logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-Link TL-WN951N - zawieszanie systemu Windows XP po instalacji karty Wi-Fi

Dan21 26 Sty 2012 21:14 2310 11
REKLAMA
  • #1 10452822
    Dan21
    Poziom 10  
    Witam.
    Z 2 lata temu kupiłem do stacji TP-Link TL-WN951N. Wszystko zapowiadało się ładnie, pięknie i wspaniale, póki nie pojawiły się pierwsze problemy. Pierwszy install tej karty przeprowadzany był na XP Pro Sp3 na stacji z jakąś płytą główną msi, intel pentium 4 3GHz, 2gb ram, geforce 7600gt i zasilaczem 350W, marki i modelu nie pamiętam. Przez jakieś 2 tyg wszystko działało. Modem podpięty pod stację, udostępnianie przez wifi i cały sprzęt podpięty pod neta. Po tych 2 tyg karta po prostu się zbuntowała. Po wyłączeniu kompa system zaczął się wieszać na ekranie ładowania windowsa. System dało się włączyć jedynie w trybie awaryjnym lub z wyjętą kartą. Odinstalowanie karty dużo nie pomogło. Co prawda system odpalił normalnie, ale przy próbie instali karty system wieszał się i tyle było na temat (brak błędów, blue screenów itp, po prostu freeze włącznie z kursorem)... Dopiero po reinstali systemu dało się cokolwiek zrobić z kartą, ale zaraz i tak znowu zaczęła szaleć. Po jakimś czasie wkurzyła mnie na tyle, że wylądowała w pudełku i tam została do niedawna.

Ostatnio poskładałem z walających się części jakiegoś kompa (chwilowo nie podam konfigu, musiałbym się dobierać do flaków/instalować jakiś system i zobaczyć co tam jest). Wrzuciłem XP Pro Sp3 i próba instalacji karty zakończyła się natychmiastowym zwisem stacji. Po paru dniach złapałem się za ubuntu 11. Ku mojemu zdziwieniu ubuntu od razu wykryło i zainstalowało kartę. Wykryło masę więcej okolicznych sieci niż w przypadku karty wifi w laptopie i działało bez zarzutu. Nadszedł więc czas sprawdzenia, czy net będzie działać. Działał, więc zacząłem aktualizować system i ściągać dodatkowe pakiety do systemu. Update się zrobił, system został odpalony od nowa i wszystko nadal działało (połączenie było, strony odpalały). Nadszedł więc czas na konfigurowanie systemu. Wszystko ładnie pięknie.. Ustawienia wifi w kubuntu --> zaraz po włączeniu okienka system zaliczył zwis. W kubuntu różnica po awarii była taka, że system wieszał się dopiero po kilkunastu sekundach od uruchomienia gui. Kilkanaście sekund po zalogowaniu/czekając dłużej na ekranie logowania zawieszał się tam. Jedynie wyjęcie karty przywróciło działanie systemu do porządku. Nie wiem co z tym fantem zrobić, karty nie da opisać się jako niesprawnej, bo przecież działa. Szukanie innej, nie sprawiającej problemów też nie jest opcją. Nie po to wydawałem na tą kartę kasę, żeby teraz kupić inną, a tą wpakować w pudełko. Jakieś pomysły? Mam urlop do poniedziałku, więc z czasem na kombinowanie nie powinno być problemu ;)
  • REKLAMA
  • #2 10454047
    Mupet1
    Poziom 16  
    Ocena: 37
    Gwarancja door-to-door opisać problem i zareklamować wymienią naprawią też miałem chocki klocki z TP-linkami, szkoda czasu na zabawę najłatwiej i najszybciej zareklamować.
  • REKLAMA
  • #3 10454492
    Dan21
    Poziom 10  
    Karta kupiona w Polsce, ja jestem w Anglii, papiery od niej są w Polsce. Poza tym, strzelam, że już jest po gwarancji.
  • #4 10457893
    Mupet1
    Poziom 16  
    Szkoda czasu na maglowanie tematu skoro nie ma widocznej usterki ani gwarancji proponuję kupić nową za parę funciaków a tą wyrzucić do kosza. Można bawić się w naprawianie bo to jakiś zimny lut albo uszkodzenie układów ale chyba szkoda czasu na to.
  • #5 10458108
    Dan21
    Poziom 10  
    Mupet1 napisał:
    Szkoda czasu na maglowanie tematu skoro nie ma widocznej usterki ani gwarancji proponuję kupić nową za parę funciaków a tą wyrzucić do kosza. Można bawić się w naprawianie bo to jakiś zimny lut albo uszkodzenie układów ale chyba szkoda czasu na to.

Jeśli karta działa normalnie przez 2 tyg, to ja z kolei nie widzę problemu, żeby wywalać ja do śmieci.

Mały update w sprawie:
    Wrzuciłem XP na stację, wziąłem się za instalowanie karty - olałem aplikację producenta i tak samo instalator sterowników, zainstalowałem bezpośrednio przez aktualizację sterownika z menedżera urządzeń. System zawiesił się po załadowaniu pliku sterownika. No to restarcik ==> system zawiesił się 2x na ekranie ładowania windows. Przy trzecim razie odpalił, podłączyłem go do wifi i wszystko dalej śmigało. Odpaliłem internet explorera i strony też wczytuje normalnie. Zawiesiło się przy próbie ściągnięcia instalki firefoxa. Więc kolejny restart, odpalanie IE i przywracanie sesji --> zwis. Teraz siedzę na tej stacji na IE i piszę ten post, także karta ogólnie działa.. Trzeba tylko rozgryźć co ją boli...

Edit: Po kolejnym restarcie zaczęło działać i pobieranie plików. Pomysły na kolejne testy, które mogłyby wywołać crasha?
    Przy okazji podaję wpisy z dziennika zdarzeń:

Fragment z listy dziennika zdarzeń:
    Przy tych błędach następuje totalny freeze systemu. Pomysły?
    Kod 4:
    Kod 5
  • REKLAMA
  • #6 10458361
    Mupet1
    Poziom 16  
    Może to być uszkodzony sektor pamięci flash który nie da rady naprawić bo to struktura zamknięta w krzemie i będzie chwile działać a jak system odwoła się do tych uszkodzonych komórek ( w określonym czasie ) wywali zawieszenie systemu restart lub coś innego. Również na to ma wpływ temperatura (struktura rozszerza się i kurczy) i tak samo nie wyeliminujesz usterki. Kolego wiele telefonów komórkowych pada z tego właśnie powodu jak i innej elektroniki. Tu nie pomoże wgranie softu czy dopchnięcie złącza jeśli wszystko wyczerpałeś co mogłeś zrobić wywal do śmieci bo to tanie jak barszcz.
  • REKLAMA
  • #7 10458364
    Dan21
    Poziom 10  
    Ja mimo wszystko wolę uczyć się usuwać problemy niż od razu wywalać sprzęt i zmieniać model/producenta z nadzieją, że ten nie będzie wadził. Szczególnie gdy w przypadku tej karty działa ona na systemie, gdzie nie była jeszcze instalowana - na poprzedniej stacji zainstalowałem ją, śmigała 2 tyg, później system nie chciał odpalić mając ją w środku. Później totalnie nie chciał odpalić póki się jej nie odinstalowało pod awaryjką/wyjęło z kompa. A po formacie znowu śmigała jak złoto. W zasadzie myślałem nad zrobieniem obrazu norton ghostem i przywracania jak padnie...
  • #8 10458388
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Co do błędów z ACPI - uaktualnij BIOS, jak to nie pomoże (bo płyta stara i producent już dawno o niej zapomniał) zrezygnuj z ACPI reinstalując warstwe HAL (lub system jak za trudne - naciskając F7 przy monicie o klawisz F6, tuż po zabootowaniu z CD-ROMu) na Standardowy komputer PC
  • #9 10476664
    Dan21
    Poziom 10  
    WojtasJD napisał:
    Co do błędów z ACPI - uaktualnij BIOS, jak to nie pomoże (bo płyta stara i producent już dawno o niej zapomniał) zrezygnuj z ACPI reinstalując warstwe HAL (lub system jak za trudne - naciskając F7 przy monicie o klawisz F6, tuż po zabootowaniu z CD-ROMu) na Standardowy komputer PC

Wciskanie F7 nic nie zdziałało w instalatorze.

Okej, wracamy do tematu. Zainstalowałem everesta, żeby dowiedzieć się jaki dokładnie model płyty głównej siedzi w tej stacji, żeby poszukać biosu. Iii oczywiście nie mogłem się nie pokusić i przejrzenie wszystkich zakładek (no może pomijając testy wydajności sprzętu) i już po przejrzeniu kart sieciowych (co śmieszne, karta nie wyświetla się z nazwą modelu WN951N, a zwyczajnie jako TP Link Wireless N Device czy jakoś tak) na którejś z kolejnych kart komp zaliczył freeza. Kolejne uruchomienia - freeze na screenie ładowania windowsa. Wszedłem w tryb awaryjny i odinstalowałem kartę. Po kolejnym uruchomieniu kompa system nie wieszał już na ładowaniu systemu, teraz najzwyczajniej resetuje się na ładowaniu i kręci tak w kółko. Dałem mu F8, wyłączyłem resetowanie komputera przy awarii i mamy blue screena:
    SESSION3_INITIALIZATION_FAILED
    *** STOP: 0X0000006F (0XC0000102, 0X00000000, 0X00000000, 0X00000000).
    Chwilowo porzucę poszukiwania jak rozwiązać tego BSODa, wyjmę kartę i postaram się wydobyć jeszcze minidumpa i ten model MB.

Edit: Wyjęcie karty dużo nie dało. Cos ubiło system, nie startuje ani normalnie, ani w awaryjce, dalej ten sam BSOD.
  • #10 10476707
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Dan21 napisał:
    Wciskanie F7 nic nie zdziałało w instalatorze.

Bo nic widocznego nie miało 'zdziałać' :D
    W menedżerze urzadzeń można sprawdzić typ komputera...

PS może podaj o czym rozmiawiamy t.j. model płyty głównej itd.
  • #11 10476731
    Dan21
    Poziom 10  
    A co w ogóle to miało dać? Czeka mnie reinstal, więc mogę spróbować ;)

Dodano po 13 [minuty]:

Płyta główna - prawie że antyk - GA-7VRX
  • #12 10530961
    Dan21
    Poziom 10  
    Witam.
    Mały update w sprawie. Bateria na płycie głównej zmieniona (poprzednia była totalnie pusta...), bios zaktualizowany do wersji F7 (z betą F8 wolałem nie ryzykować), większość błędów z dziennika już się nie zdarza, system postawiony na nowo i sklonowany clonezillą (żeby bliżej było po ponownym ubiciu go przy kombinowaniu). A co do karty - komp zawiesza się przy instali sterownika (kopiuje go i kopiuje, a jak ma już kończyć to wiech). Raz ster wszedł, ale w menedżerze urządzeń mówiło, że stera nie ma, jest uszkodzony albo nie jest podpisany cyfrowo (a nawet jak wchodzi, to nie pokazuje karty jako konkretny model, a jedynie jako TP Link Wireless N Device). Ma ktoś jakiś patent jak "na siłę" wlepić mu sterownik? Poza tym, kiedyś miałem problem z kartą graficzną w jednym lapku, pomogły dopiero customowe sterowniki ATI + przerobiony w notatniku plik .inf pod model tej karty, inaczej widziało ją totalnie jako inny sprzęt... Może to w tym jest problem?

Dodano po 2 [minuty]:

Edit: Sprawdzę jeszcze później jak będzie przy zmianie w biosie zasilania z APIC na PIC, wrzucę system od nowa i zobaczymy jak mu leży...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z kartą Wi-Fi TP-Link TL-WN951N, która po dwóch tygodniach użytkowania zaczęła powodować zawieszanie systemu Windows XP. Po odinstalowaniu karty system uruchamia się normalnie, ale ponowna instalacja prowadzi do zawieszeń. Użytkownik próbował różnych metod, w tym aktualizacji sterowników i BIOS-u, ale problemy nadal występują. Inni uczestnicy dyskusji sugerują reklamację karty, wymianę na nową lub dalsze próby diagnostyczne, w tym sprawdzenie pamięci flash i temperatury. Użytkownik preferuje rozwiązywanie problemów samodzielnie, a także rozważa użycie niestandardowych sterowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA