Witam.
Mam mały problem. Mianowicie zainstalowałem sobie bazę danych MySQL na swoim VPS. Wszystko pięknie działa ale nie wiem jak przeglądać tą bazę przez Navicata. Gdy uzupełniam dane w Navicacie i daje connect pisze mi 2003 - Can't connect to MySQL server on 'IP_VPS' (10061). Jedynie do MySQLa mogę wejść przez putty logując się: mysql -u root -p i dopiero tam mogę zobaczyć jakie mam bazy tabele itp. głownie chodzi o to CO ZROBIĆ ABYM MÓGŁ PRZEGLĄDAĆ PRZEZ NAVICATA.
System Linux wersja Debian
Wersja MySQLa Server version: 5.0.51a-24+lenny5 (Debian)
Może trzeba coś zmienić w /etc/mysql/my.cfn albo wpisać gdzieś mój adres IP odblokować go albo coś. Problem nie wiem co edytować.
Próbowałem robić nowego użytkownika tam przez komendę:
CREATE USER 'asdf'@'%' IDENTIFIED BY 'moje_hasło';
później spr. jeszcze dodać moje ip
CREATE USER 'asdf'@'moje_ip' IDENTIFIED BY 'moje_hasło';
dodałem mu również uprawnienia:
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'asdf'@'%' WITH GRANT OPTION;
Bardzo proszę o odpowiedź.
Mam mały problem. Mianowicie zainstalowałem sobie bazę danych MySQL na swoim VPS. Wszystko pięknie działa ale nie wiem jak przeglądać tą bazę przez Navicata. Gdy uzupełniam dane w Navicacie i daje connect pisze mi 2003 - Can't connect to MySQL server on 'IP_VPS' (10061). Jedynie do MySQLa mogę wejść przez putty logując się: mysql -u root -p i dopiero tam mogę zobaczyć jakie mam bazy tabele itp. głownie chodzi o to CO ZROBIĆ ABYM MÓGŁ PRZEGLĄDAĆ PRZEZ NAVICATA.
System Linux wersja Debian
Wersja MySQLa Server version: 5.0.51a-24+lenny5 (Debian)
Może trzeba coś zmienić w /etc/mysql/my.cfn albo wpisać gdzieś mój adres IP odblokować go albo coś. Problem nie wiem co edytować.
Próbowałem robić nowego użytkownika tam przez komendę:
CREATE USER 'asdf'@'%' IDENTIFIED BY 'moje_hasło';
później spr. jeszcze dodać moje ip
CREATE USER 'asdf'@'moje_ip' IDENTIFIED BY 'moje_hasło';
dodałem mu również uprawnienia:
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'asdf'@'%' WITH GRANT OPTION;
Bardzo proszę o odpowiedź.