Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Głośniki 2.1 podłączone do laptopa - subwoofer nie działa

pein99 09 Lut 2012 13:42 13511 29
  • #1 09 Lut 2012 13:42
    pein99
    Poziom 10  

    Witam

    Mam głośniki Modecom mc-2150 (rebrandy microlab fc-530). Po podłączeniu do laptopa ze zintegrowaną kartą dźwiękową, satelitki grają, a subwoofer niestety nie działa. Słychać jakieś tam ciche buczenie, ale to głośniki dają bas. Po podłączeniu do komputera stacjonarnego kolegi, wszystko działa tak jak powinno.

    Podłączenie głośników jest zatem prawidłowe, a wygląda tak: satelitki i subwoofer do wzmacniacza(który był w zestawie) i z wzmacniacza kabel minijack(obustronny) do wejścia słuchawkowego w laptopie.

    W ustawieniach karty dźwiękowej mam zaznaczone Stereo i nie mogę tego zmienić nigdzie. Przeinstalowałem k-lite codec pack i ustawiłem podczas instalacji na 2.1.
    Sterowniki karty dźwiękowej mam najnowsze (testowałem też na starszych).

    karta dźwiękowa: realtek hd
    model laptopa: asus k53sv

    edit: Dodałem screena z panelu sterowania i z menedżera realtek

    Głośniki 2.1 podłączone do laptopa - subwoofer nie działa

    1 29
  • #2 09 Lut 2012 19:43
    rossa
    Poziom 17  

    zmiana w panelu sterowania nic nie da, gdyż to w subwooferze razem ze wzmacniaczem jest zwrotnica, która dzieli dźwięk na tony niskie i wysokie. sprawdź u kolegi czy wszystko działa, zmieniając ustawienia karty dźwiękowej na stereo.

    0
  • #3 09 Lut 2012 19:58
    pein99
    Poziom 10  

    Nie mam teraz za bardzo jak. Rozważ dwa przypadki, jeśli działa i jeśli nie działa. Ale chyba tam się nie da nawet ustawić 2.1, tylko 2.0, 4.0, 5.1.. itp Tak gdzies widziałem na forum.

    0
  • #4 09 Lut 2012 20:55
    rossa
    Poziom 17  

    Gra=wina twojego kompa
    nie gra= nie wiem, poza tym ta opcja wydaje mi się nielogiczna.

    1
  • #5 09 Lut 2012 21:13
    pein99
    Poziom 10  

    No ja wiem, że wina mojego kompa, tylko czego dokładniej? sterowniki ? kodeki? Nie mam pojęcia o co chodzi.

    0
  • #6 09 Lut 2012 21:23
    majdan99
    Poziom 10  

    Jaką masz kartę dźwiękową? Ile kabli jack wychodzi od wzmacniacza?

    0
  • #7 09 Lut 2012 21:59
    pein99
    Poziom 10  

    No karta zintegrowana, jej nazwa to chyba realtek hd. Jeśli nie, to możesz jakoś sprawdzić przez model laptopa (asus k53sv). Do wzamacniacza wchodzą 3 kable RCA (lewy/prawy głośnik i subwoofer).

    0
  • #8 09 Lut 2012 22:01
    majdan99
    Poziom 10  

    Do subwoofera 3 rca a do laptopa 1 jack tak?

    0
  • #9 09 Lut 2012 22:03
    rossa
    Poziom 17  

    Kartę możesz sprawdzić w evereście, a poza tym to na pewno nie wina kodeków, więc pozostają sterowniki. Radzę poszukać innych, starszych sterowników w necie. To może pomóc.

    Regulamin p.3.1.13. Proszę poprawić niechlujną pisownię! [P.]

    0
  • #10 09 Lut 2012 22:06
    pein99
    Poziom 10  

    @majdan99
    czytaj! do wzmacniacza 3 rca i z wzmacniacza minijack do laptopa.

    @rossa
    Próbowałem starsze, ale spróbuję jeszcze starsze(jeśli znajde). Everest nie pokazywał mojej karty dźwiękowej jesli dobrze pamietam.
    CPU-Z wyświetla płytę główną: ASUStek Computer Inc.

    0
  • #11 09 Lut 2012 22:11
    majdan99
    Poziom 10  

    Czytam ciągle... Prawdopodobnie wina sterwoników.. Spróbuj podłączyć jakieś inne urządzenie typu telefon lub mp3/mp4. Może być tak ,że jack jest 3sygnałowy a gniazdo w karcie 2 sygnałowe i nie obejmuje 1 sygnału(subwoofera) w tym przypadku.

    0
  • #12 09 Lut 2012 22:19
    pein99
    Poziom 10  

    No ten kabel jest mój, nie było go przy głosnikach. Po podłączeniu do telefonu chyba też nie działa. No ale jak mówiłem, u kolegi działa.

    0
  • #13 09 Lut 2012 22:53
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Sprawdź czy kabel jest w porządku. Posprawdzaj przeloty, poszukaj zwarć, złamań.

    majdan99 napisał:
    Może być tak ,że jack jest 3sygnałowy a gniazdo w karcie 2 sygnałowe i nie obejmuje 1 sygnału(subwoofera) w tym przypadku.
    Jakoś mi się nie wydaje.
    majdan99 napisał:
    Czytam ciągle... Prawdopodobnie wina sterwoników
    Nie jestem ekspertem od informatyki, ale powiedz Ty mi, jakim cudem może być to wina sterowników, skoro bas jest w satelitach, a subwoofer milczy ? Jeśli jest to podłączone do wyjścia stereo, to sterowniki mają się nijak to tego. Usterki, należy szukać od wyjścia do przetworników.
    pein99 napisał:
    No ale jak mówiłem, u kolegi działa.
    To nie jest warunkiem wystarczającym do stwierdzenia sprawności. Jeśli jest uszkodzony, mógł się "ułożyć" w trakcie transportu.

    0
  • #14 09 Lut 2012 23:05
    pein99
    Poziom 10  

    Spróbuję kupić jutro nowy kabel minijack. To chyba wydatek kilku zł.

    Cytat:
    To nie jest warunkiem wystarczającym do stwierdzenia sprawności. Jeśli jest uszkodzony, mógł się "ułożyć" w trakcie transportu.

    Tylko, że transportu jako takiego nie było. Kolega mieszka w pokoju obok. Teraz go nie ma, więc nie mam jak sprawdzić. Testowałem na laptopie innego kolegi i miał to samo co ja. Też ma realtek hd i nie może zmienić ustawienia ze stereo na nic innego.

    0
  • #15 09 Lut 2012 23:18
    majdan99
    Poziom 10  

    No i samo przez się mówi ,że jest to wina karty dźwiękowej lub sterowników. Komputer kolegi pewnie ma rozbudowaną kartę dźwiękową typu 5.1,7.1 a Ty w laptopie masz najzwyklejszą kartę która ma tylko 1 wyjsćie...

    0
  • #16 09 Lut 2012 23:34
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    majdan99 napisał:
    No i samo przez się mówi ,że jest to wina karty dźwiękowej lub sterowników.
    Jeszcze raz się pytam. Co to ma do rzeczy ? Wyjście stereo, to wyjście stereo. Nie ma znaczenia jaka to karta, zawsze sygnał będzie, mniej więcej, taki sam. Nie wiem, może ja się nie znam, ja się analogowym sprzętem zajmuję. Ja w tranzystorach siedzę...
    Z tego co autor pisze połączenie wygląda tak. Kablem mini jack - mini jack to wzmacniacza. Od wzmacniacza przewodami RCA do satelitów i subwoofera. Ja nie widzę tutaj miejsca, gdzie może być winna karta czy też sterowniki.

    Jeśli na satelitach Kolega słyszy dolne częstotliwości, to coś jest nie tak z filtracją. Może kable są uszkodzone. Ciężko stwierdzić.

    0
  • #17 09 Lut 2012 23:48
    pein99
    Poziom 10  

    U kolegi, gdzie działa subwoofer, podłączyłem też minijack - minijack. Ma zintegrowaną kartę.

    @telecaster1951
    czyli mówisz, że kable pomiędzy wzmacniaczem a głośnikami są zepsute, czy ten minijack - minijack ?

    0
  • #18 09 Lut 2012 23:56
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Ciężko jest to stwierdzić. Możliwe że kabel wejściowy, możliwe że kabel od subwoofera, a możliwe że gniazda nie stykają. Generalnie wygląda to na problemy z połączeniem. Spróbuj poruszać tym wszystkim gdy gra muzyka.

    0
  • #19 10 Lut 2012 00:35
    pein99
    Poziom 10  

    Ruszałem, niestety nic to nie zmienia. Jak podłącze kabel od subwoofera, to do głośników dochodzi bas i tyle. Subwoofer też chyba coś tam działa, ale ledwo go słychać. Nawet na maksymalnym podgłośnieniu basów. Tak jak pisałem wcześniej, kupię nowy kabel mini jack jutro. Jakaś szansa na to, że to coś zmieni jest?

    1
  • #20 10 Lut 2012 20:50
    pein99
    Poziom 10  

    Kupiłem nowy kabel minijack i niestety nic się nie zmieniło :/

    0
  • #21 11 Lut 2012 12:42
    Volumne
    Poziom 9  

    Sterownik masz zły.Ja mam ten sam Realtak Hd i musiałem pozmieniać w opcjach i teraz działa bardzo dobrze .Tylko ,że ja mam Logitechh

    0
  • #22 11 Lut 2012 12:55
    pein99
    Poziom 10  

    I co zmieniałeś w tych opcjach?

    0
  • #23 11 Lut 2012 12:58
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Jeżeli autor nie kręci i ma podłączone to tak jak mówi, to nie może być mowy o sterownikach. Jeśli jakiś program, nie odcina niskich częstotliwości i jeśli je słychać z kolumn, to tak zapewne jest, to wina musi leżeć po stronie sprzętu grającego.
    Proponuję ściągnąć generator sygnału i testować częstotliwości od 30Hz w górę.

    0
  • #24 11 Lut 2012 13:06
    pein99
    Poziom 10  

    Cytat:
    Jeżeli autor nie kręci i ma podłączone to tak jak mówi, to nie może być mowy o sterownikach

    No tak mam.

    Cytat:
    Jeśli jakiś program, nie odcina niskich częstotliwości i jeśli je słychać z kolumn, to tak zapewne jest, to wina musi leżeć po stronie sprzętu grającego.

    nie do końca rozumiem to zdanie..

    Cytat:
    Proponuję ściągnąć generator sygnału i testować częstotliwości od 30Hz w górę.

    Mógłbyś polecić jakiś ? albo podać link, bo ściągnąłem Function generator i błąd przy włączaniu (coś tam activex..)

    0
  • #25 11 Lut 2012 13:12
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    pein99 napisał:
    nie do końca rozumiem to zdanie..
    Krótko mówiąc. Jedyną winą ze strony komputera, może być ewentualne odcięcie niskich częstotliwości. Jeżeli nic takiego nie ma a podłączone to jest, zwykłym mini-jack'iem stereo, to nie ma możliwości, aby komputer wpływał na pracę sprzętu grającego.
    pein99 napisał:
    Mógłbyś polecić jakiś ?
    Choćby i WinISD. On ma wbudowany generator.

    0
  • #26 11 Lut 2012 13:18
    pein99
    Poziom 10  

    No włączyłem ten signal generator; frequency od 30 do 10 000
    Dałem start i czekam. Nie wiem czy jakiś raport mi się pojawi czy co? :P

    0
  • #27 11 Lut 2012 13:24
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    pein99 napisał:
    Dałem start i czekam. Nie wiem czy jakiś raport mi się pojawi czy co? :P
    Ehhh. To jest tylko generator. Włącz sobie 30 Hz i słuchaj czy słychać z głośników...

    0
  • #29 11 Lut 2012 14:48
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Subwoofer jak rozumiem milczy.
    Jeśli to 30 Hz, dochodzi do głośników, to sterowniki raczej nie mają nic do tego, gdyż filtracja i podział sygnału na kolumienki i subwoofer, zachodzi we wzmacniaczu. Szukaj usterki właśnie tam. Może gniazda są uszkodzone.

    0
  • #30 11 Lut 2012 15:10
    pein99
    Poziom 10  

    To dlaczego u kolegi na komputerze działa?
    Poza tym głośniki są nowe. Wzmacniacz też.

    0