logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte GA-7VRXP ver. 2.0 - Jak naprawić źle wgrany BIOS i brak reakcji DualBios?

hlw 26 Gru 2004 12:19 1523 11
REKLAMA
  • #1 1087469
    hlw
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam otóż mam problem bo źle wgrałem bios i płytka niewstaje, niewiem czemu DualBios się nie włącza. Przeszukałem forum ale nieznalazłem odpowiedzi i takiego wątku. Płyta nie wydaje żadnych dzwięków, flop niestartuje, ekran ciemny. Acha Bios mam na stałe wlutowany do płytki także z programatorem raczej niewyjdzie. Proszę o pomoc
    Pozdrawiam Karol
  • REKLAMA
  • #2 1087527
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Z tego co pamietam, zeby dualbios zadzialal trzeba przestawic jakas zworke na plycie lub nacisnac przy starcie jakas kombinacje klawiszy? Sprawdz w instrukcji, chyba ze tak robisz i tez nie dziala?
    Probowales zresetowac CMOS?
  • #3 1087561
    hlw
    Poziom 13  
    W instrukcji jest napisane że DualBios sam ma się załączyć, bez żadnej kombinacji klawiszy. Clear CMOS też niepomaga.
  • REKLAMA
  • #4 1087735
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2234
    Co prawda nie używałem nigy dual-biosu ale może zamień kości biosu miejscami ?
  • REKLAMA
  • #5 1087806
    Kolobos
    Spec od komputerów
    :arrow: leonov
    Cytat:
    Acha Bios mam na stałe wlutowany do płytki

Opcja dotyczaca dualbiosu moze byc wylaczona w biosie ale clear cmos
    powinien ustawic ja na enable, dlatego pytalem czy resetowales cmos.
    Sprobuj odlaczyc komputer od pradu i wyciagnac baterie na pare minut, moze to cos pomoze :-)
  • #6 1087970
    hlw
    Poziom 13  
    Do leonov przecież napisałem że bios mam wlutowany na stałe więc opcja zamiany biosu miejscami nie jest dotępna. Baterie miałem wyciągniętą na całą noc + wyłączone zasilanie też na całą noc i nic niestety to niedało :cry: :cry: :cry:, niewiem co mam robić..........
    Pomóżcie
    Pozdrawiam Karol
  • REKLAMA
  • #7 1088361
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Chyba pozostaje Ci wylutowanie biosu i wgranie na programatorze, innej mozliwosci nie widze.
    Ale sprobuj jeszcze wszystko wyciagnac z plyty i zostawic tylko karte graficzna, moze sie cos wlaczy.
    Sprobuj tez nacisnac F2 przy starcie, nie wiem czy to cos da, ale sprobowac warto.Sprawdz tez wszystkie zworki na plycie i kable, czy wszystko jest jak powinno.Wyciagnij tez np. ram i sprawdz czy wtedy zacznie piszczec.Oczywiscie istnieje jeszcze mozliwosc ze np. procesor sie uszkodzil albo jakas inna czesc i dlatego nic nie dziala.
  • #8 1088611
    hlw
    Poziom 13  
    Gdy wuciągam ram to piszczy. procesor jest na 100% bobry tak jak i pozostałe podzespoły i połączenia.
  • #9 1088650
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Skoro piszczy po wyjeciu ramu to bios musi dzialac bo inaczej plyta bylaby glucha, a skoro dochodzi do testu ramu to i bootblock powinien byc ok, hm dziwne :-)
  • #10 1092497
    hlw
    Poziom 13  
    Niewiem już co mam robić, może jakieś inne propozycje, a biosu raczej niewylutuje bo za bardzo ryzykowna robota, niechce popsuć ścieżek pod nóżkami.
  • #11 1161913
    hlw
    Poziom 13  
    bios (podstawowy) wyrwałem kombinerkami z płyty głównej i odziwo płytka działa, ale teraz mam zwiechy i blue screen ( 0x0000008E). Ale te zwiechy to jakieś jeden na dwie godziny :D:D:D hehehehhe ale działa!!!
  • #12 1161931
    Kolobos
    Spec od komputerów
    hlw napisał:
    bios (podstawowy) wyrwałem kombinerkami z płyty głównej i odziwo płytka działa, ale teraz mam zwiechy i blue screen ( 0x0000008E). Ale te zwiechy to jakieś jeden na dwie godziny :D:D:D hehehehhe ale działa!!!

;-)

Co do tego bledu to poszukaj tutaj:
    http://www.google.pl/search?sourceid=navclient&hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=0x0000008E
    http://support.microsoft.com/?kbid=325154

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej Gigabyte GA-7VRXP ver. 2.0 z wlutowanym BIOS-em, który został źle wgrany, co powoduje brak uruchomienia systemu i nieaktywność funkcji DualBIOS. Próby resetu CMOS, wyjęcia baterii oraz sprawdzenia zworki nie przyniosły efektu. Po wyjęciu pamięci RAM płyta wydaje sygnały dźwiękowe, co wskazuje na działający BIOS i poprawny bootblock. Wskazano, że zamiana kości BIOS nie jest możliwa ze względu na ich wlutowanie. Ostatecznie autor wyrwał podstawowy BIOS z płyty, co pozwoliło na uruchomienie systemu, jednak pojawiają się sporadyczne zwiechy i niebieskie ekrany błędów (0x0000008E). Sugerowano dalsze testy sprzętowe, sprawdzenie zworki, klawiszy startowych (np. F2) oraz ewentualne programowanie BIOS-u na zewnątrz, choć jest to ryzykowne ze względu na wlutowanie układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA