logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Głośniki Logitech X-230 - jak naprawić brak reakcji na wyłącznik?

welington 14 Lut 2012 00:05 2207 5
  • #1 10542966
    welington
    Poziom 2  
    Witam,

Mam dość nietypowy problem z głośnikami Logitech X-230. Zestaw kupiłem jakiś rok temu i po dwóch miesiącach pojawił się problem, mianowicie głośniki są cały czas włączone. Tzn nie da się ich wyłączyć za pomocą wyłącznika, do tego nie świeci w ogóle dioda sygnalizująca włączenie urządzenia. Jedyne wyjście to wyciągnięcie wtyczki z kontaktu. Sprawa niby błaha ale denerwująca bo głośniki ciągle biorą prąd. Dodam że oddawałem je do serwisu i ten nie stwierdził żadnej usterki, co mnie już w ogóle dziwi. Pytanie, gdzie leży problem i czy da radę usunąć go samemu (może wystarczy lutownica i wymiana jakiegoś elementu), czy mam szukać kogoś kto z tym zrobi?
  • #2 10543179
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    Czy w tym zestawie wyłącznik zasilania jest zatrzaskowy?
  • #3 10543208
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Albo masz uszkodzony włącznik albo przewód do pilota.
  • #4 10545127
    welington
    Poziom 2  
    Tzn. ten zestaw nie ma pilota, a włącznik jest bezpośrednio przy głośniku. Natomiast czy on jest zatrzaskowy? Nie wiem, bo aż na tyle się nie znam. Po prostu jak jest wciśnięty to głośniki powinny być włączone, jak się naciska jeszcze raz to jest wyżej i wtedy powinny być wyłączone. To w takim razie czy da się taki wyłącznik po prostu wylutować z płytki i wlutować nowy, czy może trzeba będzie zrobić coś więcej?
  • #5 10547111
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    Z Twojego opisu wynika, iż jest to wyłącznik zatrzaskowy. Wystarczy go wymienić i po kłopocie. Powinieneś sam sobie poradzić jeśli masz odpowiedni sprzęt. Mam na myśli lutownicę i kalafonię z cyną.
  • #6 15058706
    masik1984
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam, może odgrzewam kotleta ale może komuś pomoże. TO NIE WINA PRZYCISKU!
    A złącza 9 pinowego w subwooferze. Masa podawana na jeden z pinów biegnie przez lutowanie złącza do PCB i na 95% zostało wyrwane z PCB (np. podczas uderzenia bocznego w złącze). Wystarczy naprawić to połączenie kawałkiem przewodu i wszystko zaczyna działać (w moim przypadku nie było także stereo).
REKLAMA