logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć się z MySQL na Debianie przez Navicat? Błąd 2003 (10061)

gricha77 12 Lut 2012 23:15 1333 2
REKLAMA
  • #1 10537786
    gricha77
    Poziom 2  
    Witam.

Mam mały problem. Mianowicie zainstalowałem sobie bazę danych MySQL na swoim VPS. Wszystko pięknie działa ale nie wiem jak przeglądać tą bazę przez Navicata. Gdy uzupełniam dane w Navicacie i daje connect pisze mi 2003 - Can't connect to MySQL server on 'IP_VPS' (10061). Jedynie do MySQLa mogę wejść przez putty logując się: mysql -u root -p i dopiero tam mogę zobaczyć jakie mam bazy tabele itp. głownie chodzi o to CO ZROBIĆ ABYM MÓGŁ PRZEGLĄDAĆ PRZEZ NAVICATA.
    System Linux wersja Debian
    Wersja MySQLa Server version: 5.0.51a-24+lenny5 (Debian)

Może trzeba coś zmienić w /etc/mysql/my.cfn albo wpisać gdzieś mój adres IP odblokować go albo coś. Problem nie wiem co edytować.
    Próbowałem robić nowego użytkownika tam przez komendę:
    CREATE USER 'asdf'@'%' IDENTIFIED BY 'moje_hasło';
    później spr. jeszcze dodać moje ip
    CREATE USER 'asdf'@'moje_ip' IDENTIFIED BY 'moje_hasło';
    dodałem mu również uprawnienia:
    GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'asdf'@'%' WITH GRANT OPTION;

Bardzo proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10565837
    mazdac
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    IMO wina leży albo w konfiguracji bazy - tylko localhost albo w konfiguracji firewalla. Skup się na na /etc/mysql/my.cfn i czy baza ma wyjście na świat (możesz przeskanować host nmapem).

PS.
    Bind-address
  • #3 10567523
    gricha77
    Poziom 2  
    Wielkie dzięki.

Dzięki tobie znalazłem rozwiązanie. Problem rzeczywiście leżał w my.cfn i dokladnie tam gdzie mówiłeś bind-address. Trzeba było zmienić w /etc/mysql/my.cfn

z
    bind-address = 127.0.0.1

na
    bind-address = IP_MOJEGO_VPS

Pozdrawiam. Sprawa rozwiązana.
REKLAMA