logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Buderus Logamax U042/044 K optymalne ustawienia

tuszek88 13 Lut 2012 18:36 9747 8
REKLAMA
  • #1 10540767
    tuszek88
    Poziom 2  
    Witam wszystkich.
    W mieszkaniu które wynajmuje od niedawna (50m2) znajduję się ten piec dwufunkcyjny.
    Za pierwszy miesiąc wyszło 343zł (143m3). Dość sporo.
    Proszę o poradę jak ustawić piec żeby trochę zaoszczędzić?
    Dodam, że oprócz grzejników jest podgrzewanie podłogowe w kuchni i łazience. Ile takie podgrzewanie zużywa gazu?
    Jaką temp. na piecu ustawić na wodę i grzejniki?
    Na moim piecu mam nastawione na 45 na wodę i na grzejniki cały czas.
    Czy można np wodę włączać tylko wtedy kiedy trzeba np. na kąpanie, a gdy się nie używa skręcić na zero?
    Proszę o jakieś porady.
  • REKLAMA
  • #2 10543197
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Grzeje się dom/mieszkanie aby uzyskac komfort. Jeśli chcesz mniej zużywać - ustaw 10st.C (na termostacie w pokoju). A tak na serio to bardzo ciekawy jestem jak Twój instalator wykonał takowy schemat z tego kotła. Zapewne wszystko z jednego obiegu tak więc raczej nie masz dużej możliwości kontroli nad układem. Po prostu regulujesz na termostacie pokojowym żądaną temp. pomieszczenia (rozumiem że głowice na grzejnikach są otwarte). Nie! W 2-funkc. kotle nie ma możliwości zaprogramowania czasów dla podgrzewu wody użytkowej. Odkręcasz kurek z ciepłą wodą = kocioł podgrzewa wodę. Jeśli jednak nie odkręcisz to kocioł nie załączy się na potrzeby c.w.u. (musisz wprowadzić reżim wśród swoich domowników - obwieszczenie o zakazie używania ciepłej wody). Poza tym poczytaj instrukcję obsługi kotła (aby np: wyłączyć tryb komfort dla c.w.u.).

PS: 343 zł to nie dużo biorąc pod uwagę że ludzie płącą ok. 150 zł jedynie przy podorze gazu dla kuchenki i podgrzewacza wody.
  • #3 10543240
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    wawrzeczko_t napisał:
    PS: 343 zł to nie dużo
    Troszkę sporo.
    Mam mieszkanie w kamieniccy o podobnym metrażu i przy dobrym użytkowaniu ( 1 ściana zewnętrzna, budynek ocieplony, 2 piętro strop ocieplony ) pobór gazu przy utrzymaniu temperatury stałej 21*C i CWU jest 25m3 miesięcznie :)
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • REKLAMA
  • #4 10544078
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Tzn. za ogrzewanie płacisz: 25m3*ok.3 zł = 75 zł / miesiąc ?? Nie ma szans. Chyba że to kamienica pasywna.
  • #5 10544155
    duddy

Poziom 24  
    wawrzeczko_t Poważnie
    Sam byłem zaskoczony po efekcie miesięcznych testów :) Kociołek skręcony mam na 8KW
    Nas pokładzie Aluminium 3 x 12 żeber + łazienka drabina :)

Faktem jest że budynek ocieplony jak termos.
    Konto firmowe:
    PITSTOP
  • #6 10544691
    tuszek88
    Poziom 2  
    temp. na termostacie ustawiona przeważnie na 20. gdy niema nikogo w mieszkaniu zmniejszamy na 17,18 stopni.
    Jeśli chodzi o mieszkanie jest to pierwsze mieszkanie w szeregówce, ocieplone pewnie jest ale w jakim stopniu tego nie wiem.
    Co do schematu obiegu jaki jest w mieszkaniu tego nie wiem , jak pisałem wynajmuje mieszkanie w nowej szeregówce.
    Grzejniki są wszystkie otwarte tzn 2 grzejniki w salonie ( 60x60 )
    2 grzejniki w sypialni ( 90x60 ), drabinka w łazience przeważnie skręcona na 0.
    no i ogrzewanie podłogowe kuchnia i łazienka.
    skręcę ogrzewanie podłogowe co to może dać?

Co do tej wody, bo nie rozumiem czyli nie można skręcać na 0, a włączać wodę tylko gdy trzeba np na kompanie?

Duddy - Jak ty to robisz ze masz tak małe zużycie? 25m3 to niemożliwe.
    no chyba że nie ma Cie w mieszkaniu przez dużą większość miesiaca?
  • REKLAMA
  • #7 10544945
    duddy

Poziom 24  
    tuszek88 napisał:
    Duddy - Jak ty to robisz ze masz tak małe zużycie? 25m3 to niemożliwe.
    no chyba że nie ma Cie w mieszkaniu przez dużą większość miesiaca?

hee nic takiego nie robię, temperaturę utrzymuję cały czas na poziomie 21 dzień / 20 noc.
    Czy jestem w domu, czy w pracy temperatura jest utrzymywana stała. Nie stosuje się obniżeń na czas wyjścia, gdyż energia zużyta na rozgrzanie tego mieszkania jest większa jak energia zużyta podczas utrzymywania tej temperatury podczas naszej nieobecności :)
    Konto firmowe:
    PITSTOP
  • REKLAMA
  • #8 11701800
    chacal
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    czyli rozumiem że grzejniki na full a sterownik np. na 20 st i nie zmniejszać jak sie wychodzi z mieszkania ??
  • #9 11707600
    marekon
    Poziom 19  
    Ocena: 148
    Wielu użytkowników tak twierdzi,że stałe utrzymywanie temperatury w pomieszczeniu ma wpływ na mniejsze zużycie gazu.Nie mniej jednak dotyczy to budynków nowych ewentualnie dobrze docieplonych z dobrze zaprojektowaną instalacją grzewczą.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wynajmujący mieszkanie z piecem dwufunkcyjnym Buderus Logamax U042/044 poszukuje sposobów na obniżenie kosztów gazu, które wyniosły 343 zł za miesiąc. W dyskusji poruszono kwestie optymalnych ustawień temperatury na piecu oraz wpływu podgrzewania podłogowego na zużycie gazu. Użytkownicy sugerują utrzymywanie stałej temperatury w pomieszczeniach, co może prowadzić do mniejszego zużycia gazu, zwłaszcza w dobrze ocieplonych budynkach. Zwrócono uwagę, że w piecach dwufunkcyjnych nie ma możliwości programowania czasów podgrzewania wody, co wymusza na użytkownikach dostosowanie nawyków korzystania z ciepłej wody. Wskazówki obejmują również regulację temperatury na termostacie oraz otwieranie grzejników.
REKLAMA