, co robić?
  • Pomocny post
    #15 10464574
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 10464662
    pawszka
    Poziom 11  
    Dzięki jeszcze raz za pomoc :D - nie myślałem, że teraz robią aż tak kiepskie akumulatory.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z centralą alarmową Satel CA-6, która po trzech latach użytkowania zaczęła sygnalizować błąd zasilania, objawiający się mrugającą diodą. Pomimo stałego zasilania, dioda zasilania nie świeci na zielono, a po wyłączeniu i ponownym włączeniu zasilania, centralka uzbraja się, ale po chwili błąd powraca. Użytkownicy sugerują, że akumulator, mimo że ma 13,7V, może nie mieć wystarczającej wydajności prądowej i zalecają jego wymianę. Proponowane marki akumulatorów to CSB i EaglePower, a użytkownik ostatecznie wymienia akumulator na EUROPOWER 9Ah, co rozwiązuje problem. Dyskutowane są również kwestie związane z sygnalizatorami alarmowymi oraz ich działaniem po odcięciu zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA