logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hub usb - czy jednocześnie udźwignie 4 urządzenia

alphazone 02 Lut 2012 14:30 1612 8
REKLAMA
  • #1 10484170
    alphazone
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Hej

Mam pytanko - mam na biurku straszną plątaninę kabli podpiętych do lapciaka i sobie wymyśliłem, że zakupię sobie huba usb i wszystko podłączę gdzieś pod biurkiem tylko się zastanawiam czy jak do takiego huba podłączę 4 urządzenia i wszystkie będą działać jednocześnie to czy prędkość portu USB 2.0 nie będzie za mała do obsługi tych 4 urządzeń? (na stałe będą podłączone: mysz, modem internetowy; drukarka (sporo drukuję, więc często jest na chodzie) i czasami dysk zewnętrzny....

Mądrzy ludzie doradźcie laikowi
  • REKLAMA
  • #2 10484285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10484340
    alphazone
    Poziom 9  
    modem to jakiś sagem od netii, a hub jeszcze nie wiem jaki - właśnie próbuję wybadać czy warto wchodzić w takie rozwiązanie. Dysk zewnętrzny rzadko podłączam (w zasadzie tylko do zgrania back-up'u) więc teoretycznie można pominąć w rozważaniach ale mysz i modem non stop + ta drukarka. Jeśli na tych trzech urządzeniach pociągnie to pewnie kupię tylko pytanie jaki ??? (może być pasywny bo dysk ma własne zasilanie, więc prąd by czerpały tylko mysz i modem)

Aha a jak by się objawiał overload? czy wycina pakiety czy przytrzymuje aż pojawi się przepustowość? i czy to spowolniłoby wszystkie urządzenia po trochu czy ostatnie uaktywnione?

z góry dzięki za pomoc
  • #4 10484397
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 10484759
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 10484766
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1731
    piotr__80 napisał:
    A wydajność huba pasywnego i takiego z zew. zasilaniem nie powinna się różnić.

Wydajność może nie,ale możliwe jego obciążenie tak.
  • REKLAMA
  • #8 10484818
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 10484914
    alphazone
    Poziom 9  
    co zatem sugerujecie kupić?? trochę się nie znam na hubach....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup huba USB, aby uporządkować kable na biurku i podłączyć jednocześnie cztery urządzenia: mysz, modem internetowy, drukarkę oraz sporadycznie dysk zewnętrzny. Pojawia się pytanie, czy port USB 2.0 poradzi sobie z obciążeniem tych urządzeń. Odpowiedzi sugerują, że mysz i modem powinny działać bez problemu, ale przy intensywnym użytkowaniu (np. pobieraniu danych) mogą wystąpić problemy z wydajnością. Rekomendowane są huby z zasilaniem zewnętrznym, które mogą lepiej obsługiwać większe obciążenie, chociaż niektóre odpowiedzi wskazują, że pasywne huby również mogą być wystarczające, jeśli urządzenia nie pobierają dużo prądu. Użytkownik poszukuje konkretnych rekomendacji dotyczących zakupu huba.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA