logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP m1522n - drukarka przestaje drukować po sieci, działa przez USB

FoxTech 09 Lut 2012 20:21 2073 11
REKLAMA
  • #1 10520559
    FoxTech
    Poziom 20  
    Ocena: 67
    Problem dotyczy drukarki hp m1522n, objawy są następujące: drukarka jest podłączona przez sieć, adres IP przypisane na stałe. Drukarka działała bezproblemowo przez okres ponad roku w niezmienionej konfiguracji. Nagle przestała drukować, odpowiada na pingi. w ustawieniach sterownika adres IP poprawny. po podłączeniu kablem USB zaczyna drukować. Odinstalowałem sterowniki, zainstalowałem ponownie - zaczeła działać po sieci, wszystko OK, na drugi dzień znowu przestała drukować po sieci objawy jak poprzednio, ponownie zainstalowałem sterowniki, sytuacja powtórzyła się już czterokrotnie w ciągu trzech dni. Jak sobie z nią poradzić?

----------------------------------
    Drukarka współpracuje z systemem Windows XP
  • REKLAMA
  • #2 10521074
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Uszkodzony formatter (elektronika). Do wymiany lub naprawy. Typowa sprawa w tej serii.
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #3 10521316
    FoxTech
    Poziom 20  
    Ale z drugiego komputera mogę na niej drukować (w czasie kiedy na pierwszym mam problemy ze sterownikami).
  • #4 10522011
    djswirek
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    FoxTech napisał:
    Ale z drugiego komputera mogę na niej drukować (w czasie kiedy na pierwszym mam problemy ze sterownikami).

Jaki OS? Może wskakuje w tryb offline wtedy musisz ja otworzyć i odhaczyć pozycje "użyj drukarki w trybie offline"
  • #5 10522540
    endriuf
    Spec od drukarek
    Ocena: 1529
    Sprawdź IP drukarki i ustawienia portu. Jeśli wyłączają sprzęt na noc to rano może dostawać nowy IP a port w komputerze masz na inny. No chyba, że masz ręcznie ustawiony. Ew. jest problem z formaterem i gubi ustawienia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 10526794
    djswirek
    Poziom 21  
    Ocena: 93
    endriuf napisał:
    Sprawdź IP drukarki i ustawienia portu. Jeśli wyłączają sprzęt na noc to rano może dostawać nowy IP a port w komputerze masz na inny. No chyba, że masz ręcznie ustawiony. Ew. jest problem z formaterem i gubi ustawienia.

Autor tematu w pierwszym poście napisał, że ma na stałe IP ustawione.
  • #7 10526815
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    FoxTech napisał:
    Wniosek: Z drukarką jest wszystko w porządku.
    Jakie systemy na komputerach? Jeżeli na niedziałającym jest Win7, to pretensja do Microsoftu :D .
  • #8 10526839
    FoxTech
    Poziom 20  
    Na wszystkich komputerach mam zainstalowany system Windows XP. Dzisiaj nie sprawiała problemów.
  • REKLAMA
  • #9 10526865
    rys57
    Moderator
    FoxTech napisał:
    Dzisiaj nie sprawiała problemów.
    To w czym jeszcze możemy pomóc?
    Adresy w komputerach też ustawione, czy automat?
  • #10 10526885
    FoxTech
    Poziom 20  
    rys57 napisał:
    Adresy w komputerach też ustawione, czy automat?

DHCP z adresami IP przypisanymi do MACów.
  • #11 10526897
    rys57
    Moderator
    Zrobiłbym próbę. Wyłącz DHCP. Ustaw adresy na sztywno.
  • #12 10529114
    FoxTech
    Poziom 20  
    Jeżeli usterka się powtórzy spróbuję przeprowadzić taki eksperyment, jednak było by to dość problematyczne w sieci pracuje blisko 100 komputerów i nie bardzo mogę sobie pozwolić na wyłączenie DHCP, jedyne co mogę zrobić to ustawić w Windowsie adres IP na sztywno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP m1522n, która przestała drukować przez sieć, mimo że działa przez USB. Drukarka miała stałe przypisane IP i działała bez problemów przez ponad rok. Po reinstalacji sterowników problem na chwilę ustępuje, ale po dniu znów się powtarza. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień IP, portów oraz trybu offline. Wskazują również na możliwość uszkodzenia formatera, który może gubić ustawienia. Użytkownik potwierdza, że DHCP jest włączone, ale rozważa ustawienie IP na sztywno, co może być problematyczne w sieci z dużą liczbą komputerów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA