logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[MATLAB] alfabet Morse'a. Procedura rozpoznawania znaków.

Ilidan18 04 Lut 2012 11:48 1515 1
REKLAMA
  • #1 10493005
    Ilidan18
    Poziom 9  
    Witam, jestem dość początkujący w matlabie, a dostałem poniższe zadanie do zrobienia:

Opracowac procedure rozpoznawania znaków Morse’a w nagraniu radioamatorskim. Wziac
    pod uwage zmiennosc energii sygnału w czasie. Rozpoznawanie powinno byc poprzedzone
    oszacowaniem czasu trwania kropki i kreski oraz czasem przerwy miedzy znakami. Algorytm
    powinien rozpoznawac kropki, kreski i przerwy, a nastepnie dopasowywac otrzymane wzory
    do systemu kodowania Morse’a. Zweryfikowac skutecznosc techniki dla wybranych nagran
    (moga pochodzic z programu generujacego kod Morse’a z wprowadzonego tekstu).

Niestety nie wiem jak się za to do końca zabrać, nie posiadam takiego nagrania amatorskiego, ale wiem że można je wygenerować z programu, czy mógłby ktoś troszke pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 10493412
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Ilidan18 napisał:
    Witam, jestem dość początkujący w matlabie, a dostałem poniższe zadanie do zrobienia:

Opracowac procedure rozpoznawania znaków Morse’a w nagraniu radioamatorskim. Wziac
    pod uwage zmiennosc energii sygnału w czasie. Rozpoznawanie powinno byc poprzedzone
    oszacowaniem czasu trwania kropki i kreski oraz czasem przerwy miedzy znakami. Algorytm
    powinien rozpoznawac kropki, kreski i przerwy, a nastepnie dopasowywac otrzymane wzory
    do systemu kodowania Morse’a. Zweryfikowac skutecznosc techniki dla wybranych nagran
    (moga pochodzic z programu generujacego kod Morse’a z wprowadzonego tekstu).

Niestety nie wiem jak się za to do końca zabrać, nie posiadam takiego nagrania amatorskiego, ale wiem że można je wygenerować z programu, czy mógłby ktoś troszke pomóc?

Kolego, coś mi się wydaje, że nie dasz rady napisać tego programu skoro nie potrafisz nawet zdobyć przykładowego kodu Morse'a do testów. Jeśli chcesz uzyskać pomoc musisz przedstawić próby samodzielnego rozwiązania zadania.

Tu masz program generujący z tekstu kod Morse'a na przykład w postaci pliku wave.
    Załączniki:
    • Mors.zip (469.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA