Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki Logitech X-230 - nie wyłączają się

welington 14 Feb 2012 00:05 2087 5
Renex
    welington
    Level 2  
    Witam,

Mam dość nietypowy problem z głośnikami Logitech X-230. Zestaw kupiłem jakiś rok temu i po dwóch miesiącach pojawił się problem, mianowicie głośniki są cały czas włączone. Tzn nie da się ich wyłączyć za pomocą wyłącznika, do tego nie świeci w ogóle dioda sygnalizująca włączenie urządzenia. Jedyne wyjście to wyciągnięcie wtyczki z kontaktu. Sprawa niby błaha ale denerwująca bo głośniki ciągle biorą prąd. Dodam że oddawałem je do serwisu i ten nie stwierdził żadnej usterki, co mnie już w ogóle dziwi. Pytanie, gdzie leży problem i czy da radę usunąć go samemu (może wystarczy lutownica i wymiana jakiegoś elementu), czy mam szukać kogoś kto z tym zrobi?
  • Renex
    ja-kenaj
    Level 26  
    Czy w tym zestawie wyłącznik zasilania jest zatrzaskowy?
  • Renex
    dzimi
    Moderator
    Albo masz uszkodzony włącznik albo przewód do pilota.
    welington
    Level 2  
    Tzn. ten zestaw nie ma pilota, a włącznik jest bezpośrednio przy głośniku. Natomiast czy on jest zatrzaskowy? Nie wiem, bo aż na tyle się nie znam. Po prostu jak jest wciśnięty to głośniki powinny być włączone, jak się naciska jeszcze raz to jest wyżej i wtedy powinny być wyłączone. To w takim razie czy da się taki wyłącznik po prostu wylutować z płytki i wlutować nowy, czy może trzeba będzie zrobić coś więcej?
    ja-kenaj
    Level 26  
    Z Twojego opisu wynika, iż jest to wyłącznik zatrzaskowy. Wystarczy go wymienić i po kłopocie. Powinieneś sam sobie poradzić jeśli masz odpowiedni sprzęt. Mam na myśli lutownicę i kalafonię z cyną.
    masik1984
    Level 9  
    Witam, może odgrzewam kotleta ale może komuś pomoże. TO NIE WINA PRZYCISKU!
    A złącza 9 pinowego w subwooferze. Masa podawana na jeden z pinów biegnie przez lutowanie złącza do PCB i na 95% zostało wyrwane z PCB (np. podczas uderzenia bocznego w złącze). Wystarczy naprawić to połączenie kawałkiem przewodu i wszystko zaczyna działać (w moim przypadku nie było także stereo).