logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 z trudem odpala przy niskich temp. gasnie podczas jazdy

afka1282 07 Lut 2012 21:04 3261 8
REKLAMA
  • #1 10511097
    afka1282
    Poziom 2  
    Mam Audi A3 2001 rok każdej zimy odpalało bez najmniejszych problemów za pierwszym razem przy -30 aż do tej zimy. Problem zaczął się jak zatankowałam ją na BP (Ultimate) rano odpaliła z "zająknięciem" (było ok -18) a następnie po drodze do pracy zgasła i już nie dało jej się odpalić. Auto sholowałam do garażu do 17tej odmarzło opaliło bez najmniejszego problemu dotankowałam drugie tyle innej ropy (Gold). Na drugi dzień odpaliła z trudem po drodze zgasła mi ze 2 razy z trudem odpaliła kolejnego dnia po odpaleniu dolałam jej 2l benzyny i dotankowałam ropą po zagrzaniu silnika auto smigało bez zarzutów jednak po nocy znowu umarło. Dziś zaprowadziłam je do garażu ale nie wiem gdzie szukać przyczyny. To że przy kręceniu nie może załapać wygląda jakby zasysało powietrze zamiast paliwa. Czy to może być zapchany filtr paliwa ? Czy wymiana pomoże ? W czwartek zamierzam wymienić filtr do tego czasu jeżdze autobusem ;/ Co obstawiacie ? Czy jeśli słychać że świece się wyłączyły (pstryknięcie po zgaszeniu lampki od świec) to są ok czy mimo to trzeba je sprawdzić?? Proszę o pomoc nie chce zostawiac jej u nieznajomych mechanikow bo ostatnio rok temu stracilam oslone pod silnikiem jak zostawialam ja u mechanika. Nie znam tu nikogo i jestem sama z tym problemem :(( acha wymienilam tez akumulator jakies 2 tygodnie temu wiec na bank jest sprawny. W piatek musze miec sprawne auto boje sie jechac gdzies dalej bo jak zgasnie mi w lesie to zamarzne :D
  • REKLAMA
  • #2 10511382
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 272
    Być może pierwsze paliwo było "chrzczone". Woda (może nawet w postaci kryształków lodu) dostała się do filtra i go blokowała, dlatego mógł gasnąć podczas jazdy (widziałem już takie przypadki). Jeśli masz rozbieralny filtr to go zdemontuj i zajrzyj do środka. Ewentualnie jeśli nie dasz rady go rozebrać, a sam filtr nie jest drogi, to na Twoim miejscu bym go wymienił.
  • REKLAMA
  • #3 10511660
    afka1282
    Poziom 2  
    Filtr juz jest kupiony wiec na pewno zostanie wymieniony ale w baku nadal jest 1/4 Ultimate i 1/4 Golda i 2 litry benzyny :) nie wiem co z tym wszystkim zrobic nie chcialabym zeby sie okazalo ze za chwile bedzie to samo. Dzis temp. byla troche wyzsza a mianowicie -8 z trudem odpalil tzn pomoc drogowa mi go odpalila :D bo ja mialam obawy ze od tego krecenia zepsuje rozrusznik to wezwalam lawete. Po drodze nie gasl zagrzal sie prawidlowo (przejechalam jakies 10km). Myslisz ze to ze tak ledwie odpalil moze byc wina tego filtra, jesli wytracila sie parafina to raczej nie ustapi ? Naczytalam sie troche na forach i boje sie zeby nie bylo to cos powaznego.
  • #4 10512888
    pawel-jwe
    Poziom 30  
    Ocena: 272
    Jak będziesz zmieniać filtr to można przy okazji, spuścić paliwo z baku i zalać bak nowym paliwem. A to co spuścisz (jeśli nie będzie totalnym syfem) odsprzedaj komuś kto ma starego prostego diesla (albo komuś na starej ciężarówce).
  • REKLAMA
  • #5 10513048
    slider2002
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    ja bym paliwa nie spuszczał. na twoim miejscu zaprowdziłbym samochod do cielego garazu zeby rozmarzl., potem wymiana filtra paliwa, dolanie do baku jakies srodka wiązącego wode ( benzyna nie rozpuszcza wody) ewentualnie z pol litra denaturatu. jak najszybciej wyjzdzic to paliwo do dna i zatankowac porzadnego diesla na porzadnej stacji.
  • #6 10513120
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    slider2002 napisał:
    zatankowac porzadnego diesla na porzadnej stacji

Czyli otworzyć własną, albo jechać za granicę, nawet wschodnią.
  • #7 10513216
    radzio1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Proponuje zobaczyć czy nie ciągnie lewego powietrza, miałem podobną sytuacje w audi b4, rano odpalał a po ruszeniu gasł, wymieniłem przewody gumowe co idą od filtra do pompy. Okazało się że jak było około -15 stopni paliwo gęstniało na tyle że zasysane było powietrze na łączeniach przewodów, po odpaleniu było widać pęcherzyki powietrza w przewodach.
  • #8 10514463
    afka1282
    Poziom 2  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi, wymienię ten filtr w piątek czeka mnie 300km więc może uda mi się pozbyć tego paliwa, jeśli odpali :) Sprawdzę też świece czy są ok. Co do wody w ropie to masz rację nie odparuje pewnie. To gaśnięcie tak właśnie wyglądało jakby zaciągał powietrze zamiast paliwa albo jest tak jak piszesz albo filtr jest zapchany. Wczoraj jak przy -8 odpalił z trudem to nie gasł przez całą trasę (10km) było ok. Jak nie pomoże filtr i świece będę sprawdzac przewody .... grrrrrr póki co autobus :(
  • REKLAMA
  • #9 10525316
    afka1282
    Poziom 2  
    Wszystko jasne! Jedna swieca przepalona, a na filtrze paliwa brak bylo zawleczki przez co pod uszczelki zaczelo wchodzic powietrze.
    Po wymianie filtra, swiecy i zalozeniu zaslepki rano -16 zapalil jak w lecie!!!
    Dzieki za wszystkie informacje - temat uwazam za zamkniety :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Audi A3 z 2001 roku zgłosił problemy z uruchamianiem pojazdu w niskich temperaturach, szczególnie po zatankowaniu paliwa BP (Ultimate). Po kilku próbach odpalenia, auto gasło podczas jazdy, co sugerowało problemy z zaciąganiem powietrza lub zapchanym filtrem paliwa. Użytkownik wymienił filtr paliwa oraz sprawdził świece zapłonowe, co ostatecznie rozwiązało problem. Po wymianie, auto odpaliło bez problemów nawet w -16°C. W dyskusji poruszono również kwestie związane z wodą w paliwie oraz gęstnieniem paliwa w niskich temperaturach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA