logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria systemu i uszkodzone recovery czy walnięty dysk ?

Zakrzak3 13 Lut 2012 18:30 1756 7
REKLAMA
  • #1 10540724
    Zakrzak3
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Podczas próby uruchamiania systemu jakim jest windows 7 na moim acerze 5740G wyskakuje komunikat żeby uruchomić narzędzie do naprawy podczas uruchamiania systemu. Po wyborze tego pola ukazuje mi się windowsowska tapeta kursor myszki i jedyne co moge nim zrobić to sobie pojeździć po ekranie. W trybie awaryjnym ładują się pliki i zacina się na DRIVERS\CLASSPNP.sys po czym za jakiś czas sie restartuje komputer. Następnie próbowałem reinstalować system i po wciśnięciu ALT+F10 ladują się jakieś pliki i znów zawiecha na czarnym ekranie z napisam "please wait a moment". Systemu na płycie nie mam bo sądziłem, że jak mam oryginał to jakieś piraty nie są mi potrzebne, no ale widze, że na tych wynalazkach nie można polegać. Ktoś ma jakieś pomysły co z tym moge zrobić?

Ostatnio normalnie pozamykałem system jak zawsze i nie przypomina mi się żeby instalowała się jakas aktualizacja.

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10540866
    Zakrzak3
    Poziom 11  
    A jak go mam wykonać jak nie mogę odpalić systemu. Aktualnie jestem u sąsiada bo w domu mam tylko jeden komputer.

Dodam, że laptop jest jeszcze na gwarancji więc rozkrecanie nie wchodzi w grę.
  • REKLAMA
  • #5 10540914
    Zakrzak3
    Poziom 11  
    GumaWP napisał:
    Sprawdź SMART na drugim PC.

Jak mam go sprawdzić skoro nie mogę go rozkręcić bo jest zaplombowany? Wątpię żeby sąsiad pozwolił mi na dłubanie w jego komputerze.
  • REKLAMA
  • #6 10547011
    Zakrzak3
    Poziom 11  
    Widzę, że w tym dziale na elektrodzie nie znajdziemy fachowców, którzy byliby w stanie rozwiązać mój problem.

Mimo wszystko dzięki za jakiekolwiek próby pomocy.
  • #7 10547174
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Zakrzak3 napisał:
    Jak mam go sprawdzić skoro nie mogę go rozkręcić bo jest zaplombowany? Wątpię żeby sąsiad pozwolił mi na dłubanie w jego komputerze.

Acer zaplombowany ?
    Skoro sąsiad nie pozwala ci grzebać to po co grzebiesz i jeszcze do tego nie masz odpowiedniej wiedzy
    Zakrzak3 napisał:
    Widzę, że w tym dziale na elektrodzie nie znajdziemy fachowców, którzy byliby w stanie rozwiązać mój problem.

Nie zauważyłeś ze twoja kolej sprawdzić dysk, nie potrafisz, no to kolego nikt cie tu za "rącie" prowadzić nie będzie zwłaszcza że tutaj udzielanie pomocy jest dobrowolne, jak chcesz wymagać to wezwij informatyka/serwisanta i płać

Zakrzak3 napisał:
    A jak go mam wykonać jak nie mogę odpalić systemu. Aktualnie jestem u sąsiada bo w domu mam tylko jeden komputer.

Są rożne sposoby np dystrybucje linuxa uruchamiane z płyty

Zakrzak3 napisał:
    Dodam, że laptop jest jeszcze na gwarancji więc rozkrecanie nie wchodzi w grę.

Jak nie ma plomb, a wątpię aby mial klapki tylne możesz odkręcać do woli...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 10548564
    Zakrzak3
    Poziom 11  
    Bródka napisał:
    Są rożne sposoby np dystrybucje linuxa uruchamiane z płyty

Właśnie o odpowiedź tego typu mi chodziło, ale widocznie osoby w tym dziale są mało ambitne.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas uruchamiania systemu Windows 7 na laptopie Acer 5740G użytkownik napotkał problemy z uruchomieniem, w tym komunikat o konieczności uruchomienia narzędzia do naprawy oraz zawieszanie się systemu na pliku DRIVERSCLASSPNP.sys w trybie awaryjnym. Próby reinstalacji systemu kończyły się czarnym ekranem. Użytkownik nie ma dostępu do płyty instalacyjnej, a laptop jest na gwarancji, co ogranicza możliwości diagnostyki. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie stanu dysku twardego za pomocą narzędzi SMART, jednak użytkownik nie może tego zrobić bez rozkręcania laptopa. W odpowiedziach pojawiają się również sugestie dotyczące użycia dystrybucji Linuxa z płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA