logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitopend 100 w szybki spadek temeratury c.o.

tomaszZ. 04 Lut 2012 10:23 5099 15
REKLAMA
  • #1 10492655
    tomaszZ.
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Proszę o pomoc. W październiku kupiliśmy z żoną dom (nieocieplony) o pow. 150m, w którym jest c.o. gazowe. W domu był zainstalowany piec z otwartą komorą i były z nim problemy, ponieważ nie miał dostępu powietrza i nie odpalał a jak już odpalił to gasł (tak mówili poprzedni właściciele).
    My postanowiliśmy zakupić nowy kocioł i padło na Vitopend 100w. 24kW.
    Do pieca dołączony jest sterownik salus bezprzewodowy, na którym jest ustawiona temp. 19.6 dzień i 19.0 noc.
    Pierwszy problem to zużycie gazu na poziomie 30m3 na dobę.
    Po wezwaniu serwisu piec został wyregulowany ale to nic nie zmieniło.
    Drugi problem to za nic nie mogę dogrzać pomieszczenia na piętrze o pow. ok. 25m. Grzejnik w nim ma 2 m i jest to Purmo V22.
    Całą instalację odpowietrzyłem na grzejnikach bo jak się okazało było w niej trochę powietrza, ale to nic nie zmieniło.
    Trzeci problem to nie wiem czy jest normalne, że piec pracuje bite 2 godziny aż dogrzeje temp zadana na sterowniku a co zaobserwowałem to piec niby powinien modulować moc. Pytanie, czy da się to jakoś zauważyć, bo u mnie chodzi na max aż osiągnie temp zadana, tak jak mówię na sterowniku, po czym piec się wyłącza.
    Temp na piecu jest wtedy 61-62st. ale już po 5 min. spada do 30-40. a grzejniki stają się zimne po ok. 20-30 min.
    A i jeszcze jedno pytanie. Doczytałem, że sterownik ma ustawienie histerezy 1 lub 0,5 i przy 1 piec powinien się włączyć, gdy temp. spadnie o 0,4t. i wyłączyć, gdy wzrośnie o 0,4.
    Ja mam histerezę ustawiona na 0,5 więc piec powinien się włączyć jak spadnie o 0,2 i wyłączyć jak wzrośnie o 0,2st. a u mnie jest tak. temp. zadana to 19,6st. więc piec włącza się jak spadnie do 19,00st. a wyłącza jak osiągnie 20,00st. lub 20,05st..
    Proszę Was bardzo o jakieś wskazówki co może być nie tak.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

Mod. ROBSON33
    Regulamin 3.1.13. (10.9, 15)
    Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    Proszę poprawić post nie usuwając powyższego wpisu .
  • REKLAMA
  • #2 10493953
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Raczej wszystko OK. Jeśli ludziom spala przy tych mrozach 10-20 m3/h (bud. nowe, ocieplone) to w Twoim przypadku te 30 to niestety nie jest kosmos. Trzeba ocieplić budynek.
  • #3 10497339
    tomaszZ.
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedź. Tak też myślałem. A proszę powiedzieć czy pozostałe moje 2 problemy :) też są w normie tz. sterownik i to że piec pracuje 2 godziny pomimo zagrzania wody do 60-62st. temperatura spada w 5 minut do 30-40st.
  • #4 11653440
    tomaszZ.
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Może ktoś z Panów specjalistów potrafi mi pomóc. Mianowicie jak wcześniej pisałem dom był nie ocieplony, teraz już jest. Zeszłej zimy ogrzewałem dom piecem vitopend 100 ten z wyświetlaczem i ze sterownikiem pokojowym salus i zużycie gazu było na poziomie do 30m na dobę. Po ociepleniu domu zużycie spadło do 18-20 m. Teraz odłączyłem sterownik i grzeję piecem a reguluję termostatami na grzejnikach ponieważ wyczytałem na tym forum że w domkach jednorodzinnych jest bardziej ekonomicznie grzać bez sterownika. Zauważyłem, że zużycie gazu nie zmieniło się wręcz przeciwnie wzrosło do 23-25m. Podczas 1 uruchomienia pieca serwisant pytał jak będę grzał czy ze sterownikiem czy bez i piec chyba ustawił pod sterownik. Grzejniki poustawiałem tak: pozdejmowałem termostaty i ustawiałem kryzę tak, że po włączeniu ogrzewania sprawdzałem czy się równomiernie rozgrzewają i tak też jest. Pytanie moje brzmi: czy po usunięciu sterownika pokojowego trzeba coś ustawiać na piecu czy nie. I pytanie 2 zauważyłem, że niektóre grzejniki teraz nie grzeją całe tylko góra ale myślę że jest to spowodowane tym, że głowice się nie do końca otwierają bo temp. w pomieszczeniu jest ok. i tylko dogrzewa. Proszę powiedzieć czy dobrze myślę. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #5 11653904
    Piotr77777
    Ocena: 266
    A gdzie to wyczytałeś ze grzanie bez sterownika będzie tańsze? chyba nie na elektrodzie.
    W Vitopendzie nie ma opcji aby ustawiać go na grzanie z Salusem lub bez.
  • #6 11654800
    tomaszZ.
    Poziom 10  
    Nie pamiętam na jakim forum o tym czytałem . A w vitopendzie po prostu odłączyłem sterownik pokojowy i połączyłem te 2 przewody razem. Chodzi o to czy jak piec ma ustawioną dużą moc a palnik i tak niby moduluje to czy nie lepiej zjechać z mocą i niech moduluje ale mniejszą moc.( tak mi się wydaje). Po co ma "grzać komin". I stąd moje pytania.
  • #7 11654880
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Sterownik podłącz i daj go do najzimniejszego pomieszczenia. Na kotle zmień maksymalną moc na 15kw, bo tyle ci wystarczy. W pomieszczeniu w którym będzie sterownik ściągnij głowice termostatyczne, a w pozostałych ustaw według potrzeb. Temperatura na kotle taka aby kocioł się nie wyłączał w trakcie dochodzenia do temperatury zadanej w pomieszczeniu, a jednocześnie była jak najniższa. Kocioł ma wyłączyć sterownik.
  • #8 11654907
    tomaszZ.
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź czyli zamontuję sterownik i zostawię tak jak było, a myślałem że taniej wyjdzie bez sterownika.

Dodano po 25 [minuty]:

Przepraszam ale jeszcze jedno mianowicie nie rozumiem tego :"Temperatura na kotle taka aby kocioł się nie wyłączał w trakcie dochodzenia do temperatury zadanej w pomieszczeniu, a jednocześnie była jak najniższa." U mnie jest tak że jak na sterowniku mam ustawione 21 st. to piec chodzi z max mocą do momentu aż sterownik go wyłączy czyli jak na sterowniku jest 21,5st. Piec nie wyłącza się w trakcie "dochodzenia do zadanej temperatury" tylko jak ją osiągnie to wyłącza go sterownik. A temp. na piecu to 60-62 st.
  • #9 11656386
    gersik
    Poziom 33  
    Po to kotły mają palniki modulowane aby same dostosowywały moc do potrzeb. Kocioł włącza się w pierwszej chwili mocą najmniejsza a następnie zwiększa ją do maksymalnej ustawionej mocy. Gdy dojdzie do temperatury ustawionej to zaczyna zmniejszać moc powoli do minimum w zależności od temperatury powrotu i jak osiągnie minimum mocy to powinien pracować jak najdłużej. Z czasem zacznie przegrzewać i temperatura wody zacznie się powoli podnosić (u mnie jest to 5 stopni) i kocioł się wyłączy. I właśnie na chwilę przed tym wyłączeniem powinien sterownik wyłączyć kocioł. Dlatego temperaturę wody w kotle musisz zmieniać w zależności od tem. na zewnątrz. Ja mam od tego pogodówkę z kotłem kondensacyjnym.
  • REKLAMA
  • #10 11658116
    tomaszZ.
    Poziom 10  
    Dzięki, już zrozumiałem. Jedno co udało mi się zaobserwować to to, że serwisant widocznie jak mi mówił że temp. wody powinna być pow. 60st. to się mylił. Bo w takim przypadku mój piec chodził cały czas z max. mocą i dopiero jak nagrzało się w pomieszczeniu to sterownik piec wyłączał. Teraz po tym jak mi napisałeś ustawiłem na piecu do 50st. i jest tak: Piec pracuje z max mocą 10-15 minut po tym czasie palnik się zmniejsza i chodzi na 1 kresce (nie wiem czy dobrze to piszę ale chyba zrozumiesz o co mi chodzi) do momentu aż temp. w pomieszczeniu osiągnie zadaną na sterowniku. Czyli reasumując grzejniki ciepłe a moc palnika mniejsza i o to właśnie mi chodziło teraz tylko sprawdzę po 24godz. jakie jest zużycie gazu. Jeszcze muszę wezwać tego serwisanta (niestety w moim mieście do vismana jest tylko jeden) żeby ograniczył moc kotła do tych 15Kw i powinno chyba zużycie jeszcze spaść :).
    Właśnie o taką poradę mi chodziło. Wielkie dzięki.
  • #11 11658548
    Piotr77777
    ja bym nie ograniczał mocy kotła bo okaże sie ze przy -30 stopniach kocioł nie może dogrzać mieszkania, lub woda użytkowa nie jest wystarczająco gorąca. Reguluj kocioł pokrętłem.
  • REKLAMA
  • #12 11659206
    gersik
    Poziom 33  
    Jeżeli są grzejniki prawidłowo dobrane to zmniejszenie mocy jest wskazane. Ja mam vaillanta i mogę sam zmienić moc kotła w kodach serwisowych kotła. Zmniejszenie mocy na CO nie ma wpływu na CWU
  • #13 11659519
    Piotr77777
    Kodami serwisowymi nie ma wpływu na cwu ale zaworem gazowym juz tak.
  • #14 11659599
    tomaszZ.
    Poziom 10  
    A czy ten kocioł nie ma tak że jak mu serwisant zjedzie z mocą to nie jest to tylko na C.O. bo z tego co wiem to tylko C.O. się ogranicza a woda dalej z max mocą. Poproszę o ostateczną odpowiedź ograniczać moc czy nie. Bo jak nie to nie będę wołał serwisanta.
  • #15 11660145
    gersik
    Poziom 33  
    Przecież ci napisałem,że zmniejszenie mocy na centralne ogrzewanie ( CO) nie ma wpływu na moc kotła potrzebną do ciepłej wody użytkowej ( CWU ). Policz sobie jaką moc potrzebujesz do ogrzania domu i do takiej zmniejsz na kotle.
    A kto tu mówi o zamykaniu gazu?
  • #16 11660290
    tomaszZ.
    Poziom 10  
    ok dzięki. Więc wzywam serwis i niech zmniejsza moc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił piec Viessmann Vitopend 100 o mocy 24 kW do nieocieplonego domu. Zgłasza problemy z wysokim zużyciem gazu (30 m³/dobę) oraz trudnościami w ogrzewaniu pomieszczenia na piętrze. Po ociepleniu budynku zużycie gazu spadło do 18-20 m³, jednak po odłączeniu sterownika Salus, zużycie wzrosło do 23-25 m³. Użytkownik zastanawia się nad optymalizacją ustawień pieca, w tym nad zmniejszeniem mocy kotła. Otrzymuje porady dotyczące ustawień temperatury oraz sposobu regulacji mocy, a także wskazówki dotyczące podłączenia sterownika w najzimniejszym pomieszczeniu. Wskazano, że zmniejszenie mocy kotła na CO nie wpływa na moc potrzebną do CWU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA