Taki program by mi odpowiadał, a i owszem, ale jak już wcześniej pisałem nie chodzi mi o program licencjonowany za który trzeba płacić... poszukuję alternatywy dla płatnych programów, a posiadających interesujące mnie funkcje. Jak pisałem na samym początku najbardziej interesuje mnie program (darmowy), który posiada funkcję sumarycznego ograniczania czasu w ciągu dnia.
Po drugie.. Widzisz... jeśli miał byś własne dzieci wiedział byś, iż obecnie dzieci widząc ekran przed sobą automatycznie wyłączają postrzeganie otoczenia, tracą poczucie czasu itp. Niestety w miarę dorastania dziecko musi poświęcić się również takim czynnościom jak nauka oraz pomoc rodzicom. Bez ograniczeń mogło by przesiedzieć przed komputerem czy telewizorem z przerwami na jedzenie (a i to czasem strata czasu) od rana do wieczora... i to obecnie tyczy się wszystkich dzieci, które posiadają w domu swobodny dostęp do komputera z internetem i grami. Dlatego rolą rodzica jest dopuszczenie dziecka przed ekranik, ale w rozsądnych godzinach dnia oraz przez rozsądny czas w ciągu dnia.
Mimo wszystko dzięki za chęci i pomoc.
Dodano po 11 [minuty]:
Chciałbym również dodać iż testowany przeze mnie program (alternatywa dla płatnych) KURUPIRA Webfilter 1.0.25 -konkretnie w tej wersji- działa wyśmienicie, nie ma żadnych problemów z późniejszym odinstalowaniem go (o czym zdarzało mi się wcześniej czytać o poprzednich wersjach), można ustawić blokadę konkretnych stron internetowych jak i blokadę na poszczególne słowa, blokadę godzin uruchamiania komputera oraz sumarycznego czasu pracy w ciągu dnia. Jednym słowem rewelacja.
Jedyny minus:
- jak pisałem wcześniej, nie da się ustawić czasu dla poszczególnych użytkowników, ustawiony czas sumuje pracę komputera nie poszczególnych user-ów
- trzeba dość dobrze znać angielski lub portugalski ponieważ dostępne są tylko te 2 języki