logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić sumaryczne ograniczenie czasu pracy na Windows 7 dla dziecka?

derla 17 Lut 2012 13:29 14685 9
REKLAMA
  • #1 10558293
    derla
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy oprócz płatnych programów typu beniamin itp. istnieje w win7 ograniczenie czasu pracy komputera ale sumaryczne. Chodzi o to, aby dziecko w ciągu dnia mogło skorzystać z komputera o dowolnej godzinie ale nie więcej niż np 4 godziny łącznie.
  • REKLAMA
  • #3 10558357
    derla
    Poziom 9  
    Wszystko to już przeglądałem i jak pisałem, interesuje mnie sumaryczne ograniczenie czasu, nie od określonej godziny do określonej godziny. Chyba, że faktycznie oprócz płatnych programów nie ma takiej możliwości wtedy nie ma tematu.
  • REKLAMA
  • #5 10558586
    derla
    Poziom 9  
    Tak owszem... również i te posty czytałem jednak nie ma tam odpowiedzi która by mnie zadowoliła. Wszyscy kierują na kontrolę rodzicielską lub programy które po upływie pewnego czasu blokują/wyłączają komputer. Żaden z proponowanych programów nie zlicza czasu sumarycznie w ciągu dnia, a o to właśnie mi chodzi. Natomiast dla zainteresowanych podobnym problemem już mogę odpowiedzieć, że znalazłem program całkowicie darmowy spełniający niemal wszystkie wymagania - jedynym problemem jest brak języka polskiego w programie (choć to akurat nie problem), ale również nie da się sprecyzować które konto ma być blokowane - i tak po włączeniu programu mam blokadę nawet na adminie. Programik nazywa się "Kupira webfilter" i obecnie zaczynam go testować.
  • #6 10563484
    krys06
    Poziom 29  
    Ocena: 190
    ....nie mów ,że to też Ci nie odpowiada : http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/kontrola_rodzicielska/Opiekun_Dziecka.html ...a może kompa na KŁÓDĘ....?,a tyle mówimy o ACTA!,to Twoje Dziecko...z Rodzicem nie rozmawia?...hmmm
  • REKLAMA
  • #7 10563615
    derla
    Poziom 9  
    Taki program by mi odpowiadał, a i owszem, ale jak już wcześniej pisałem nie chodzi mi o program licencjonowany za który trzeba płacić... poszukuję alternatywy dla płatnych programów, a posiadających interesujące mnie funkcje. Jak pisałem na samym początku najbardziej interesuje mnie program (darmowy), który posiada funkcję sumarycznego ograniczania czasu w ciągu dnia.
    Po drugie.. Widzisz... jeśli miał byś własne dzieci wiedział byś, iż obecnie dzieci widząc ekran przed sobą automatycznie wyłączają postrzeganie otoczenia, tracą poczucie czasu itp. Niestety w miarę dorastania dziecko musi poświęcić się również takim czynnościom jak nauka oraz pomoc rodzicom. Bez ograniczeń mogło by przesiedzieć przed komputerem czy telewizorem z przerwami na jedzenie (a i to czasem strata czasu) od rana do wieczora... i to obecnie tyczy się wszystkich dzieci, które posiadają w domu swobodny dostęp do komputera z internetem i grami. Dlatego rolą rodzica jest dopuszczenie dziecka przed ekranik, ale w rozsądnych godzinach dnia oraz przez rozsądny czas w ciągu dnia.

Mimo wszystko dzięki za chęci i pomoc.

Dodano po 11 [minuty]:

Chciałbym również dodać iż testowany przeze mnie program (alternatywa dla płatnych) KURUPIRA Webfilter 1.0.25 -konkretnie w tej wersji- działa wyśmienicie, nie ma żadnych problemów z późniejszym odinstalowaniem go (o czym zdarzało mi się wcześniej czytać o poprzednich wersjach), można ustawić blokadę konkretnych stron internetowych jak i blokadę na poszczególne słowa, blokadę godzin uruchamiania komputera oraz sumarycznego czasu pracy w ciągu dnia. Jednym słowem rewelacja.

Jedyny minus:
    - jak pisałem wcześniej, nie da się ustawić czasu dla poszczególnych użytkowników, ustawiony czas sumuje pracę komputera nie poszczególnych user-ów
    - trzeba dość dobrze znać angielski lub portugalski ponieważ dostępne są tylko te 2 języki
  • #8 10995420
    seal78
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam,
    funkcję sumowania czasu pracy ma też AutoShutdownManager - free light edition.
    pozwala na ustawienie kredytów po 30 minut każdy. 4 kredyty to 2 godziny pracy dziennie. Można też ograniczyć całkowicie np po godzinie 20:00 w poniedziałek i o np 21:00 w piętek.
  • #9 11495031
    TobiaszH
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Bardzo prosty i skuteczny jest program Windows Time Control, masz tu opcję ograniczania czasu sumarycznie, wg godzin, + blokowanie wybranych stron internetowych. Koszt programu w wersji polskiej to 30 zł.

link: Link
  • REKLAMA
  • #10 11995410
    misiek102a
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    A ja polecam płatny program, chociaż jak trial wygaśnie to nadal dość funkcjonalny. Limit na komputer ogranicza czas dobowy korzystania z komputera np. 1 godzina dziennie.
    Dla użytkowników Windows ograniczasz czas korzystania z komputera, a dodatkowo generujesz kupony, które przedłużają limit. Kupony możesz dawać dzieciom jako nagroda (albo gdy za bardzo przeszkadzają, a masz coś pilnego do zrobienia).
    Na pewno przez miesiąc można używać w pełnej wersji, a potem albo kupić albo używać trochę okrojony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na sumaryczne ograniczenie czasu pracy na komputerze z systemem Windows 7 dla dziecka, aby mogło korzystać z niego maksymalnie 4 godziny dziennie. W odpowiedziach pojawiają się różne propozycje, w tym programy płatne i darmowe. Użytkownik odrzuca płatne rozwiązania, poszukując alternatyw. Wskazano na program "Kupira webfilter", który jest darmowy, ale ma ograniczenia w języku i funkcjonalności. Inne programy, takie jak "AutoShutdownManager" oraz "Windows Time Control", oferują funkcje sumowania czasu pracy, jednak niektóre z nich są płatne. Użytkownik podkreśla znaczenie ograniczeń czasowych dla dzieci, aby mogły skupić się na nauce i innych obowiązkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA