logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Laserjet P1505n - Drukarki nie drukują po sieci, tylko USB. Co robić?

tadik1 07 Gru 2018 10:22 1515 4
REKLAMA
  • #1 17610260
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Trafiły do mnie dwie drukarki HP Laserjet P1505n. Obie pracowały w tej samej firmie w sieci ze statycznym IP. U mnie miały pracować w sieci z DHCP, więc zrobiłem cold reset i podłączyłem drukarki do routera. Bez problemu pobrały IP i zainstalowały się na komputerze. Problem w tym, że przy próbie wydruku nic się nie dzieje, drukarki nie drukują. Jeżeli podłączę drukarki kablem USB, drukują bez problemu. Drukarki resetowałem przyciskając zielony guzik przy włączaniu drukarki. Może macie jakiś pomysł, co może blokować wydruki po sieci.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #2 17610269
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    sprawdź przez przeglądarkę , czy drukarka jest widoczna dla komputera,
    następnie sprawdź komendę PING,
    następnie w sterowniku zakładkę PORTY , na jakim porcie aktualnie jest zainstalowana drukarka ,
    jeżeli jest to port WSD , zmień na adres IP - TCP/IP czyli ten adres który pobrała z routera
  • REKLAMA
  • #3 17610324
    tadik1

Poziom 15  
    Sprawdzałem przeglądarkę, drukarka jest online. Pingi przechodzą. Adres IP - TCP/IP. Wszystko jak należy, ale nie drukuje.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #4 17610382
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    * zainstaluj dedykowany sterownik do kompa
    ze strony producenta,

* wykonaj restart routera lub switcha

* przepnij kabel w inny port na routerze

*czy podczas zapuszczonego wydruku , mignie jakaś dioda ale na panelu drukarki i potem cisza , czy w ogóle nie ma reakcji ?

*podepnij się do drukarki po lanie P2P na kablu RJ45 , z pominięciem, routera lub switcha , może coś blokuje na portach w urządzeniach sieciowych ,
  • #5 17610421
    tadik1

Poziom 15  
    Kolego pcunit, dziękuję Ci za zainteresowanie i pomoc. Niestety te wszystkie czynności już wykonałem wcześniej. Jak już pisałem mam dwie takie drukarki a cztery kolejne trafiły do mojego kolegi. Z wszystkimi jest ten sam problem. Co znalazłem. Po resecie drukarki mają ustawione DHCP, ale z poziomu przeglądarki nie mogę wprowadzić żadnych zmian w ustawieniach. W zakładce password jest zapisane hasło administratora, którego nie mogę usunąć. To jest prawdopodobnie przyczyna blokowania wydruków. Potrzebny jest sposób całkowitego resetu ustawień drukarki.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
REKLAMA