logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technikum ekonomiczne czy turystyczne sportowe po gimnazjum – co wybrać?

nie zdecydowana 17 Lut 2012 19:04 1315 1
REKLAMA
  • #1 10559590
    nie zdecydowana
    Poziom 1  
    Hej jestem w trzej gimnazjum i mam dylemat jaką szkołę dalej wybrać;( Waham się pomiędzy technikum ekonomicznym, a technikum turystycznym o profilu sportowym. Ten pierwszy kierunek: lubię matmę i z naprawdę dobrym nauczycielem mam 4, ale słyszałam, że ekonomistów na rynku jest już dużo, od nas ze szkoły wybiera się z ok.8 osób. Po tym kierunku pracowała bym w trybie siedzącym co mnie za bardzo nie zadowala ale to bym już może jakoś wytrzymała, mama z siostrą odradzają mi ten kierunek. Znajdę po nim pracę, Kolejny turystyczny: minusy są takie, że mój angielski nie jest profesjonalny, mam 3. Sport lubię ale większych osiągnięć poza szkoła nie mam i boję się, że to nie wystarczy. Fajnie by było pracować w biurze turystycznym czy jako przewodnik między ludźmi. Nie wiem już sama co mam zrobić, a mama mi powtarza niech to będzie twoja ostateczna decyzja. Pomocy;) Może ktoś jest na którymś z tych kierunków i coś mi poradzi..
  • REKLAMA
  • #2 10559761
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    Tak w zasadzie to nie ma większego znaczenia. Teraz możesz iść do liceum o profilu związanym z matematyką i naukami ścisłymi. Potem to jeszcze dużo czasu. Dziś ludzie pracują w zawodach o których 3 czy 5 lat temu nikt nie słyszał. W zawodach tak zwanych przyszłościowych kiedyś jak elektronika czy informatyka jest coraz większa konkurencja i coraz mniej roboty. Jeśli chodzi o zawód ekonomisty to "prywatne" uczelnie w każdym większym mieście "naprodukowały" ich tysiące. Dziś większą szansę na znalezienie pracy ma technik niż magister. Zrób sobie badanie kto z Twoich znajomych pracuje w wyuczonym zawodzie. Szybko dojdziesz do wniosku, że pracować w wyuczonym zawodzie może ksiądz, prokurator i nauczyciel a reszta ludzi pracuje w wielu zawodach, co kilka lat nowych. Wykonywanie większości zawodów które nie są wysokospecjalistyczne można zacząć po kilkudniowym szkoleniu. Nie ma więc sensu zawężanie swoich "kierunków docelowych" a jeśli dostaniesz dobrą pracę, możesz iść na 2-3 semestry studiów specjalistycznych pod swoją pracę.
REKLAMA