logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio 500 - ładowarka nie ładuje poprawnie, co wymienić?

gibalohio 08 Lut 2012 21:07 2127 7
REKLAMA
  • #1 10515953
    gibalohio
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    Witam, mam navi Mio 500 2 sztuki. Jedna z ładowarek nie ma mocy ładować nawigacji tz: ładowarka ładuje gdy nawigacja jest wyłączona. Bez ładowarki nawigacja na ful naładowana chodzi jakieś 20-30 minut. Gdy podepnę ładowarkę do na ful naładowanej nawigacji ten czas wydłuża się do około 2 godzin po czym zdycha. Tak jakby ładowarka dawała za mało prądu ładowania. Nadmienie że napewno jest to wina ładowarki ponieważ na drugiej ładowarce jest wszystko ok. Pytanie co powinienem wymienić w ładowarce aby wszystko wróciło do normy?
  • REKLAMA
  • #2 10515985
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Ładowarki obie oryginalne? Od razu widać, że jedna z ładowarek nie posiada odpowiedniej wydajności, lub pod wpływem obciążenia nagrzewa się i wyłącza.
  • REKLAMA
  • #3 10516029
    gibalohio
    Poziom 15  
    Tak oby dwie ładowarki oryginalne. Oby dwa zestawy sklepowe. Nie grzebano przy żadnej. Żadnych napraw, żadnych odblokowań.

Dodano po 7 [minuty]:

Aaaa. ładowarka się nie przegrzewa poprostu stan baterii jest coraz mniejszy i tak aż do zera.
  • REKLAMA
  • #4 10517914
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Weź łaskawie miernik w łapki i pomierz prądy pobierane na urządzeniu.
    To jest forum techniczne, a nie wróżbiarskie.
  • REKLAMA
  • #5 10520583
    gibalohio
    Poziom 15  
    Navi pobiera mi tak średnio na połowie bateri około 250 mA do 320 mA w zależności czy bawie się w mięcyczasie na ekranie czy nie. Najwięcej mi pobrało przy włączeniu jak przeładował się ekran z dziennego na nocny i szukał w tym czasie satelity wzioła około 405 mA. To był maks co pobiera, bezwzględu na to co robiłem. W miarę naładowania baterii pobór spadał nawet do 120mA. Na ładowarce pisze 1A więc pez problemu powinna wystarczyć na obsługę urządzenia i ładowanie a nie starcza. Co może być tego powodem?

Popraw błędy. marek216
  • #6 10522347
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Pomiary wykonywałeś na ładowarce z którą masz problem czy na innym zasilaczu ?
  • #7 10529753
    gibalohio
    Poziom 15  
    Pomiarów dokonywałem na zepsutej ładowarce. Z tym że do naładowania by zmierzyć ile bierze przy corac pełniejszym naładowaniu baterii używałem drugiej dobrej ładowarki.
  • #8 13851154
    gibalohio
    Poziom 15  
    Witam problemem była połamana żyła zasilania tz: żyła zasilania składa się z kilkunastu cieniutkich drucików większość z nich była połamana ,brak kontaktu. Z całości może ze dwa druciki były dobre co spowodowało zbyt małe dostarczanie amperażu. Po obrobieniu żyły na nowo i przylutowaniu wszystkich drucików problem został rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwie nawigacje Mio 500, z których jedna ładowarka nie działa poprawnie. Ładowarka ładuje nawigację tylko gdy jest wyłączona, a po naładowaniu bateria wystarcza na 20-30 minut. Po podłączeniu do ładowarki czas pracy wydłuża się do około 2 godzin. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w ładowarce, ponieważ druga ładowarka działa bez zarzutu. W odpowiedziach zasugerowano pomiar prądu pobieranego przez urządzenie oraz sprawdzenie stanu żyły zasilania. Ostatecznie okazało się, że problemem była uszkodzona żyła zasilania, co prowadziło do niewystarczającego dostarczania prądu. Po naprawie żyły problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA