logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Studioworks 77S MB776BA - Cykanie po wymianie transformatora, brak wysokiego napięcia

falkos 22 Gru 2004 18:46 1104 7
  • #1 1080064
    falkos
    Poziom 21  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich!Monitor jak w temacie.Przeszedl do mnie z obcientym przewodem sygnalowym(z zachodu)!Po podlaczeniu slychac bylo tylko cykanie.Pozniej po otwarciu stwierdzilem ze jest uszkodzonyn Bu2527.wylutowalem go i z zarowa ruszyl i bylo oki!po wstawieniu tranzystora brak bylo wysokiego a tranzystor mocno sie grzal.Wiec postawilem na trafo!Zamowilem trafo-www.trafopowielacze.pl i po wstawieniu mam problem.Efekt jest taki jakby nap w B+ bylo za niskie choc jest odpowiednie.Monitor probkuje tak jakby bylo trafo nie tak.Sterowanie oki!Co moze byc tego powodem.Nie mam przewodu sygnalowego ale to raczej nie ma nic do rzeczy!Prosze o pomoc
    Dodam jeszcze ze po wtornej trafa nic nie obciaza!Czyzby trafne trafo?
  • #2 1081175
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    A sprawdziłeś zasilanie +B - regulator napięcia. Pewnie HOT - też już jest ponownie ubity.
    Pozdrawiam.
    ps.
    Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku.
  • #3 1081512
    *pirat*
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    tak czy owak zaczołbym od naprawy kabla sygnałowego,natomiast transformatory z tej firmy są bardzo złej jakości (z relacji moich kolegów co trzecie uszkodza się w ciągu tygodnia)w moim przypadku trafo od LG Flatron było ok przez około 2sek.(zwarł się kondensator)teraz czekam na drugie...pozdrawiam
  • #4 1081546
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Chińskie trafa do LG to nie jest najlepszy pomysł, kilkakrotnie miałem podobne przypadki jak Twój. Wstawienie oryginału rozwiązało problem, z tym że oryginał jest sporo droższy. Najpierw jednak wyklucz inne uszkodzenia. Oryginały kupuję w www.inter-chip.pl
  • #5 1094830
    falkos
    Poziom 21  
    Witam ponownie po dluzszym czasie.Jesli chodzi o regulator to tez byl uszkodzony.Zrobilem go i mam dalej podobny problem.W momencie jak rusza wysokie to siada nap na B+ z 160V do 80V.Nic na wtornej nie obciaza.Jak dla mnie to wyglada na trafne trafo!Ale moze cos przeoczylem?Moze jaest jeszcze cos co mogloby miec cos z tym wpolnego?Z gory dzieki za odpowiedzi.A tak na margilnesie to skad wziac orginal trafa bo tego mi w inter-chipoe nie znalazla wyszukiwarka?Pozdrawiam.
  • #6 1096125
    Bolo Lacznik
    Poziom 13  
    Jeśli regulator był uszkodzony na zwarcie, to sterowanie też mogło paść. Czasem jeden z dwóch tranzystorów sterujących (częściej npn).
  • #7 1096897
    falkos
    Poziom 21  
    Tak jak pisalem:byl uszkodzony ale go zrobilem-hota i sterowanie wymienilem!Dziala na 100% bo widze na oscylu!Poza tym na zarowie jest oki!
  • #8 1108329
    falkos
    Poziom 21  
    Witam wszystkich.Ogolnie zamykam temat.Monitorek chodzi juz dwa dni i nic sie nie dzieje.Szczerze to sam nie wiem dlaczego tak bylo ale wymienilem tylko tranzystor w odchylaniu na nowy i wszystko oki!Niby tamten tranzystor byl oki ale cos nie pracowal dobrze.Dziekuje wszystkim za zainteresowanie tematem.Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Monitor LG Studioworks 77S MB776BA po wymianie transformatora z www.trafopowielacze.pl wykazywał objawy cykania i brak wysokiego napięcia. Po wymianie uszkodzonego tranzystora BU2527 monitor działał poprawnie na żarówce, jednak po wstawieniu nowego tranzystora brakowało wysokiego napięcia, a tranzystor mocno się grzał. Spadek napięcia B+ z 160V do 80V przy uruchomieniu wysokiego napięcia sugerował problem z transformatorem lub innymi elementami. Wskazano na możliwe uszkodzenie regulatora napięcia i tranzystorów sterujących, które zostały wymienione i sprawdzone oscyloskopem. Krytykowano jakość chińskich transformatorów, zalecając oryginalne części, np. z www.inter-chip.pl. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana tranzystora w układzie odchylania na nowy, mimo że poprzedni wydawał się sprawny. Monitor działał stabilnie po tej naprawie.
REKLAMA