logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać głośniki do radia Pioneer DEH-2820MP? Moc maksymalna vs znamionowa?

d3zynh 27 Sty 2012 18:43 989 3
REKLAMA
  • #1 10456419
    d3zynh
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Witam.

(do moderatorów - jeśli nie ten dział to przepraszam i proszę sprostować)

Zakupiłem starsze autko (17 lat) w którym znajduje się radio Pioneer DEH-2820MP.
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowanyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Obecne głośniki są starsze niż ja mam lat a ich brzmienie pozostawia wiele do życzenia... Dźwięk pusty, płaski, bass "pierdzi" - ogólnie "kaszanka"...

Samochód wygląda nie ciekawie ale silnik i wnętrze super, chcę poprawić audio lecz na alegrosiku znalazłem głośniki z pewnym oznaczeniem:
    -moc maksymalna 200W
    -moc znamionowa RMS 50W

Radio niby 50Wx4...

....no i w tym tkwi problem... Jak się ma moć wyjściowa tego radia do mocy głośników i co to za moc znamionowa niby ma być? Na co powinienem zwarać uwagę? Na moc MAX czy Znamionową?

Głośniki nie są tanie (nie jestem bogaty) więc proszę Was o radę. Czym się kierować i co dobrać aby najlepiej wykorzystać potencjał radia (radio chcę pozostawić ze względów ekonomicznych).

- chcę dobrać głośniki na przód oraz tył
    - jak wyliczać wielkość głośnika: po membranie? po otworze w desce? na alegrosiku podają różne rozmiary a nie za bardzo wiem gdzie mam mierzyć.

Pozdrawiam.

ps. czytałem porady zanim napisałem ale tam tylko jakimiś markami i modelami ludzie się posługują a mi na marce nie zależy tylko na wydajności.
  • REKLAMA
  • #2 10456482
    miszczo997
    Poziom 28  
    Ocena: 159
    Patrz na rms. Moc maksymalna to maksymalna wartość chwilowa. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #3 10456702
    hans127
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    W rzeczywistosci twoje radio posiada ok 15W rms na kanal wiec takich glosnikow powinienes szukac.....waty watom tez nie sa rowne.

Wystarczy użyć wyszukiwania.

Polecam przeczytać FAQ , jest w podwieszonych.
  • #4 10456868
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    3.1.16. (14) Publikowanie wpisów zawierających pytanie/zgłoszenie problemu, na które udzielono już poprawnej odpowiedzi. Przed publikacją wpisu Użytkownik zobowiązany jest do sprawdzenia za pomocą wyszukiwarki Forum, czy dany problem był już poruszany.
REKLAMA